понедељак, 28. јул 2014.

~ Rolat od spanaća i pečenih paprika ~

Dekorativan rolat za neko slavlje.Meni su ovi rolati praktični za rođendane jer napravim dan-dva ranije i nemoram taj dan još i sveža peciva peći.


Potrebo je:
Kora:
5 jaja
500 gr spanaća
250 ml brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
so i biber
Fil:
200-250 gr sitnog sira
2 crvene pečene paprike
soli po ukusu

Priprema se:
Spanać očistimo i jedan minut obarimo samo da svene ocedimo i jako sitno iseckamo.Dodamo žumanca,so,biber brašno pomešan sa praškom za pecivo i na kraju čvrst šam od belanaca.
Sipamo u pleh obložen papirom za pečenje 41x27 cm i na 180 stepeni ispečemo.
Vruć rolat stavimo na čistu krpu skinemo papir za pečenje i sa krpom zajedno urolamo.
Za fil sjedinimo sitan sir i so po ukusu.Ohlađen rolat namažemo filom i poređamo duž jedne strane pečene paprike.Sa te strane i umotamo rolat.
Recept je odavde.


недеља, 27. јул 2014.

~ Posna proja sa tikvicom ~

Proja se često pravi kod nas a od kad muž nemože jaja posna varijanta je češće na stolu.


Potrebno je:
500 gr kukuruznog brašna
500 gr pšeničnog brašna
200 ml ulja
700 ml kisele vode
500 gr rendane tikvice
2 kašičice soli
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice sodabikarbone

Priprema se:
Tikvice izrendamo.Obe vrste brašna pomešamo sa praškom za pecivo,soli i sodabikarbonom.Dodamo ulje i kiselu vodu sjedinimo i umešamo tikvice.Sipamo u podmazanu brašnom posutu tepsiju i pospemo sa semenkama lana.Ispečemo na 180 stepeni.
Recept je odavde.


субота, 26. јул 2014.

~ Čokoladna torta ~

U nedelju je mom Dragom bio rođendan a i naša 10.godišnjica braka.Kako je vreme samo brzo proleteo...
Ovu tortu je moja sestra pravila pre 3 nedelje zetu za 30.rođendan tamo sam probala i odlučila da napravim nama za godišnjicu jer je jako ukusna.Ja nisam ljubitelj čokoladnih ni kolača ni sladoleda ni torti.Ali ova je je jako kremasta i valjda zbog tankog sloja pekmeza bude tako ukusna.


Potrebno je:
Kore:
4 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
2 kašike kakaa
1/2 prašak za pecivo
x 3 jer nam trebaju 3 kore
Fil:
1 litar mleka
4 pudinga od čokolade
150 gr čokolade za kuvanje
6 kašika šećera
250 gr putera ili margarina
još:
500 ml slatke pavlake
1 mala teglica pekmeza od kajsija

Priprema se:
Kore: Jaja razdvojimo,belanca mutimo mikserom u čvrstu penu sa šećerom.Kad je čvrsta pena i dalje muteći samo malo smanjenom brzinom dodamo jedno po jedno žumanca i na kraju mešavinu brašna,kakaa i praška za pecivo.Sipamo u tepsiju 41x27 cm obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.Ovako uradimo još 2 kore.
Za fil praškove za puding i šećer umutimo sa 3deci mleka da nema grudvica a ostalo mleko stavimo da uvri. U uvrelom mleku skuvamo razmućen puding.Kad skinemo sa vatre dodamo izlomljenu čokoladu i mešamo da se otopi pa ostavimo da se ohladi.U hladan krem dodamo umućen puter ili margarin.
Umutimo slatku pavlaku u čvrstu penu.
Po receptu fil se deli na 2 dela ali meni je bilo nemoguće sav taj fil staviti tako pa sam ja mazala i na gornju koru.
Stavimo koru namažemo pekmezom 1/3 fila na to 1/3 slatke pavlake pa druga kora pekmez pa fil slatka pavlaka kora perkmez fil i slatka pavlaka.
Ukrasimo šlagom.
Recept je odavde.


четвртак, 24. јул 2014.

~ Nesquik san torta ~

Ova torta se često spema u našoj porodici.Jako je izdašna,ukusna i kremasta.
Čak je bila i mladenačka torta kod moje sestre na venčanju i ja sam je pravila.


Potrebno je:
Braon kora:
5 belanaca
5 kašika šećera
1 puding od čokolade
Žuta kora:
5 balanaca
5 kašika šećera
1 puding od vanile
Bela kora:
5 belanaca
5 kašika šećera
3 kašike gustina
Fil:
15 žumanaca
10 kašika šećera
10 punih kašika brašna
1 litar mleka
375 gr putera ili margarina
400 gr nesquika
500 ml slatke pavlake
šlag za ukrašavanje

Priprema se:
Kore: Umutimo 5 belanaca sa 5 kašikom šećera u čvrst sneg i lagano dodamo puding prah od čokolade.Sipamo u tepsiju 41x27 cm obloženu papirom za pečenje i ispečemo na 180 stepeni.Ovako uradimo i žutu i belu koru.Kore će se skupiti ako se prepeku znak da je pečeno kad se počela odvajati od stranice tepsije.I proverim čačkalicom sredinu.
Žumanca umutimo sa šećerom i dodamo brašno i 2 deci mleka.Sve to skuvamo u preostalom mleku (8 deci).U vruć fil umešamo 200 gr nequika i ostavimo da se ohladi.Penasto umutimo puter ili margarin sa 200 gr nesquika i sjedinimo sa hladnim filom.Umutimo slatku pavlaku.
Slažemo: Bela kora,fil,slatka pavlaka,žuta kora fil,slatka pavlaka,braon kora fil,slatka pavlaka.
Recept je odavde.




понедељак, 21. јул 2014.

~ Čorbica od tikvica ~

Ukusna čorba u sezoni tikvica.


Potrebno je:
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 šargarepe
1 veća tikvica
začin
so i biber
mirođija
crvena paprika
po želji pavlaka

Priprema se:
Crni luk sitno isečemo i na malo ulja propržimo.Dodamo sitno seckani beli luk i na kolutove sečenu šargarepu dinstamo malo pa dodamo očišćene tikvice koje smo isekli na kockicu 1x1cm i zalijemo vodom da ga prelije.Začinimo,posolimo i pobiberimo dodamo 1 kašičicu crvene paprike i 1 kašičicu seckane mirođije.Kuvamo dok se tikvice neskuvaju.
Poslužimo ko želi može da doda pavlaku.



недеља, 20. јул 2014.

~ Pužići sa sirom i kakaom ~

Ove slatke pužiće smo nosili u zoo vrt uz  perece da se zasladimo.


Potrebno je:
400 gr neslanog sitnog sira
350 gr brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
150 gr šećera
5 kašika ulja
1 vanilin šećer

posip:
2 kašike ulja
4 kašike šećera
3 kašike kakaa
1 kašičica brašna

Priprema se:
Sir pomešamo sa šećerom i vanilin šećerom.Dodamo ulje,brašno i prašak za pecivo pa umesimo.I razvučemo u pravougaonik debljine 0,5 sm.Namažemo sa 2 kašike ulja i pospemo mešavinom kakaa,brašna i šećera.Čvrsto umotamo i isečemo (ja sečem sa koncem ostanu lepa okrugla neizgnječe se) na 1 cm debljinu.Poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.


субота, 19. јул 2014.

~ Rozen kore sa karamelom ~

Pravim često neki kolač sa rozen korama.Pogotovo ako je neko slavlje pa pripremam više vrsti kolača onda mi super dođe jer netrebam kore peći.


Potrebno je:
1 pakovanje rozen kore
4 pudinga od karamele
2 kašike gustina
15 kašika šećera
2 vanilin šećera
1,5 litar mleka
100 gr eurokrem bloka
250 gr putera ili margarina
Čokoladna glazura:
100 gr čokolade za kuvanje
3 kašike ulja

Priprema se:
Puding,gustin,šećer sjedinimo sa malo mleka da nema grudvica.Ostatak mleka satavimo da uvri.Skuvamo u mleku mešavinu od pudinga i kad je gotovo skinemo sa ringle i umešamo eurokrem blok.Ostavimo da se skroz ohladi.Puter ili margarin penasto umutimo i sjedinimo sa hladnim filom.
Filujemo kore sa filom.Odgore namažemo glazuru od otopljene čokolade i ulja.Ostavimo da prenoći.Sledeći dan sečemo.
Recept je odavde.


четвртак, 17. јул 2014.

~ Perece sa sirom ~

Pre dve nedelje smo vodili klince u zoo vrt u Palić.U Beogradskom vrtu smo bili često jer smo živeli tamo ali u Palićkom nismo bili 15 godina i vreme je bilo da ga posetimo.To je bilo celodnevno druženje sa klincima tek uveče smo stigli kući posetili razna lepa mesta i stvarno smo se nauživali.Ove perece i slatke pužiće sa kakaom sam pekla za grickanje usput.


Potrebno je:
250 gr brašna
125 gr putera ili margarina
1 kašičica soli
150 gr rendanog sira (na sitno izrendano)
1/2 pavlake (mala čaša)
1 jaje za premazivanje

Priprema se:
Brašno i puter ili margarin istrljamo rukama dodamo so,rendani sir i pavlaku pa umesimo. Razvučemo na 1 cm debljine i vadimo modlicom u obliku perece koje stavljamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje.Namažemo umućenim jajetom i pospemo semenkama ako želimo.
Ja zbog supruga nemažem jajetom jer nesme nego majonezom koji je postan bez jaja isto porumeni i semenke se lepo zalepe.




среда, 16. јул 2014.

~ Pita sa kajsijom i šljivom ~

Odlična pita brzo gotova i to sa 2 vrste voća.


Potrebno je:
130 gr griza
100 gr brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
100 gr otopljenog putera ili margarina
3 jaja
100 gr šećera
1 vanilin šećer
2,5 deci jogurta
500 gr kajsija i šljjiva mešano

Priprema se:
Pomešamo griz,brašno i prašak za pecivo.Mikserom umutimo jaja sa šećerom i vanilin šećerom.Dodamo jogurt i otopljen pa ohlađen puter ili margarin.Sjedinimo.Dodamo mešavinu brašna,praška za pecivo i griza pa promešamo.Ostavimo 30-40 minuta da griz upije tečnost.Tepsiju dimnezija 34x20cm namažemo uljem i pospemo sa brašnom.Sipamo smesu i poređamo kajsije i šljive preko tako da je sečeni deo na gore.
U ugrejanoj rerni na 180 stepeni ispečemo.Kad se ohladi pospemo prah šećerom.



уторак, 15. јул 2014.

~ Pljeskavice ili domaći somun ~

Pljeskavice mnogo volimo svi u porodici.Ali se plašim da kupujem neznam sta ima u njima,od kad im stoji, higijena...
E zato kad nam se jede mama (ja) pečem somun a tata peče pljeskavice na roštilju i očas posla uživamo.


Potrebno je:
Somun:
600 gr brašna
450 ml hladne vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
20 gr kvasca
2 kašike ulja
Pljeskavice:
500 gr mlevenog mesa (ja uzmem mešano svinjsko i goveđe)
1 glavica crnog luka
so i biber

crni luk,kajmak

Priprema se:
50 ml od hladne vode smlačimo otopimo u njoj šećer i razmutimo kvasac.U brašno dodamo ulje,so,hladnu vodu i nabubreli kvasac.Teso je lepljivo i mekano zato ga umesimo varjačom.Činiju pokrijemo samolepljivom folijom i stavimo u frižider i ostavimo da naraste.Kad je testo naraslo premesimo varjačom,pokrijemo samolepljivom folijom i ponovo u frižider.Ovaj postupak ponavljamo 3 puta.Testo će biti pun mehurića.Rernu ugrejemo na 220-250 stepeni (ja pečem na 220).Tepsiju u kom pečemo somune netreba podmazati samo pospemo brašnom (ja stavimo još i papir za pečenje).Dignuto testo (sad se već nesme premesiti da bude puno mehurića) pospemo brašnom i ruke pobrašnamo i kidamo komade testa pa stavljamo na tepsiju i formiramo somun od njega ali da pazimo da ima brašna ispod.Nemojte brinuti što vam se lepi za ruke testo je makano pa zbog toga je takvo.Ostavimo malo da narastu (taman dok se rerna ugreje).Ispečemo da ne porumene mnogo.Pečene četkicom namažemo ih vodom i umotamo u stolnjak.Suvom četkicom otklonimo višak brašna sa somuna.
Meso umesimo sa začinima i sa sitno seckanim lukom.Ostavimo da odstoje malo u frižideru.Napravimo pljeskavice i ispečemo na roštilju.
Somun presečemo stavimo dosta luka malo kajmaka pa meso opet luka i kajmaka poklopimo i uživamo.
Prilog možete prilagoditi sebi nama je ovo dobitna kombinacija.
Recept za somune je odavde.


понедељак, 14. јул 2014.

~ Proja sa spanaćem ~

Proju često pravimo ova je još jedna odlična kombinacija.


Potrebno je: šolja je 100 ml
3 jaja
2 šolje ulja
3 šolje belog brašna
2 šolje jogurta
1 šolja kisele vode
3 šolje kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
150 gr spanaća
100 gr feta sira

Priprema se:
Umutimo jaja,dodamo jogurt,kiselu vodu,ulje,mešavinu belog i kukurznog brašna,prašak za pecivo i so.Sjedinimo i dodamo opran i na krupno isečen spanać i izmrvljenu fetu.Sjedinimo sve i sipamo u tepsiju 39x24 cm koju smo podmazali i posuli brašnom i na 180 stepeni ispečemo.


субота, 12. јул 2014.

~ Punjene tikvice ~

Sezona tikvice uveliko traje.Nikad nisam pravila punjene tikvice i bilo je vreme da ga isprobam.Neznam ni sama zašto sam toliko čekala.Ukusni su i sad ću sigurno češće praviti.


Potrebno je:
3 srednje tikvice
300 gr pilećeg mesa
1 manji praziluk
1 mali crni luk
1 čen belog luka
šaka sojinih ljuspica
1 šargarepa
2 kašike seckanog peršuna
2 kašike seckane mirođije
2-3 kašike brašna
2-3 kašike ulja
2 deci mleka
5 deci vode
so,biber,začin

Priprema se:
Tikvice očistimo,operemo i presečemo na pola.Kašikicom izdubimo da zid bude između 0,5-1 cm debljine i da ima dno.Izdubljeni deo iseckamo sitno.Piletinu sameljemo a šargarepu narendamo.Praziluk isečemo na kolutiće crni i beli luk sitno isečemo i na malo ulja prodinstamo.Dodamo mleveno meso potopljene pa oceđene sojine ljuspice i šargrepu i propržimo.Na kraju dodamo sitno seckane tikvice.Smanjmo vatru i kad su tikvice pustile vodu i meso omekšalo začinimo i dodamo sitno seckani peršun.U veću nauljenu šerpu stavimo tikvice tako da je otvor na gore.Napunimo ih pritiskajući blago kašikom da ih nabijemo malo.Kad smo napunile tikvice napravimo preliv.Na 2-3 kašike ulja propržimo brašno i zalijemo sa mlekom,dodamo seckanu mirođiju i vodu.Ulijemo između tikvica i stavimo na srednju vatru da se krčka poklopljen.Kad su se tikvice skuvale poslužimo.


четвртак, 10. јул 2014.

~ Sladak kolač sa tikvicama ~

Toliko nam je rodilo tikvica ove godine da ga jedemo svaki dan.Pravila već pohovano,pitu,proju punila...sad već i u kolač stavila.Ukusan jednostavan kolač tikvice se neosećaju ali zbog njih kolač nije ni suv.


Potrebno je:
3 jaja
250 gr šećera
1 deci ulja
450 gr brašna
300 gr rendanih tikvica
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
3 kašičice cimeta

Priprema se:
Jaja penasto umutimo sa šećerom i vanilin šećerom.Dodamo ulje,brašno,prašak za pecivo,cimet i očišćene rendane tikvice.Sjedinimo i sipamo u podmazanu i brašnom posutu tepsiju 34x20 cm.Ispečemo na 180 stepeni (proveravamo čačkalicom).Pečen i ohlađen kolač pospemo sa prah šećerom.



недеља, 6. јул 2014.

~ Rozen plus kolačići ~

Rozen kore mnogo volim.Pravila sam već na više načina ali ovako su mi najbolje.Jako ukusan kolač za sve one koji vole lešnik.


Potrebno je:
1 pakovanje rozen kore
1 litar mleka
2 pudinga od vanile
300 gr šećera
2 vanilin šećera
250 gr putera ili margarina
100 gr bele čokolade
100 gr čokolade za kuvanje
300 gr mlevenih pečenih lešnika
300 gr mlevenog keksa
Čokoladna glazura:
100 gr čokolade
3 kašike ulja

Priprema se:
Od mleka odvojimo oko 2 deci da razmutimo puding da nema grudvica a ostatak mleka stavimo da uvri sa šećerom i vanilin šećerom.Kad mleko poključa skuvamo puding u njoj dok se nezgusne.Kad je puding skuvan skinemo sa vatre i u još topao puding dodamo puter ili margarin.Smesu podelimo na 2 jednaka dela. U jedan deo dodamo belu čokoladu i mešamo dok se ne otopi i onda dodamo mlevene lešnike.A u drugi deo dodamo čokoladu za kuvanje kad se otopi dodamo mleveni keks.
Korice odmah filujemo sa toplim filom.Stavimo prvu koru na čvršću tacnu pa namažemo sa 6 kašika tamnog fila stavimo drugu koru poravnamo malo rukama i namažemo sa 6 kašika svetlog fila.Postupak ponavljamo dok imamo kore i fil.Kolač prekrijemo najlonom i opteretimo nekom knjigom veličine kolača.Opterećen kolač ostavimo preko noći u frižideru.Sledeći dan premažemo čokoladnom glazurom i kad se stegne možemo da sečemo.
Recept je odavde.


субота, 5. јул 2014.

~ Pirinač sa spanaćem ~

Ukusan i dekorativan pirinač.Ako puter i kocku za supu zamenimo za ulje i za začin onda može da bude i posno.


Potrebno je:
kockica putera
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šolja pirinča
1 deci belog vina
1 kocka za supu
2 kašike seckanog peršuna
200 gr obarenog spanaća
biber,so
voda

Priprema se:

Propržimo na kockici putera sitno seckan crni i beli luk.Dodamo opran i oceđen pirinač i pržimo par sekundi.Zalijemo sa belim vinom dodamo kocku za supu i dolivajući vodu po potrebi skuvamo.Kad je gotovo dodamo peršun i obaren i iseckan spanać.Promešamo ostavimo poklopljen 5-10 minuta i poslužimo.
Pre posluženja možemo preliti sa 1-2 kašike grčkim jogurtom.


петак, 4. јул 2014.

~ Munchmallow torta ~

Torta je ukusna dekorativna i dosta čvrsta.Odlična za neki dečiji rođendan.


Potrebno je:
Kore: 2x od svega jer 2 kore trebaju
5 belanaca
5 kašika šećera
50 gr mlevenih oraha
2 kašike brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
Fil:
10 žumanaca
3 pudinga od vanile
1 kašika brašna
1 vanilin šećer
250 gr šećera
7 deci mleka
250 gr putera ili margarina
Još:
20-25 kom munchmallowa
5 deci slatke pavlake

Priprema se:
Na ovaj način spremimo 2 piškote:Umutimo belanca sa šećerom,dodamo mlevene orahe,brašno,prašak za pecivo sve lagano pomešamo i sipamo u tepsiju 41x27 cm obložena papirom za pečenje i pečemo na 180 stepeni 10-15 minuta.Ovako napravimo i drugu piškotu.
Za fil odvojimo deo mleka i pomešamo sa žumancima,brašnom i pudingom da nema grudvica.
Ostatak mleka skuvamo sa šećerom i vanilin šećerom i kad uvri skuvamo u njoj mešavinu od žumanaca i pudinga.Kad se fil ohladio dodamo umućen puter ili margarin pa mikserom dobro sjedinimo.Podelimo ga na 2 dela.Munchmallow podelimo na 2 dela (skinemo penasti deo sa testa).Testo dobro izmrvimo i dodamo u jedan deo fila pa lepo pomešamo a drugi ostaje žut.Umutimo slatku pavlaku.
Ređamo:piškota-braon fil-penasti deo munchmallowa-žuti fil-slatka pavlaka
Recept je odavde.


четвртак, 3. јул 2014.

~ Ajvar korpice ~

Dekorativne male korpice odlične za rođendane ili neka druga slavlja.


Potrebno je:
Testo:
250 gr brašna
1 kašičica paška za pecivo
1 jaje
120 gr putera
1/2 kašičice soli
malo bibera
1/2 kašičice crvene paprike
mleko po potrebi
Fil:
300 gr sitnog slanog sira
2 kašike ajvara
1 manji čen belog luka

Priprema se:
Zamesimo prhko testo od navedenih sastojaka.Ako treba dodamo malo mleka da bi se umesilo glatko testo.Ostavimo ga 1 sat na hladnom.Pravimo male kuglice od testa i utisnemo u metalne kalupe.Pečemo oko 15 minuta na 180 stepeni.Kad su se ispekle povadimo korpice iz kalupa.Ohlađene punimo filom.
Sir zgnječimo viljuškom,sjedinimo sa sitno seckanim belim lukom i ajvarom posolimo po ukusu pa uz pomoć šprica za tortu napunimo korpice.
Recept je odavde.


среда, 2. јул 2014.

~ Mia torta ~

Ovu tortu sam pravila kad mi se sestra porodila (a malecka neki dan napunila godinu dana) a slika se nekako zaturila u kompjuteru i sad slučajno naišla pa vreme da je objavim.


Potrebno je:
Testo:
8 belanaca
8 kašika šećera
7 kašika mlevene plazme
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Fil:
8 žumanaca
120 gr šećera
3 deci mleka
1 puding od vanile
250 gr putera ili margarina
ostatak od mlevene plazme (pakovanje je 150 gr deo u koru ostatak u fil)
100 gr sitno seckane bele čokolade
2 deci slatke pavlake
200 gr šlaga za ukrašavanje

Priprema se:
Umutimo belanca u čvrst sneg sa šećerom.Dodamo pomešanu plazmu,brašno i prašak za pecivo.Polako lopaticom sjedinimo i sipamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje veličine 35x40 cm.Pečemo na 180 stepeni.Kad je kora pečena i ohlađena po dužini presečemo na 3 jednaka dela.
Za fil na pari skuvamo žumanca sa šećerom,vanilin šećerom,pudingom i mlekom.Kad se skuvalo u topao krem dodamo i mleveni keks i ostavimo da se skroz ohladi.Umutimo penasto puter ili margarin i sjedinimo sa hladnim filom.Umutimo slatku pavlaku.
Na duguljastu tacnu stavimo jednu koru stavimo pola fila pospemo sa pola seckane bele čokolade preko namažemo umućenu slatku pavlaku preko druga kora druga polovina fila ostatak od čokolade i preostali šlag od slatke pavlake pa preklopimo trećom korom. Umutimo šlag i ukrasimo tortu.


A ovu kutiju od medenjaka sam joj od srca pravila.Ona je moja princeza posle dva moja momka ona je postala porodična maza.