недеља, 27. новембар 2022.

~ Čupava Kata ~

 Po mom mišljenju najlepši su starinski kolači.



Potrebno je:

300 gr brašna

100 gr šećera

1/2 pakovanje praška za pecivo

170 gr putera ili margarina

3 žumanaca

Fil:

3 belanaca

2 kašike pekmeza

150 gr šećera

1 vanilin šećer

100 gr mlevenih oraha

50 gr seckanih oraha

Priprema:

Mikserom umutitmo margarin sa šećerom, dodamo žumancai na kraju brašno pomešan sa praškom za pecivo. Kratko mutimo. Sipamo na dasku za mešenje i rukama brzo sjedinimo. Podelimo na 2 dela i umotamo u samolepljivu foliju i stavimo u zamrzivač na 20 minuta.

Umutimo belanca sa vanilin šećerom i šećerom. Dodamo u čvrst šam pekmez i na kraju umešamo i mlevene i seckane orahe i pomešamo varjačom.

Prvi deo testa na blago pobrašnjenoj dasci oklagijom rastanjimo i stavimo u tepsiju 20x30 cm koji smo podmazali i posuli brašnom. Sipamo na testo fil i poravnamo. Drugu polovinu testa narendamo od gore na fil.

Ispečemo u zagrejanoj rerni na 160 stepeni. Kad se kolač ohladi isečemo. Ko želi može posuti sa šećerom u prahu.



субота, 19. новембар 2022.

~ Princes krofne sa lešnikom ~

 Kad sam pravila vanila prince krofne tada sam pravila i ove sa lešnikom.



Recept za testo je sa bloga Provereni recepti.

Fil:

500 ml mleka

2 pudinga od lešnika

2 kašike šećera

2 pune kašike nutele

1 šlag krem od čokolade

100 ml hladnog mleka

Priprema se:

U mleku skuvamo puding sa šećerom. Kad se skuvalo dodamo nutelu i mešamo da se otopi i sjedini. Ostavimo fil da se ohladi.

Umutimo šlag krem sa hladnim mlekom i sjedinimo sa hladnim filom. 

Napunimo špric za torte i punimo kolače princes krofni tako što im odsečemo vrhove i napunimo kolač malo da ide i preko sa zvezdastim nastavkom. Stavimo odgore kapicu i pospemo sa malo šećera u prahu.



уторак, 15. новембар 2022.

~ Plačinke-mafini sa orasima i medom ~

 Još jedan recept za palačinke. Volimo uvek da ih isprobamo u nekom drugom obliku ili ukusu.



Potrebno je :

6 kom ispečenih palačinki

Fil:

6 kašičica smeđeg šećera

6 kašičica meda

15-20 kašičica mlevenih oraha

1 vanilin šećer

oko 300 ml mleka

malo cimeta

Priprema se:

Zagrejemo rernu na 220 stepeni. Ispečemo palačinke po svom ili po mom receptu. 

Za fil na svaku palačinku rasporedimo 1 punu kašičicu smeđeg šećera i 1,5-2 kašićice mlevenih oraha i pospemo malo cimeta po ukusu. Urolamo palačinke i umotamo u krug kao pužić. I stavimo u kalup za mafine (ako je silikonski kalupnetreba podmazati). 

Svaku pužić palačinke namažemo sa 1 kašičicom meda i pospemo sa malo mlevenih oraha i zalijemo sa mlekom. Da se krčkaju u mleku.

Smanjimo rernu na 160 stepeni pečemo oko 15-20 minuta dok upiju svo mleko i dobiju boju karamele. 

Recept je odavde.




среда, 9. новембар 2022.

~ Princes krofne ~

 Recept za princes krofne sam pravila sa bloga Provereni recepti. Kad kuvam/pečem nešto od druge osobe uvek navedem izvor i napišem sama recept i izmene ako sam napravila.  Ali ovaj recept za princes krofne je toliko detaljno opisan i objašnjen da je najbolje da posetite blog i pročitate recept.




петак, 28. октобар 2022.

~ Keksić zalogajčići ~

 Kad zahladi onda češće pečemo keksiće. To me podseća da stižu praznici. Kad mi nije teško rernu uključiti nema više vrućina. 😀 



Potrebno je:

300 gr brašna

200 gr putera ili margarina

100 gr šećera u prahu

rendana kora od pola limuna

1 jaje

150 gr lešnika ili oraha

prstohvat cimeta

prstohvat soli

pola kašičice praška za pecivo

pekmez po želji


Priprema:

Od prosejanog brašna, praška za pecivo, iseckanog hladnog putera, šećera u prahu, limunove kore, 50 gr mlevenih lešnika ili oraha, cimeta, soli i žumanca zamesimo testo. 

Belance blago umutimo.  A preostalih 100 gr lešnika ili oraha grubo sameljemo. 

Od testa otkinemo male komadiće i oblikujemo lopte veličine oraha. Umočimo u umućeno belance zatim uvaljamo u orahe ili lešnike. Ređamo u tepsiju na papir za pečenje. U svakoj napravimo udubljenje sa drškom od varjače i napunimo pekmezom. 

Pečemo na 180 stepeni oko 12-15 minuta. Ostavimo da se ohlade i uživamo.



недеља, 23. октобар 2022.

~ Žute vanil štangle ~

 Najlepši kolači su sa tankim korama i tankim filom prsto se tope u ustima 😊



Potrebno je:

Testo:

600 gr brašna

3 jaja

200 gr šećera

4 kašike kisele pavlake

50 gr masti

1 prašak za pecivo

Fil:

700 ml mleka

2 puding od vanile

3 kašike oštrog brašna

200 gr šećera

2 žumanaca

Pripema:

Od sasojaka zamesimo testo i podelimo na 6 delova. Rastanjimo svaki pojedinačno na dimenziju tepsija oko 28x30 cm. Samo prvi put je potrbno namazati i posuti sa brašnom tepsiju ili koristim papir za pečenje. Pečemo kore oko7-8 minuta bitno je da kore ostanu bele. Kad rub počne da dobija boju vadimo iz rerne na tacnu da se hladi.

Za fil u malo mleka razmutimo puding sa šećerom, žumancima i brašnom. Preostalo mleko stavimo da uvri i sipamo u pripremljenu smesu od pudinga stalno mešamo žicom. Sve to vratimo u šerpu i uz stalno mešanje skuvamo fil. Ostavimo da se ohladi. Hladan fil sjedinimo sa umućenim margarinom. 

Fil podelimo na 5 delova (ako mažemo i od gore onda na 6 ) i filujemo kore. 

Od gore možemo staviti čokoladnu glazuru ili ako smo podelili na 6 delova namažemo fil i pospemo sa kokosom. Ja sam fil delila na 5 delova i od gore posula sa šećerom u prahu.

Recept je odavde.



недеља, 16. октобар 2022.

~ "Buđave" pogačice ~

 Ove pogačice u šali kažemo da su buđave 😊 pošto su sa buđavim/plavim sirom.



Potrebno je:

200 gr margarina

50 gr masti

1 kašičica soli

300 gr brašna

250 gr feta sira

125 gr buđavog sira

1 suvi kvasac

Margarin, mast i brašno rukama istrljamo.Dodamo so, izmrvljenu fetu, suvi kvasac i zamesimo. Činiju pokrijemo samolepljivom folijom i ostavimo u frižideru preko noći.

Sledeći dan na blago pobrašnjenoj dasci rastanjimo na prst debljine. Manjom okruglom modlicom vadimo pogačice i u svakoj napravimo udubljenje i u to udubljenje stavimo malo parče plavog sira. Na 180 stepeni ispečemo.



четвртак, 13. октобар 2022.

~ Sova keksići ~



 Potrebno je:

2 jaja

125 gr margarina

100 gr šećera

1 vanilin šećer

350 gr brašna

1 kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

Dekoracija:

15-20 cela badema

30-40 zrna pirinča prelivene čokoladom ili manje čokoladne kapljice

Od sastojaka umesimo testo, umotamo u samolepljivu foliju i stavimo u frižider na sat vremena.

Ohlađeno testo blago premesimo i oklagijom na blago pobrašnjenoj dasci rastanjimo na 0,5 cm debljine. Okruglom modlicom vadimo krugove, sa strane utisnemo krila sa istom modlicom. Pravimo malene loptice od testa i stavimo da im budu oči. Svaku kuglicu malo spljoštimo i utisnemo u nju po 1 čokoladnu kapljicu ili čokoladni pirinač. Ispod između očiju utisnemo badem koji smo presekli po dužini za kljun. (presečemo sa te strane koja je spljoštena) A nogice im utisnemo uz pomoć viljuške. Ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pečemo na 180 stepeni, pazimo da ne porumeni.



недеља, 9. октобар 2022.

~ Pohovane palačinke ~

 Verujem da većina nas ovako priprema slane palačinke al eto da ostane zabeležan i ovaj recept na blogu.



Potrebno :

Testo za palačinke koristim OVE jer su mi proverene i najlepše

Fil:

kisela pavlaka

rendani sir 

pileća prsa tanko sečena ili šunkarica

Za pohovanje:

brašno

jaje

prezla pomešana sa susamom

Priprema:

Palačinke ispečemo po receptu.

Palačinku tanko namažem sa pavlakom stavim 2-3 parčeta tanko sečena pileća prsa ili šunkarice pospemo sa sirom i krajeve savijemo na unutra i urolamo palačinku. 

Ispohujemo u brašno, jaje i prezla pomešana sa susamom. Ispečemo u vrelom ulju.



понедељак, 26. септембар 2022.

~ Orasi ~

 


Testo:

400 gr brašna

320 gr putera

100 gr šećera u prahu

120 gr mlevenih oraha

Fil:

125 gr putera ili margarina

125 gr šećera u prahu

150 gr mlevenih oraha

1 kašika ruma

Priprema se:

U činiju sipamo brašno i pomešamo sa mlevenim orasima, kakao, šećerom u prahu zatim dodamo puter ili margarin sobne temperature isečeno na listiće i zamesimo testo. Testo podelimo na 2 dela i zamotamo u providnu foliju i stavimo u frižider na 30 minuta. 

Komadiće ohlađenog testa prstima utiskujemo u kalupiće pazimo da je testo u sredini malo udubljeno (pri pečenju testo će narasti i ako je je napunimo da je u ravnini sa kalupom kad testo posle pečenja naraste neće moći lepo da se spoji sa filom). Na punjene kalupiće poslažemo u tepsiju i na 180 stepeni ispečemo. 

Pečeno testo ostavimo da se ohladi i blagim lupkanjem istresemo na tacnu. 

Penasto umutimo puter ili maragin sa šećerom u prahu, dodamo rum u mlevene orahe i promešamo. Spajamo po dve polovice oraha filom.

Recept za kore je odavde a za fil odavde.




среда, 31. август 2022.

~ Kineske šnicle ili uštipci od mesa ili lažne šnicle ~

Jedan brzinski ručak.



 Potrebno je:

300 gr mlevenog mesa

3 jaja

3 kašike ulja

3 kašike brašna 

2 čena belog luka

1 glavica crnog luka

1 prašak za pecivo

seckanog peršuna

so, začin i mleveni biber

Priprema se:

U mleveno meso dodamo sitno seckani crni i beli luk,peršun, ulje, brašno, prašak za pecivo jaja i začinimo. Sve pomešamo i stavimo u frižider da odstoji 2 sata.

Na vrelom ulju ispržimo šnicle koje vadimo kašikom. 



четвртак, 21. јул 2022.

~ Kolač sa rogačem i čokoladom ~

 


Kora: 

2 belanaca

100 gr šećera

75 gr brašna

6 gr prašak za pecivo

75 gr rogača

50 ml ulja

2 rendane jabuke

1 kašika ruma

Ovo su sastojci za jednu koru a trebaju nam 2 znači treba da poduplamo sastojke

Fil:

4 žumanaca

600 ml mleka

1 čokoladni puding

150 gr šećera

50 gr čokolade

50 gr mlevenih oraha

50 gr rogača

4 kašike brašna

125 gr putera ili margarina

2-2 kašike ruma

Glazura:
100 gr čokolade

3 kašike ulja

Priprema:

Od sastojaka za kore ispečemo 2 kore. Umutimo belanca sa šećerom i pažljivo sjedinimo sa preostalim sastojcima. U tepsiji obloženu papirom ispečemo jednu pa zatim i drugu koru.

Za fil puding umutimo žicom za mućenje sa žumancima, šećerom brašnom i malo mleka. Preostalo mleko stavimo da uvri. U vrelom mleku skuvamo ovu mešavinu. Kad skinemo sa vatre dodamo čokoladu, rogač, mlevene orahe i puter. Promešamo da se otopi i sjedini.

Na prvo testo namažemo 3/4 fila poklopimo drugom korom i odgore namažemo preostali fil. Stavimo u frižider da se stegne.

Na pari otopimo čokoladu sa uljem i premažemo kolač odgore.



среда, 25. мај 2022.

~ Kakao krofne ~

 


Potrebno je:

500 gr brašna

20 gr tamnog kakaoa

prstohvat soli

30 gr kvasca

300 ml mleka

1 kašika ruma ili rakije

50 gr putera

4 žumanaca

100 gr čokolade za punjenje

Za uvaljati:

4 kašike šećera u prahu

2 kašike kakao

Priprema:

U mlakom mleku otopimo šećer, dodamo izmrvljeni kvasac i ostavimo da nabubri. U brašno dodamo prstohvat soli, kakao, žumanca puter i kvasac koji je nabubrio i rum ili rakiju (manje će nam biti masne krofne). Zamesimo elastično testo i ostavimo na toplom da se udvostruči.

Nadošlo testo rastanjimo na 1 cm debljine i većom modlicom vadimo krugove. Na svaki drugi krug stavimo po kockicu čokolade i poklopimo drugim krugom (da nije previše brašnjavo od dole da se lakše zalepi testo), i za o,5 cm manjom čašom (širi mu je rub od moclice i bolje će stisnuti testo) vadimo krofne. Reslove testa možemo ponovo zamesiti neće biti tako elastično kao prvi put al šteta ne iskoristiti.

Pečemo na vrelom ulju prvu stranu pod poklopcem i kad okrenemo ne poklapamo više. Pazimo da nije previće vrelo ulje da ne izgori sa spolja a unutra da bude presno, al opet nesmemo ni na previše tihoj vatri da pečemo da nebudu previše masni.



среда, 27. април 2022.

~Nesquik kuglof ~

  


Potrebno je:

2 jaja

5 kašika šećera

3 kašike nesquika

5 kašika ulja

360 ml jogurta

350 gr brašna

1 prašak za pecivo

100 gr seckane nesquik čokolade

Priprema se:

Jaja umutimo sa šećerom, dodamo nessquik ulje i jogurt. Sve sjedinimo i pomešamo sa brašnom u koji smo dodali prašak za pecivo. Sve sjedinimo i umešamo iseckanu čokoladu. 

Ako nam je kalup silikonski onda neztreba podmazati ali ako nije obavezno dobro namazati uljem i posuti sa brašnom. Sipamo testo i u zagrejanoj rerni ispečemo. Kuglof najbolje proveriti čačkalicom ako je suva onda je kuglof pečen. Prevrnemo na rešetku i ostavimo da se ohladi.



среда, 20. април 2022.

~ Čiz kejk ~

 Omiljeni slatkiš u našoj kući. Stariji sin priznaje samo tri kolača koh, krempitu i čizkejk... 😄



Potrebno je:

Kora:

300 gr mlevene plazme

125 gr putera ili margarina

oko  10 kašika mleka (meni trebalo 11 kašika)

Fil:

500 gr sitnog sira

180 gr kisele pavlake

200 ml slatke pavlake

2 vanilin šećer

13 kašika šećera

1 kašika ekstrakta od vanile

20 gr želatina 

5 kašika vode

Preliv:

150 gr višanja

200 ml vode

3 kašike šećera

1/2 kesice pudinga od vanile

Priprema:

U mleveni keks dodamo puter ili margarin i rukama mrvimo/sjedinimo, dodamo mleko da je smesa lepljiva da se ne prosipa skroz i sipamo u kalup 26 cm i utapkamo. Stavimo u frižider.

Za fil mikserom umutimo sir sa šećerom i vanilin šećerom. Dodamo kiselu pavlaku i pomešamo zatim  i umućenu slatku pavalaku i pažljivo sjedinimo. Želatin potopimo u vodi da nabubri i na tihoj vatri otopimo al pazimo da ne uvri. Sipamo u smesu sa sirom i mutimo najmanjom brzinom da se ravnomerno rasporedi i da se nezgrudva. Sipamo na pripremljenu koru i stavimo u frižider da se stegne. 

Višnje (mogu i smrznute) kuvamo na tihoj vatri sa vodom par minuta da voće malo omekša.Štapnim mikserom usitnimo u kašastu smesu. Puding razmutimo 2 kašike vode i skuvamo u višnjama. Vruć fil rasporedimo po stegnutom filu od sira. Ostavimo da se sve ohladi i stegne.



понедељак, 18. април 2022.

~ Kakao palačinke ~

 


Potrebno je :

Za testo:

2 jaja

200 gr brašna

200 ml mleka

200 ml kisele vode

30 gr kakao

2 kašike ulja

prstohvat soli

2 kašike šećera

Fil:

600 ml mleka

5 kašika šećera

2 pudinga od slatke pavlake

Priprema se:

Žicom za mućenje umutimo jaja sa soli i šećerom. Dodamo mleko i brašno pomešan sa kakaom. Dobro umutimo žicom za mućenje. Razredimo testo sa kiselom vodom. Na kraju umešamo ulje. Pečemo na vrelom tiganju koje namažemo sa par kapi ulja tanke palačinke.

Za fil u mleku skuvamo puding sa šećerom. Vrućim pudingom filujemo palačinke kao tortu. Ostavimo da se ohladi i puding stegne. 



уторак, 5. април 2022.

~ Kokos gnezda ~

 Jedan lep kolač i na izgled i na ukus. Brzo se sprema a još netreba ni rernu uključiti 😉



Potrebno je:

200 ml vode

150 gr putera ili margarina

100 gr šećera

100 gr čokolade za kuvanje

100 gr kokosa

250 gr mlevenog keksa

Dekoracija:

kokos

nutela, eurokrem...

Priprema se:

Na laganoj vatri kuvamo vodu i šećer, dodamo puter ili margarin i čokoladu. U otopljenu smesu umešamo mleveni keks i kokos.(ako je smesa mrvičasta zavisi od margarina dodamo par kapi mleka) Ostavimo da se smesa prohladi.

Od ohlađene smese napravimo kuglice i uvaljamo u kokos. Varjačom naprvimo udubljenje u sredini. Eurokrem sipamo u špric za dekoraciju torte i rupice napunimo kremom. 

Recept je odavde.



недеља, 3. април 2022.

~ Čokoladni kuglof ~

 U našoj kući se najčešće prave mufini, bakin kolač/vafel i kuglofi. Klincima ove tri stvari su omiljene.



Potrebno je:

150 gr putera ili margarina

200 gr smeđeg šećera

100 gr čokolade

50 gr kakao

160 ml mleka

3 veća jaja

170 gr brašna

1,5 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice sodabikarbone

prstohvat soli

Glazura:

100 gr čokolade

50 gr šećera u prahu

50 gr putera ili margarina

50 ml mleka

Priprema se :

U šerpu stavimo puter ili margarin, šećer, čokoladu, kakao i mleko. Stavimo na laganu vatru i uz često mešanje otopimo. Kad je smesa glatka ostavimo sa strane da se hladi 5 minuta.

U činiji prosejemo brašno, prašak za pecivo, sodubikarbonu i  so. Prohlađenoj smesi dodajemo jedno po jedno jaja muteći mikserom da se jaja neskuvaju. Svako jaje dobro izmiksamo sa smesom pre nego što dodamo sledeće. Smesi dodavati postepeno brašno i mutiti mikserom da nema grudvica. 

Kalup za kuglof namastiti i posuti sa brašnom. Ako koristimo silikonski onda nema potrebe. Sipamo dobijenu smesu u kalup i na 170 stepeni pečemo oko 45 minuta, zavisi od jačine rerne. Najbolje je probosti čačkalicom u sredini kolača ako uzađe suva onda je pečena. Ostavimo u kalupu da se hladi 5-10 minuta, zatim prevrnemo na žicu za hlađenje i skroz ohladimo kolač. 

Za glazuru na laganoj vatri otopimo čokoladu, šećer, kako i puter ili margarin kad je smesa glatka skinamo sa vatre i prelijemo preko kolača.

Recept je odavde.



понедељак, 28. март 2022.

~ Pita od griza ~

 Veoma jednostavan kolač prvi put sam pravila kad nam je dolazila Bap televizija da snime naše medenjake i oduševili se ovim kolačima.



Potrebno je:

Prhko testo:

250 gr brašna

150 gr puter ili margarina

50 gr šećera

1 žumance

1 kašika kisele pavlake

1/2 limunova kora rendana

Fil:

600 ml mleka

80 gr griza

1 vanilin šećer

1/2 limunova kora rendana

2 jaja

80 gr šećera

2 vanilin šećera

Glazura:

100 gr bele čokolade

3 kašike ulja

Priprema:

Za kore u brašno dodamo puter ili margarin i rukama sjedinimo u mrvičastu smesu. Dodamo šećer, žumance, limunovu koru i kiselu pavlaku. Zamesimo koru, umotamo u samolepljivu foliju i stavimo u frižider na sat vremena.

Za fil u mleku skuvamo šećer, vanilin šećer i griz. U vreo fil umešamo žumanca, limunovu koru i umućen šam od belanaca. 

Testo podelimo na dva dela i rastanjimo oklagijom. Prvo testo stavimo u tepsiju namažemo na to fil poklopimo drugom korom izbockamo viljuškom i na 180 stepeni ispečemo kolač. Kad je pečeno ostavimo da se kolač ohladi.

Na pari otopimo belu čokoladu sa uljem i namažemo na ohlađen kolač. Kad se čokolada stegne možemo poslužiti.

Recept je odavde.



петак, 25. март 2022.

~ Baci di dama od čokolade ~

 Ovo je tako ukusno a jenostavno. Pun ukus lešnika i čokolade imali šta lepše 😋



Potrebno je:

Testo:

150 gr brašna

100 gr šećera

150 gr mlevenog lešnika

150 gr putera ili margarina

20 gr kakao

Fil:

30 gr mlečne čokolade

30 gr crne čokolade

Priprema:

Lešnike u suvoj tepsiji propržimo i kad se prohlade očistimo od kožice. (najlakše je ako stavimo u kuhinjsku krpu i trljamo). Kad se skroz ohlade sameljemo. 

U činiji prosejemo brašno sa kakaom. Dodamo šećer i mlevene lešnike. Na kraju dodamo puter ili margarin sobne temperature. Za testo prvo rukama istrljati puter i brašno i "gnječeći" zamesimo testo. Ne mesiti previše čim se napravi kugla gotovo je. Zamotamo testo u samolepljivu foliju istavimo u frižider na najmanje sat vremena. 

Ohlađeno testo izvadimo iz frižidera i ostavimo 5 minuta na sobnoj temperaturi (u suprtonom će biti previše tvrdo) Otkinemo komadiće i napravimo kuglice. (vagala sam svaku kuglicu da bi bili jednaki 7gr)

Kuglice stavljamo na tepsiju na papir za pečenje ostavljajući prostora između. Kad napunimo tepsiju stavimo u frižider na 15 minuta da se maslac stegne, iz frižidera izvadimo i u zagrejanoj rerni na 170 stepeni pečemo oko 15 minuta.

Pečene polulopte ostavimo par minuta na tepsiji zatim prebacimo na rešetku da se skroz ohlade. 

Dok nam se testo hladi otopimo na pari i crnu i mlečnu čokoladu. Ostavimo da se malo prohladi al ne i da stegne. 

Rastopljenom čokoladom spajamo po dve polulopte i ostavimo da se ohlade i čokolada stegne. 

Recept je odavde.



среда, 23. март 2022.

~ Mešana salata ~


 Potrebno je:

1,5 kg kupusa

1,5 kg paprike raznih boja

1,5 kg krastavaca

50 gr soli

200 gr šećera

500 ml sirćeta

1/2 kesice vinobrana

2 veće šargarepe

Priprema se:

Svo povrće iseckati tanko (ja to sečem na ribežu za kupus, imam manji koji mi služi za seckanje kupusa za salatu) dodamo so, šećer, sirće i vinobran i rukama izmešamo. Pokrijemo čistom krpom i ostavimo da prenoći. Sutra dan punimo tegle malo nabijemo rukama da nema vazduha i nalijemo sokom što je povrće pustilo. Dobro zatvorimo poklopcima i čuvamo na hladnom i suvom mestu.




субота, 19. март 2022.

~ Bečki punč kolači ~

 Volim sve slatkiše sa rumom.



Potrebno je:

230 gr putera ili margarina

130 gr šećera u prahu

100 gr mlevenih badema

250 gr brašna

Fil:

100 gr džema od kajsije

50 gr istopljene čokolade

2 kašike ruma

Preliv:

250 gr šećera u prahu

2 kašike ruma

2 kašike vode

2-3 kapi crvene boje

Priprema:

Za testo umutimo puter ili margarin sa šećerom u prahu, pa dodamo brašno i bademe i zamesimo testo. Ako se lepi dodamo još malo brašna. Testo podelimo na 2 dela. Oklagijom na blago pobrašnjenoj dasci za mešenje rastanjimo prvo testo na 5 mm i modlicom 4-5 cm prečnika vadimo kružiće i ređamo ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ostatke testa vratimo u činiju ne razvijamo ponovo trebaće nam za fil. Od drugog dela testa isto vadimo krugove. Pečemo na 180 stepeni da blago porumene. Ostavimo da se ohlade. 

One ostatke testa razvučemo u jednu veliku koru i ispečemo i ohladimo. 

Ohlađeno testo izmrvimo dodamo ostale sastojke za fil i dobro sjedinimo umesimo rukama.  

Na jedan kružić stavimo punu kašikicu fila i poklopimo drugom korom. Ostavimo da se stegne i ohladi.

Za preliv pomešamo sve sastojke i stavimo na laganu vatru da se sve zagreje i sjedini neprestano mešajući. Umakati gornji deo kolača i ostaviti da se stegne. 

Recept je odavde.



уторак, 15. март 2022.

~ Rafaelo torta ~

 Ako ste ljubitelj kokosa kao ja onda će vam se ova torta dopasti 😋



Potrebno je:

Kora:

7 belanaca

150 gr šećera

70 gr brašna

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

150 gr kokosa

Fil:

7 žumanaca

2 puding od vanile

700 ml mleka

125 gr šećera u prahu

100 gr putera

500 ml slatke pavlake

Potrebno još:

12 kom keksa (ja sam koristila turski keks)

malo mleka za namočiti keks

50 gr kokosa za dekoraciju

3 kesice šlag krema od vanile

kisela voda


Priprema:

Za koru belanca umutimo postepeno dodavajući šećer i vanilin šećer. U čvrst šam umešamo brašno pomešan sa praškom za pecivo. Zatim pažljivo umešamo i kokos. Sipamo u kalup 28 cm na papir za pečenje i na 170 stepeni peči oko 15 minuta. Od gore malo treba da požuti, najbolje proverimo čačkalicom dal je pečena. Pečenu koru prevrnemo na tacnu i skinemo papir za pečenje (ovako ćemo je i filovati da na tu stranu gde je bio papir za pečenje ide fil) ostavimo da se ohladi. 

Za fil žumanca pomešamo sa pudinzima i sa 200 ml mleka. Preostalo mleko stavimo da uvri i u vrelom mleku skuvamo u umućenu smesu dok se nezgusne. Ohladimo. Puter ili margarin penasto umutimo sa šećerom u prehu i sjedinimo sa hladnim filom. Umutimo slatku pavlaku i sjedinimo isto sa filom, pažljivo da ne izlomimo. 

Na koru stavimo polovinu fila (ko želi može malo pokvasiti koru sa mlekom) zatim stavimo keks umočen u mleko preko keksa stavimo i preostali fil. Stavimo u frižider da se stegne.

Umutimo šlag krem sa kiselom vodom i dekorišemo tortu. Od gore pospemo sa kokosom.

Savet plus listići od kokosa lepo izgledaju al nisam razmišljala da će biti nezgodno kad se torta seče zato je bolje koristiti kokosovo brašno za dekoraciju.

Recept je odavde.



понедељак, 14. март 2022.

~ Ferrero Rocher ~

 Jako ukusne i jednostavne za napraviti.

Potrebno je:

100 gr lešnik napolitanki

150 gr pečenih lešnika

200 gr nutele

150 gr čokolade

4 kašike ulja

Priprema:

Lešnike sameljemo na krupnije komade (ja to uradim u secku). U činiji izmrvimo napolitanke, dodamo lešnike i nutelu. Dobro izmešamo. Pravimo kuglice željene veličine i stavimo na tacnu. Stavimo u frižider da se dobro ohladi.

Na pari otopimo čokoladu sa uljem. Izvadimo kuglice iz frižidera i umočimo u čokoladu. Poređamo na papir za pečenje da se čokolada stegne. Kad se čokolada stegne poslužimo.

Recept je odavde.




субота, 12. март 2022.

~ Ajvar ~

Na ovaj način se nepeku paprike i brže se spremi ajvar.



 Potrebno je:

4 kg crvene paprike za pečenje

1,5 kg patlidžana

1 glavica belog luka

2 ljute paprike (ko želi ljuti ajvar)

1 litar ulja

1 litar vode

1 litar sirćeta od 

1 kašika šećera

1 kašika soli

malo bibera u zrnu

Priprema:

Paprike i patlidžane izmerimo još dok su neočišćeni.

Paprike operemeo i očistimo od semenki, zatim ponovo operemo. Patlidžane (ja očistim) i isečemo na parčad.

U dublju šerpu sipamo vodu, sirće, 500 ml ulja, šećer, so, biber i stavimo da proključa. Dok ključa stavimo prvi deo paprika i čim ponovo uvri rešetkastom kašikom ih izvadimo u cediljku da se ocede. Kad obarimo paprike onda na isti način spremimo i patlidžan. 

Prokuvane paprike u patlidžan zajedno sa belim lukom i ljutim paprikama (ko voli ljuto) sameljemo na mašini za mlevenje mesa. 

Usitnjenu smesu sipati u dublju šerpu (koja može u rernu) dodati preostalih 500 ml ulja i dobro sjedinimo, stavimo u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pečemo oko 3 sata dok se smesa nezgusne. Povremeno izvadimo i promešamo. Ulje će se odvojiti i biće od gore ali to netreba da nas brine.  

Kad je ajvar gotov rernu malo rashladimo. Čiste i oprane tegle stavimo u toplu (ne previše vrelu) rernu. Pomešamo ajvar i napunimo tople tegle. Čistu kuhinjsku krpu prepeglamo (da se unište eventualne bakterije) i pokrijemo ajvar sipano u tegle. Sve zajedno umotamo u stolnjak da se polako hlade.  Na površini trebalo bi da se izdvoji ulje to ulje će nam čuvati ajvar od kvarenja. Ulje bi trebalo da je 0,5 cm debljine ako nema toliko treba doliti. Kad je ajvar skroz hladan onda zatvoriti poklopcem i staviti na hladno i tamno mesto.

Recept je odavde.



недеља, 6. март 2022.

~ Američka kupus salat (Coleslaw) ~

 Odlično ide uz neko pečenje 😋



Potrebno je:

1 kašika senfa

1 kašika jabukovog sirćeta

1 kašika limunovog soka

1/2 šolje majoneza

1/4 šolje kisele pavlake

so 

biber

1 kašičica šećera

1 manja glavica kupusa

2 veće šargarepe

1/2 glavice crnog luka

Priprema:

Kupus na ribežu isečemo na tanke trakice. Šargarepu očistimo i krupno izrendamo, luk sitno isečemo. Za preliv pomešamo sastojke senf, sirće, limunov sok, šećer, majonez i kiselu pavlaku žicom za mućenje. Dodamo so i biber. Prelijemo iseckano i pomešani povrće prelivom i dobro izmešamo. Stavimo 1 sat u frižider da se ohladi, omekša i upuje dresing.

Recept je odavde.