понедељак, 30. јун 2014.

~ Slani bockavci ~

Zanimljive grickalice.I dobro dođu sada kad je fudbal glavno u kući.Pored tri muškarca moram i ja da gledam.


Potrebno je:
800 gr brašna,250 gr putera ili margarina,300 ml hladne vode,300 ml ulja,1 prašak za pecivo,5 gr mlevenog bibera,1 kašičica kima,3 kašičice soli,3 kašičice aleve paprike,150 gr susama.
Priprema se:
Brašno i puter ili margarin rukama istrljamo.Dodamo so,biber,prašak za pecivo,kim,alevu papriku,susam dolijemo ulje i vodu.Zamesimo testo.Papirom za pečenje obložimo tepsiju i sa špricem za tulumbe istisnemo dugačke zmije.Bockavce isečemo na željenu dužinu (netreba razdvajati samo iseći) i pečemo na 180 stepeni.
Netreba brinuti lako se razdvajaju kad su pečeni.
Recept je odavde.


~ Neočekivane korpice ~

Volim kolačiće u korpicama.Dekorativne su,nema seckanja kolača a ni da se umažeš sa njom.


Potrebno je:
Testo:
2 žumanaca
400 gr brašna
1 kašika pavlake
200 gr putera ili margarina
150 gr prah šećera
Fil:
5 jaja
200gr kvalitetne čokolade
200 gr prah šećera
250 gr putera ili margarina

oko 40 kom prženih lešnika

Priprema se:
Zamesimo prhko testo od sastojaka,umotamo u samolepljivu foliju i ostavimo u frižideru 1 sat.
Od testa otkidamo male parčiće i utisnemo u kalupiće u tankom sloju i na 180 stepeni pečemo oko 15-20 minuta da blago porumene.
Jaja i šećer mutimo na pari i kad se zgusnulo dodamo čokoladu i ostavimo da se ohladi.Kad se ohladilo dodamo umućen puter ili margarin i mikserom umutimo u čvrst krem.
Stavimo u špric za ukrašavanje torte.U svaku korpu stavimo po 1 lešnik i napunimo kremom.
Recept je odavde.


недеља, 29. јун 2014.

~ Slani rafaelo ~

Odlično je kao predjelo ili za rođendan.


Potrebno je:
500 gr pilećeg belog mesa
200 gr fete
4 kom kuvana jaja
50 gr šunkarice
100-150 gr rendanog kačkavalja

Priprema se:
Pileće belo meso skuvamo (ja sam skuvala u supi) ohladimo pa sameljemo.Fetu izgnječimo viljuškom.Kuvana jaja sitni isečemo.Meso sir i jaja izmešamo u kompaktnu smesu i dodamo isečenu šunkaricu na 1x1 cm kockice a sir izrendamo.
Od pripremljene smese napravimo kuglice i uvaljamo u rendani kačkavalj.
Dobro ohladimo.
Recept je odavde.


петак, 27. јун 2014.

~ Berliner ~



Potrebno je:
Kore:
70 gr putera ili margarina
6 kašika šećera
1 jaje
10 kašika brašna
pekmez.
Fil:
200 gr oraha
pola šolje šećera (šolja od 2 deci)
2 vanilin šećera
malo mleka za popariti
Piškota:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Glazura:
100 gr čokolade
3 kašike ulja
Priprema se:
Napravimo koru od sastojaka  razvučemo i stavimo u tepsiju koju smo pomazali i posuli brašnom. Namažemo pekmezom.
Za fil pomešamo orahe sa šećerom i vanilin šećerom i sa malo mleka poparimo.Namažemo na koru.
Za piškotu umutimo belanca u čvrst sneg sa šećerom dodamo žumanca i na kraju brašno pomešan sa praškomza pecivo.Namažemo na orahe i na 180 stepeni ispečemo.
Kad se kolač ispeko i ohladio otopimo čokoladu sa uljem i prelijemo preko kolača.


четвртак, 26. јун 2014.

~ Pohovana keleraba ~

Keleraba me mnogo podseća na detinjstvo.Naša ulica na sreću nije bila asfaltirana nas dece bilo je baš dosta.U letnjem raspustu svako veče obavezno igrali žmurke.Ja sam imala malu crvenu pletenu korpicu iza kapije i kad ogladnimo trk u dvorište uberem po koju kelerabu malo paradajza po koju voćku ajmo napolje očistimo pojedemo i nastavljamo sa igrom.Ja nisam baš neki ljubitelj voća a i u povrću biram moja omiljena je bila keleraba.Sad sam je probala i kao pohovanu i meni se dopada.


Potrebo je:
1 velika ili 2 manje kelerabe
1 jaje
prezla
susam
brašno
so
ulje

Priprema se:
Kelerabu oljuštimo operemo i isečemo na parčad debljine skoro pa 1 cm.Stavimo u posoljenu kipuću vodu i skuvamo da je skoro pa skroz kuvana (kao karfiol).Izvadimo iz vode posolimo i ostavimo da se prohladi.
Ispohujemo u brašno jaje i prezlu pomešanu sa susamom.Pa na vrelom ulju ispečemo.



уторак, 24. јун 2014.

~ Slani prutići ~

Volimo mnogo razne slane grickalice.


Potrebno je:

400 gr brašna
1 prašak za pecivo
250gr putera ili margarina
1 kašičica soli
150 gr rendanog sira (ja volim gaudu)
1 deci kisele pavlake
1 jaje+1 za premazivanje

Priprema se:

Brašno,puter ili margarin brzo istrljamo među dlanovim da što manje grejemo.Dodamo prašak za pecivo,so,rendani sir,pavlaku i 1 jaje.Isto brzo sjedinimo u testo.Stavimo u frižider na 30 minuta.Razvučemo oklagijom na 0,5 cm debljie i gornji sloj viljuškom malo izgrebemo.Namažemo jajetim i zubčastim nožićem ko nema može i pizza nožem isečemo na prutiće širine 1 cm i dužine 10 cm.Ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.



субота, 21. јун 2014.

~ Projice ~

Ovo su mi do sada najlepše projice.


Potrebno je: šolja je 110 ml
3 šolje kukurznog brašna
3 šolje mekog brašna
3 jaja
2 šoljice ulja
3 šoljice mleka
1 prašak za pecivo
300 gr sira
so po ukusu

Priprema se:
Umutimo 3 jaja da se udvostruče dodamo ulje,mleko,kukuruzno brašno i obično brašno pomešan sa praškom za pecivo i so.Sjedinimo.Sir zgnječimo i dodamo u smesu polako pomešamo varjačom.Sipamo u podmazanu tepsiju i na 200 stepeni ispečemo.Ja sam pekla u silikonskom kalupu.
Recept je odavde.


петак, 20. јун 2014.

~ Slatka lepinja sa sirom i mirođijom ~

Svakog proleća kad dođu sveže mirođije je moja baka spremala ovu lepinju.Ja sam je obožavala.Mojoj deci se nije dopalo zato je mama morala sve da pojede :)


Potrebno je:
Testo:
250 gr brašna
20 gr kvasca
3 kašičice šećera
prstohvat soli
2 kašike ulja
150-160 ml mleka
Fil:
500 gr neslanog sitnog sira
2 vanilin šećera
šećer po ukusu (ja sam stavila oko 100 gr)
2 jaja
2-3 supene kašike seckane mirođije
2-3 kašike griza

Priprema se:
U 1 deci mlakog mleka otopimo šećer i dodamo kvasac.Kad kvasac nabubri umesimo sa ostalim sastojcima mleka dodamo po potrebi još koliko nam treba da dobijemo lepo elastično testo.Ostavimo na toplom da se duplira.Tepsiju (30x25 cm) namažemo uljem i testo razvučemo na malo veće od dna tepsije da imamo rub od 1 cm od testa.Pospemo sa grizom da pokrijemo u jako tankom sloju testo.
Neslani sitan sir izgnječimo viljuškom dodamo vanilin šećer i šećer po ukusu.Jaja razbijemo viljuškom i dodamo u sir kao i seckanu mirođiju i sjedinimo.Sipamo peko griza i na 180 stepeni ispečemo.
Ostavimo da se smlači i isečemo na kocke.



четвртак, 19. јун 2014.

~ Finske pulle ~

ili samo po obliku glavni začin sam izostavila neznam dali bi se klincima dopalo nevole mnogo začinjene stvari.Zanimljivo medenjake obožavaju ali kad pravim kolač medeno srce to već neće stariji nevoli ukus medenjaka u njoj...
Jako su ukusna peciva ali sam se ja zeznula jer treba staviti u hladnu rernu a ja je već ugrejala i nije mi se lepo otopio šećer.Ali zbog maslaca ima jako lep ukus.


Potrebno je:
500 gr brašna
100 gr šećera
2 vanilin šećera
100 gr putera
2 deci mleka
30 gr kvasca
1 jaje
1 puna supena kašika kardamoma (ja nisam stavila)
prstohvat soli
Punjenje:
100 gr putera
Posipanje:
50 gr šećera
Premazivanje:
1 jaje

Priprema se:
U mlakom mleku otopimo šećer i dodamo kvasac.Puter otopimo i ohladimo.Brašno presejemo u činiju dodamo prstohvat soli,šećer,vanilin šećer,kardamom i jaje.Na kraju dodamo otopljen puter i nabubreli kvasac.Dobro umesimo i 30 minuta ostavimo da se odmori.
Kad se testo odmorilo podelimo na 2 dela pa formiramo valjak i podelimo ih na jednake delove od kojih napravimo loptice.

Poređamo ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje i u svakoj sredini napravimo prstom udubljenje,Premažemo umućenim jajetom.Izvadomo iz frižidera puter i isečemo na jednake delove koliko loptica imamo.U svako udubljenje stavimo parče putera i 1 veliku kašiku šećera.Dok se peče puter se polako topimo i sa šećerom curi preko cele pule neće ostati u debelom sloju gore (samo ako se zeznete ko ja i zagrejete rernu). Neostavljamo da se diže testo nego odmah stavimo u hladnu rernu koji uključimo na 180 stepeni gde će se peći oko 15 minuta.Kad su se ispekli ostavimo u tepsiji da se ohlade.
Recept je odavde.


среда, 18. јун 2014.

~ Carske zemičke ~

Odlične zemičke.


Potrebno je:
1 deci mleka
1,5 deci vode
40 gr masti
1 kašičica šećera
20 gr kvasca
1 kašičica soli
450 gr brašna

1jaje
semenke

Priprema se:
U mlakom mleku otopimo šećer i dodamo kvasac pa ostavimo da se zapeni.Brašno pomešamo sa soli dodamo nabubreli kvasac,mast i mlaku vodu pa zamesimo.Ostavimo na toplom da se duplira.
Kad se testo diglo podelimo na 8 delova.Svaki deo rastanjimo rukama u prutić pa vežemo čvor na njega jedan kraj uvučemo u sredinu ali ispod zemičke a drugi kraj isto stavimo u sredinu zemičke ali odgore (biće jasnije ako pogledate sliku postupka dole).Poređamo u tepsiju obloženu masnim papirom pokrijemo i ostavimo da se dižu dok nam se rerna ugreje na 180 stepeni.
Tada namažemo jajetom i pospemo sa semenkama i  ispečemo da imaju lepu zlatnu žutu boju.



уторак, 17. јун 2014.

~ Pogačice sa sirom i slaninom ~

Pogačice uvek dobro došle.


Potrebno je:
1 deci mleka
40 gr kvasca
1 kašičica šećera
120 gr kačkavalja
120 gr mesnate slanine
400 gr brašna
1 deci ulja
1 deci vode
1 žumance
so
1 belance
kim

Priprema se:
U zagrejanom mleku otopimo šećer i dodamo kvasac.Kačkavalj krupno narendamo a slaninu sitno isečemo i na malo masnoće propržimo i stavimo na ubrus da upije višak masnoće.
Polovinu brašna sipamo u činiju dodamo soli po ukusu,nadošao kvasac,mlaku vodu i ulje (ja sam dodala onu masnoću u kome se slanina pržila dolila sam ulja da ima 1 deci), žumance,rendani kačkavalj,slaninicu i malo po malo dodajemo ostatak brašna da umesimo lepo elastično testo.Ostavimo na toplom da nadođe.
Oklagijom rastanjimo na 1 cm debljine i modlicom vadimo pogačice poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje namažemo belancetom i pospemo kimom.
Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Recept je odavde.


понедељак, 16. јун 2014.

~ Alžirska torta ~

Ovu tortu sam pravila kad sam krstila malecku od moje sestre.


Potrebno je:
Kore: 3 belanceta,3 kašike šećera,1 žumance,2 kašike brašna,2 kašike griza sve ovo x3 jer se peku tri kore.
1.Fil: 250 ml vode,250 ml soka od ananasa,4 kašike šećera,2 pudinga od vanile,80 ml slatke pavlake,6 koluta ananasa.
2.Fil: 500 ml mleka,4 kašike šećera,6 žumanaca,1 1/2 pudinga od vanile,200 gr putera ili margarina,150 gr prah šećera
Još: 3 banane,500 ml slatke pavlake,7 koluta ananasa za ukrašavanje,oko 250 ml soka od ananasa za natapanje kora.
Priprema se:
Kora: Penasto umutimo belanca dodamo šećer zatim žumance i brašno pomešan sa grizom.Pečemo u okruglom kalupu prečnika 26 cm obložen papirom za pečenje na 180 stepeni dok se ne odvoji od ivice ili nema lepu žutu boju (proveravamo čačkalicom).Ovako spremimo još 2 kore.
1.Fil: Vodu i sok od ananasa stavimo u šerpu dodamo šećer i u tome skuvamo puding koji smo razmutili u 5 kašika vode (koristimo sok iz konzerve ananasa uzmemo od 850 gr u kolutovima tu ima 14 komada i taman nam je i sok dovoljan).Dobro ohladimo fil.Umutimo slatku pavlaku i sjedinimo sa hladnim filom.Ananas (6 koluta) isečemo na kockice i umešamo u fil.
2.Fil: Mleko i šećer stavimo u šerpu da provri.U to dodamo žumanca i puding koji smo razmutili u 5 kašike mleka i skuvamo.Ohladimo.
Penasto umutimo puter i prah šećer.Pa sjedinimo sa ohlađenim filom.
Filujemo: kora-1.fil-2.fil-banana iseckana na tanke kolutove da prekrije celu tortu-kora-1.fil-2.fil-iseckana banana-kora-1.fil-2.fil.Svaku koru natopimo sokom od ananasa pre filovanja.Ukrasimo tortu umućenom slatkom pavlakom i kolutovima ananasa.Ja nisam tako ukrašavala nego sam pravila figurice od fondana.
Recept je odavde.


субота, 14. јун 2014.

~ Bagel ~

Volim dizana testa koja se pre pečenja omoče u vrelu vodu budu sa spolja hrskavi a unutar menkani a sa susamom mi je dobitna kombinacija.


Potrebno je:

3 deci vode
50 gr putera ili margarina
600 gr brašna
20 gr kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli

Voda:
50 gr šećera
1 litar vode
1 kašičica sodabikarbone
susam

Priprema se:

U mlakoj vodi otopimo šećer i dodamo izmrvljeni kvasac.Brašno pomešamo sa soli i dodamo nabubreli kvasac i otopljen puter pa dobro umesimo.Ostavimo na toplom da se duplira.Kad se testo diglo podelimo na 8 delova o napravimo loptice od testa.Stisnemo kažiprst u sredinu loptice da napravimo rupu i blago počnemo vrteti testo oko prsta nedižući ga sa radne površne da proširimo rupu.
50 gr šećera karamelizujemo i zalijemo sa vodom i dodamo sodubikarbonu.Kad voda lagano vri dodamo jedan ili po dva bagela u vodu samo na minut.Na kuhinjsku krpu sipamo dosta susama i bagel kad izvadimo iz vode s jedne strane umočimo u susam pa stavimo u tepsiju koji smo obložili papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.



четвртак, 12. јун 2014.

~ Gratinirane palačinke ~



Potrebno je:
8 palačinki
150 gr mlevenih oraha
100 gr šećera
50 gr sugog grožđa
1vanilin šećer
puter za podmazanje posude
Preliv:
5 jaja
200 gr šećera
7 deci mleka
Priprema se:
Palačinke ispečemo po svom receptu.
Za fil pomešamo mlevene orahe,šećer,suvo grožđe i vanilin šećer.Ovom smesom punimo palačinke, umotamo i presečemo na pola.Ređamamo u posudu koju smo dobro podmazali puterom.
Umutimo jaja,dodamo šećer i mleko i mešamo dok se šećer ne otopi.Prelijemo preko naređanih palačinki i na 180 stepeni oko 15 minuta ispečemo.
Ja sam pravila od pola smese 4 palačinke.
Recept je odavde.


среда, 11. јун 2014.

~ Hrskavi keksići ~

Ovi keksići su tako ukusnu ja sam se oduševila.


Potrebno je:
100 gr putera ili margarina
1 deci šećera
1 kašika meda
1 vanilin šećer
0,5 deci kakaa
2,5 deci brašna
1 kašičica praška za pecivo
100 gr milke sa karamel punjenjem.
Priprema se:
Rernu ugrejemo na 180 stepeni.Penasto umutimo puter ili margarin sa šećerom.Dodamo med i vanilin šećer. Pomešamo kakao,brašno i prašak za pecivo pa promešamo sa umućenim puterom dok nedobijemo mrvičastu smesu zatim rukama umesimo.Na krupnije komadiće naseckamo čokoladu i umešamo u testo. Oblikujemo 4 duguljasta valjka debljine prsta i stavimo u tepsiju obloženu papirom za pečenje.Valjke od testa lagano spljoštimo viljuškom i pečemo oko 10 minuta (pošto je tamno testo proveravamo čačkalicom). Dok je još vruć isečemo na 50-60 komada i ostavimo da se ohlade.
Recept je odavde.



уторак, 10. јун 2014.

~ Sladoled od pečenih trešanja ~

U ove tople dane najviše nam prija hladan sladoled.


Potrebno je:
50 ml mleka
150 ml slatke pavlake (mlečna)
50 gr meda
350 gr trešanja
1 kašika meda
1/2 kašičice cimeta


Priprema se:

Trešnje presečemo napola i izvadimo koštice.Poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i prelijemo 1 kašikom meda.Zapečemo u rerni na 200 stepeni oko 15 minuta da omekšaju.
Kad se ohlade sipamo u blender ako je iscurilo malo soka sipamo i to i dodamo mleko pa izmiksamo.
Umutimo slatku pavlaku dodmao med i cimet.Na kraju pomešamo i sa trešnjama.
Stavimo da se smrzne i na svakuh 30 minuta pregrebemo.
U originalnom receptu idu i jaja ja nisam se do sada usudila da pravim sladoled sa jajima zato sam prepravila ali verujem da je u originalnom izdanju sigurno ukusniji.
Recept je odavde.

~ Kviki ~

Još malo pa počinje navala fudbala moraću momcima da spremam grickalice dok gledaju utakmice ovo ćemo ponoviti sigurno.Tako su ukusni kao pravi Kviki.


Potrebno je:
2 male šoljice ulja,2 male šoljice vode,1 suvi kvasac,1 paketić kima (10 gr),1 kašičica soli,brašna po potrebi.
Priprema se:
Pomešamo ulje,vodu,so,kim i dodamo kvasac i brašna malo po malo da dobijemo tvrđe testo tada umesimo i kim u testo.Od testa napravimo tanke kobasice.Kobasice sečemo nauljenim makazama na sitne parčiće u tepsiju obloženu papirom za pečenje.U zagrejanoj rerni na 180 stepeni malo ih podpečemo izvadimo iz rerne posolimo i vratimo da se ispeku.Pečemo ih dok ne porumene često mešajući.
Recept je odavde.


понедељак, 9. јун 2014.

~ Cipiripi kolač ~

Ovo je jednostavan brz ali ukusan kolač.


Potrebno je:
Kora: 6 belanaca,200 gr šećera,1,5 deci ulja,50 gr rendanog cipiripi čokolade,6 kašika brašna,1 prašak za pecivo.
Fil: 6 žumanaca,6 kašika šećera,125 gr putera ili margarina,50 gr čokolade,100 gr rendanog cipiripija.
Priprema se:
Umutimo belanca sa šećerom i dodamo ulje,brašno i prašak za pecivo.Na kraju umešamo i rendani cipiripi. Tepsiju obložimo papirom za pečenje i sipamo semsu unutra.Na 180 stepeni ispečemo.
Na pari skuvamo žumanca sa šećerom,čokoladom i puterom ili margarinom.Namažemo na koru i narendamo odgore cipiripi.


субота, 7. јун 2014.

~ Krem torta ~

Ukusna kremasta torta.


Potrebno je:
Kora: 6 belanaca,100 gr šećera,60 gr prženih i mlevenih lešnika,4 kašike brašna,2 kašike tamnog kakaa,1 prašak za pecivo,40 ml ulja.
Za natopiti kore: 1,5-2 deci mleka,po želji čokoladni liker (ja zbog toga što su ga jela i deca dodala 1 kašiku neskvika i nisam stavila liker),1 vanilin šećer.
Fil: 8 deci mleka,130 gr gustina,6 žumanaca,70 gr šećera,125 gr putera ili margarina,50 gr bele čokolade, 100 gr belog eurokrema,50 gr noisette čokolade,100 gr tamnog eurokrema,300 ml slakte pavlake,10 gr želatina u prahu (ja nisam dodala želatin.)
Priprema se:
Fil: Prosejemo gustin i umutimo sa žumancima,pudingom šećerom i sa 1 deci mleka sjedinimo da nema grudvica.Ostatak mleka stavimo da uvri i skuvamo u njoj mešavinu od žumanaca i gustina.Kad se skuvalo ostavimo da se hladi.
Kora: Umutimo belanca sa prstohvat soli i postepeno dodajemo šećer.Prosejemo brašno,kakao i prašak za pecivo i umešamo i mlevene pržene lešnike.Sjedinimo ovu mešavinu sa umućenim belancima lagano sa varjačom.Na kraju lagano dodamo i ulje.Smesu pečemo u kalupu 24-26 cm obloženu papirom za pečenje i pečemo na 170 stepeni dok se neispeče (probamo čačkalicom).Kad se kora ohladila presečemo na 2 dela.
Ja sam sastojke za koru prepolovila i pekla 2 kore u tepsiji 30x25 cm.
Nastavak fila: U mlak fil dodamo iseckan i na sobnoj temperaturi omekšan puter ili margarin i mikserom dobro umutimo.Podelimo na 2 dela.U prvi deo dodamo otopljenu belu čokoladu i beli eurokrem a u drugi dodamo istopljenu noisette čokoladu i tamni eurokrem.
Umutimo slatku pavlaku i po 3 kašike dodamo u jedan i u drugi fil.
Stavimo koru natopimo mlekom na to ide tamni fil na to kora ponovo preliv i beli fil.Dobro je ohladimo u frižideru.
Napomena ja zbog straha da će torta biti niska ispekla sam još jednu koru ali nema potrebe lepo je visoka i bez toga.Ko se plaši može dodati želatin koji podelimo na oba fila.
Recept je odavde.


петак, 6. јун 2014.

~ Čokoladna salama ~

Sviđa mi se susam i u slatkoj varijanti.


Potrebno je: 100 gr susama,100 gr čokolade za kuvanje,2,5 kašike šećera,1 kašika vode,2,5 kašike meda, 100 gr oraha,50 gr flipsa Čar na dar sa medom,125 gr putera ili margarina.
Priprema se:
U suvom tiganju prerpžimo susam (bez ulja sam susam).U šerpici od vode i šećera napravimo karamel (mada je dovoljno napraviti i gust sirup),dodamo med,omekšali puter ili margarin i čokoladu uzlomljenu na kockice i sve to kuvamo na tihoj vatri dok se  ne istopi.Tad sklonimo sa vatre i dodamo čar na dar,seckane orahe i susam.Od ove smese kad se prohladi na papiru za pečenje oblikujemo salamu i uvijemo u papir kao bombonu.Ostavimo preko noći u frižideru i sledeći dan sečemo.
Recept je odavde.



четвртак, 5. јун 2014.

~ Žerbo sa makom ~

Pravila sam već žerbo sa sirom i mini žerbo a sad žerbo sa makom ima još par varijanti koje želim da probam.


Potrebno je:
Testo: 250 gr putera ili margarina,125 gr šećera u prahu,3 kašike toplog mleka,20 gr kvasca,1jaje,475 gr brašna,1 kašičica praška za pecivo,1/2 kašičica začina za medenjake,prstohvat soli.
Fil: 9 kašika pekmeza od kajsija,300 gr mlevenog maka,100 gr medolino pahuljica,200 gr šećera u prahu,2 vanilin šećera,1/2 kašičica cimeta.
Preliv: 250 ml mleka,60 gr putera ili margarina,3 kašike meda,1 kašike ruma.
Glazura: 100 gr čokolade za kuvanje,3 kašike ulja.
Priprema se:
U mlakom mleku otopimo kašičicu šećera i dodamo kvasac da nabubri.Umutimo puter ili margarin sobne temperature sa prah šećerom penasto,dodamo jaje,so i nabubreli kvasac i varjačom sjedinimo.Prosejemo brašno sa praškom za pecivo i začinom za medenjake i umesimo glatko testo.Umotamo činiju samolepljivom folijom i na toplom ostavimo da se duplira za oko 30 minuta.
Mak promešamo sa medolinom,šećerom u prahu,vanilin šećerom u cimetom.
Na tihoj vatri ugrejemo mleko sa puterom,medom i rumom.
Lagano premesimo testo i podelimo na 4 dela.Razvučemo prvu koru na blago pobrašnjenoj podlozi (ili ako je nekome lakše između papira za pečenje) na veličinu 30x30 cm.Tepsiju namažemo i pospemo sa brašnom i stavimo prvu koru i premažemo sa 3 kašike pekmeza.Pospemo sa trećinom mešavinom maka i lagana kašikom pokapamo sa prelivom.
Razvučemo drugu koru i prebacimo preko fila i lagano rukom izravnamo da istisnemo vazduh ispod testa. Ako treba izbušimo mehurić čačkalicom. Ponovimo postupak filovanja makom,korom i prelivom dok nesložimo sve slojeve kolača.Pre pečenja izbockamo viljuškom i na 180 stepeni pečemo oko 35-45 minuta dok ne bude lepe zlatne boje.
Kad se ohladi premažemo glazurom od otopljene čokolade i ulja.Ostavimo da prenoći i sledeći dan sečemo.
Recept je odavde.




уторак, 3. јун 2014.

~ Kapućino cookies ~



Potrebno je:
200 gr putera ili margarina isečenog na kockice,180 gr šećera,20 gr kapućino praha,2 jaja,60 gr mlevenih badema,320 gr brašna, 1 kašičica praška za pecivo,150 gr seckane čokolade,1 vanilin šećer,rendana kora 1 limuna.
Priprema se:
Sve sastojke sem čokolade stavimo u činiju i sjedinimo rukama u fino glatko testo.Na kraju dodamo i seckanu čokoladu i još jednom na brzinu sjedinimo.
Pripremimo 2 tepsije obložene papirom za pečenje i rernu ugrejemo na 180 stepeni.Od smese uzimamo komade veličine većeg oraha i napravimo kuglicu koji malo spljoštimo i stavimo u tepsiju.Ostavljamo mesta između keksića jer se šire pri pečenju.Pečemo oko 15 minuta.
Recept je odavde.


понедељак, 2. јун 2014.

~ Eurokrem mafin sa grizom ~



Potrebno je:
Testo: 250 gr brašna,80 gr šećera,50 gr kakaa,1 prašak za pecivo,2 jaja,150 ml mleka,100 ml ulja,2 kašike tamnog eurokrema.
Fil: 200 ml mleka,4 kašike griza,2 kašike belog eurokrema.
Priprema se:
Za fil griz pomešamo sa 6 kašika mleka i dodamo u ostalo mleko koje smo stavili da uvri.Mešamo par minuta i pazimo da nam ne zagori.Skinemo sa vatre i umešamo beli eurokrem.Ostavimo da se ohladi.
Rernu zagrejemo na 180 stepeni.Pomešamo brašno,šećer,kakao i prašak za pecivo u jednoj činiji.A u drugoj činiji pomešamo jaja,mleko i ulje da se poveže,pa dodamo tamni eurokrem i sjedinimo.Dodamo u smesu od brašna i kratko pomešamo samo da se sjedini.
U tepsiju za mafine poređamo papirne korpice i punimo do pola sa smesom,u sredinu svakog mafina stavimo 1 kašiku fila od griza i na to stavimo malo smese od kakaa da prekrijemo fil.
Pečemo oko 20 minuta proveravamo čačkalicom.Gotove mafine prelijemo čokoladom ili pospemo prah šećerom.
Recept je odavde.


~ Neskvik torta ~

Omiljena deci.


Potrebno je:
Kora: 6 jaja,150 gr šećera,1,5 deci ulja,150 gr brašna,1 prašak za pecivo,120 gr neskvika.
Beli fil: 400 gr pavlake što čvršće,3 vanilin šećera,1 kašika šećera.
Braon fil: 400 gr pavlake,120 gr prah šećera,120 gr neskvika.
200 ml čokoladnog (kupovnog jer je gušći) mleka.
Priprema se:
Umutimo belanca u čvrst sneg dodamo šećer i žumanca.Dodamo ulje pa varjačom mešajući dodamo brašno, prašak za pecivo i neskvik.Tepsiju obložimo papirom za pečenje i sipamo testo,ispečemo na 180 stepeni dok se neispeče proverimo čačkalicom.Kad se ispeče podelimo na 2 dela.
Beli fil:Pavlaku pomešamo sa šećerom i vanil šećerom lepo polako da ga neizlomimo mnogo.
Braon fil:Pavlaku pomešamo sa prah šećerom i neskvikom isto pazeći da neizlomimo.
Na obe kore prelijemo čokoladno mleko (podelimo).Na donju koru namažemo 1/3 neskvik fila na to beli fil stavimo koru preko pa  odgore namažemo ostatak neskvik fila.