уторак, 28. децембар 2021.
~ Krempita 2. ~
недеља, 26. децембар 2021.
~ Salata od pečenog krompira ~
Volimo i klasičnu krompir salatu ali nam se i ova jako dopala.
Potrebno je:
3 srednja krompira
1 srednji praziluk (beli deo)
3 barena jaja
100 gr majoneza
250 gr kisele pavlake
so
biber
Priprema se:
Krompire oprati i u ljusci ispeći u rerni. Pečene krompire ohladiti, oguliti i iseći na kocke. Praziluk iseći na kolutove i dodati u krompir, jaja isto iseći i dodati. Pomešati majonez, pavlaku, so i biber i lagano sjediniti sa krompirom i staviti u frižider da se dobro ohladi. Zatim poslužiti.
Recept je odavde.
уторак, 14. децембар 2021.
~ Pita sa orasima ~
Volimo pite i slane i slatke 😍
Potrebno je:
8 lista kora za pitu
malo ulja
Fil:
400 gr mlevenih oraha
200 gr šećera
3 vanilin šećera
12 kašika mleka
kora od 1 limuna
Priprema:
Mlevene orahe pomešamo sa šećerom, vanilin šećerom, i sa rendanom limunovom korom. Zatim prelijemo sa 12 kašika vrelog mleka i promešamo.
Stavimo jednu koru i poprskamo sa 2 kašike ulja i na to druga kora pa uz rub raspodelimo 1/4 fila od oraha. Urolamo i stavimo u tepsiju, namažemo uljem odgore i na 180 stepeni ispečemo.
субота, 11. децембар 2021.
~ Štapići sa semenkama ~
Zanimljive grickalice odličnog ukusa zbog semenki, meni jedan od omiljenih a recpet je od moje mame.
Potrebno je:
500 gr oštrog brašna
250 gr putera ili margarina
1 jaje
1 kašika soli
100 gr mlevenog lana
150 gr suncokretove semenke
1 kašika masti
12 kašika mleka
1 kašičica šećera
25 gr kvasca
Premaz:
1 jaje
Priprema:
U brašno dodamo puter i mast, zatim rukama istrljam-sjedinimo sa brašnom. U mlakom mleku otopimo šećer i kvasac. Dodamo ostale sastojke i zamesimo testo.
Oklagijom rastanjimo i namažemo blago umućenim jajetom. Isečemo na prutiće i na 180 stepeni ispečemo. Možemo okruglom modlicom i kao pogačice vaditi.
среда, 8. децембар 2021.
~ Medeno srce 2. ~
Meni se mnogo dopala ova verzija kolača medeno srce lepo mi se slaže ukus ruma sa njom.
Potrebno je:
Kora:
3 šoljice brašna
2 šoljice šećera
2 šoljice mleka
2 kašičice začina za medenjake
1 kašičica sodabikarbone
Fil:
izmrvljena kora
2-3 kašike ruma
50 gr otopljene čokolade
6+ 2 kašike pekmeza od kajsija
Glazura:
100 gr čokolade
2 kašike ulja
Priprema:
Sastojke za koru mikserom umutimo da nema grudvica. Tepsiju 34x20 cm namastimo i pospemo sa brašnom i sipamo smesu za koru. Pečemo na 180 stepeni. Pečenu koru ostavimo da se ohladi, zatim je presečemo na 2 dela.
Gornji deo izmrvimo rukama, dodamo 6 kašika pekmeza, rum i otopljenu čokoladu. Dobro sjedinimo.
Na donju koru namažemo 2 kašike pekmeza i na to namažemo fil. Ostavimo kolač u frižideru da se stegne i ohladi.
Čokoladu otopimo na pari sa uljem i premažemo preko ohlađenog kolača.
понедељак, 22. новембар 2021.
~ Brza torta sa turskim keksom ~
Fina tortica na brzinu.
Potrebno je:
600 gr turskog keksa
1 kg kisele pavlake sa većim procentom masti
250 gr šećera u prahu
Dekoracija:
500 ml slatke pavlake
Priprema se:
U dubljoj činiji kašikom (nikako mikserom razvodniće se pavlaka) pomešati kiselu pavlaku i šećer u prahu. Ostaviti 10 minuta da se šećer otopi povremeno promešati.
Na tacnu stavimo 15 keksa 3x5 komada pa 3-4 kašike fila namazati na to ponovo red keksa red fila i tako dok ne potrošimo sav materijal.
Staviti u frižider da se stegne. Umutimo slatku pavlaku i dekorišemo ohlađenu tortu.
Recept je odavde.
субота, 20. новембар 2021.
~ Klavir kolač ~
Dekorativan i šaren kolač.
Potrebno je:
Čokoladna kora:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
5 kašika čokoladnog praha ( neskvik )
4 kašike mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
Rolat:
5 jaja
6 kašika šećera
1 kašika ulja
2 kašike tople vode
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Beli fil:
750 ml mleka
8 kašika brašna
2 vanilin šećera
200 gr šećera
250 gr putera ili margarina
Fil za rolat:
150 gr mlevenih oraha
50 gr čokolade
150 gr putera ili margarina
Glazura:
100 gr čokolade
2 kašike ulja
Priprema:
Ispečemo kakao piškotu. Razdvojimo jaja i belanca umutimo postepeno dodavajući šećer kad je umućeno dodamo žumanca jedan po jedan na kraju pažljivo umešamo mešavinu čokoladnog praha, mlevenog oraha, brašna i praška za pecivo. Pažljivo sjedinimo i sipamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pečemo na 180 stepeni. Kad se ohladi presečemo na 2 dela.
Ispečemo koru i za rolat. Još vreo urolamo sa čistom sudnom krpom i ostavimo da se ohladi.
Za beli fil u malo mleka razmutimo brašno, šećer i vanilin šećer i skuvamo u preostalom vrelom mleku. Fil ostavimo da se ohladi. Umutimo margarin i sjedinimo sa hladnim filom.
Za fil za rolat umutimo puter s mlevenim orasima i sa otopljenom i na sobnu temperaturu ohlađenom čokoladom.
Ohlađeni rolat odmotamo i namažemo filom. Ostavimo da se malo stegne i isečemo na parčad debljne prsta.
Stavimo donju kakao koru namažemo polovinom belog fila na to isečeni rolati jedni do druge, namažemo drugu polovinu belog fila i poklopimo drugom braon korom. Stavimo u frižider da se stegne.
Čokoladu otopimo na pari i namažemo na ohlađen kolač.
четвртак, 18. новембар 2021.
~ Štrudla sa neskvikom ~
понедељак, 15. новембар 2021.
~ Nutela hleb-kolač ~
Ovaj hleb po mom se tako zove samo yato što se peče u kalupu za hleb. Al je po mom više sladak kolač.
Potrebno je:
180 gr putera ili margarina
150 gr šećera
3 jaja
300 gr šećera
1/2 prašak za pecivo
prstohvat soli
150 ml mleka
200 gr nutele
Priprema:
Puter sobne temperature penasto umutiti sa šećerom i dodamo jedno po jedno jaja. Dodamo mleko pomešamo i na kraju umešamo brašno pomešan sa soli, praškom za pecivo varjaćom pomešamo.
Kalup za hleb obložimo papirom za pečenje i sipamo polovinu smese, na to namažemo nutelu i prekrijemo preostalim testom. Kolač pečemo na 180 stepeni. Kad je pečen proverimo štapićem za ražnjiće ako štapić izađe suv onda je kolač pečen.
Meni je u toku pečenja nutela potonula na dno kolača 😉
петак, 22. октобар 2021.
~ Draganine palačinke ~
Ovaj recept za palačinke sam još davno dobila od komšinice Dragane pa ih nazvala po njoj.
Potrebno je:
15 ispečenih palačinki
200 gr nutele
600 ml mleka
3 kašike šećera
1 puding od vanile
Priprema:
Pečene palačinke namažemo sa nutelom i umotamo. Poređamo u dublju namazanu tepsiju.
U mleku skuvamo razmućen puding sa šećerom i vruć prelijemo preko palačinki.
Zapečemo na 180 stepeni. Ostavimo da se malo prohladi zatim je isečemo.
уторак, 4. мај 2021.
~ Krešenti ~
Lepi dekorativni kolačići.
Potrebno je:
Testo:
350 gr brašna
200 gr masti ili putera
150 gr šećera
1 jaje
2 žumanca
rendana kora limuna
prstohvat soli
2vanilin šećer
2 kašike ruma
150 gr mlevenih oraha
2 belanaca
Glazura:
100 gr čokolade
40 gr putera
Priprema se:
Za testo umutimo mast sa šećerom, vanilin šećerom limunovom korom, prstohvatom soli, rumom jajima i žumancima. Dodamo brašno i zamesimo testo. Stavimo u frižider na 1 sat da se ohladi.
Od ohlađenog testa oblikujemo kuglice veličine trešanja i umočimo u belanca koja su viljuškom razmućena. Zatim uvaljamo u mlevene orahe. Ređamo u tepiju obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni pečemo oko 15 minuta. Kad je pečeno ostavimo da se ohladi.
Za glazuru na pari otopimo čokoladu sa puterom i lepimo po dve polulopte. Spojene kolačiće ostavimo dok se čokolada stegne.
Meni je ponestalo oraha i par komada sam uvalja u kokos i spojila belom čokoladom.
Recept je odavde
петак, 26. март 2021.
~ Punč kolač ~
Meni najlepši kolači sa koricama i sa filom tipa kao mađarice 😋
Potrebno je:
Kora:
500 gr brašna
150 gr šećera
150 gr masti
1 jaje
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećer
200 ml kisele pavlake
Fil:
750 ml mleka
3 pudinga sa ukusom punča
200 gr šećera
250 gr putera ili margarina
Dekoracija:
šećer u prahu
Priprema:
Za koru sastojke sjedinimo rukama i podelimo na 3 dela i na poleđini tepsije ispečemo. Kore treba da ostanu svetle.
Za fil u malo mleka umutimo puding sa šećerom i skuvamo u preostalom mleku koje smo stavili da uvri. Skuvan fil ostavimo da se ohladi.
Margarin penasto umutimo i sjedinimo sa hladnim filom. Fil podelimo na 2 dela i nafilujemo kore. Kolač ostavimo da se stegne. Pre posluženja pospemo sa šećerom u prahu.
четвртак, 4. март 2021.
~ Kolač sa rogačima i pavlakom ~
Jako lep i ukusan kolač.
Potrebno je:
Kora:
6 jaja
3 kašike šećera
3 kašike brašna
3 kašike mlevenog rogača
1/2 kesice praška za pecivo
Fil:
3 male čaše kisele pavlake sa 20% mlečne masti
200 gr šećera u prahu
Glazura:
100 gr čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Umutimo belanca sa šećerom. Zatim jedno po jedno dodajemo žumanca i sjedinimo mikserom. Varjačom umešamo brašno, mleveni rogač i prašak za pecivo. Sipamo u tepsiju 35x25 cm obloženu papirom za pečenje i u zagrejanoj rerni na 180 stepeni ispečemo.
Za fil varjačom sjedinimo kiselu pavlaku i šećer u prahu. Fil sipamo na pečen biskvit i ostavimo da se ohladi.
Na pari otopimo čokoladu sa uljem i namažemo na ohlađen kolač.
*Kad se seče prvo zasečemo čokladnu glazuru toplim nožem zatim nastavimo seći da glazura ne bi pucala.
Recept je odavde.
четвртак, 25. фебруар 2021.
~ Palačinke sa orasima ~
уторак, 9. фебруар 2021.
~ Sipana pita od jabuka ~
понедељак, 18. јануар 2021.
~ Štrudla-pita sa višnjama ~
Meni je štrudla od dizanog testa pošto sam recept našla pod tim nazivom ja sam samo dodala pita jer je meni ovo više rolovana pita od višanja. Sve u svemu jako ukusno.
Potrebno je:
9 tankih kora za pitu
900 gr višanja može i smrznutih
150 gr šećera
1 vanilin šećer
2 puding od vanile
malo ulja
Priprema:
Ako su višnje zamrznute stavimo ih u cediljku da se odlede i ocede. Kad se ocedile pomešamo sa šećerom, vanilin šećerom i pudingom u prahu.
Stavimo jednu koru namažemo sa malo ulja na to još jedna kora ponovo malo ulja u treća kora. Trećinu višanja rasporedimo po kori ali da nam rubovi ostanu čisti. Krajeve savijemo na unutra da nam fil ne iscuri pri pečenju i urolamo štrudlu. Na ovaj našin napravimo još dve.
Tepsiju namažemo uljem i pređamo štrudle-pite i namažemo od gore sa uljem. Pečemo na 180 stepeni na pola pečenja može se premazati sa mlekom tad će kore biti mekše neće toliko krckati.
Recept je sa coolinarike.
уторак, 12. јануар 2021.
~ Oblatne sa čajnim kolutićima i bananicama ~
Brze i dekorativne oblatne.
Potrebno je:
2 čaše (od jogurta) šećera
1 čaše (od jogurta) vode
250 gr putera ili margarina
50 gr čokolada
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevenog keksa
2 lista veće oblatne
500 gr čaknih kolutića
3 bananice
Priprema:
Prokuvamo vodu i šećer dok se šećer ne otopi, zatim dodamo margarin i čokoladu i mešamo da se sjedini.
Skinemo sa vatre i dodamo mleveni keks, orahe i pomešamo.
Pola smese stavimo na jedan list oblatne preko poređamo čajne kolutiće koje smo pre toga umočili u mleko. U šupljinu čajnih kolutića stavimo parče bananice a preko toga drugi deo smese. Preklopimo drugim listom oblatne. Stavimo tacnu preko opteretimo kolač. Stavimo na hladno da se stegne.
Recept je odavde.