Izdašna lepa torta a recept je od moje mame <3
Fino krcka karamel i čokolada u klasičnom filu između kora sa orasima.
Potrebno je:
Kore:
5 belanaca
150 gr šećera
1 kašika sirćeta
100 gr oraha
2 kašike brašna
1 kašika prezli
sve x 3 jer nam trebaju tri kore
Fil:
15 žumanaca
15 kašika šećera
400 gr putera ili margarina
Karamel preliv:
250 gr šećera
50 gr putera ili margarina
Čokoladni premaz:
250 gr čokolade za kuvanje ili po ukusu
50 gr putera ili margarina
Priprema se:
Penasto umutimo belanca sa šećerom, dodamo sirće, mlevene orahe, prezlu i brašno pažljivo sjedinimo. Tepsiju (41x27 cm) obložimo papirom za pečenje i ispečemo koru na 180 stepeni. Na isti način spremimo još 2 kore.
Za karamel preliv karamelizujemo šećer skinemo sa vatre dodamo puter ili margarin i razmažemo na 3 kore.Ostavimo da se stegne.
Otopimo čokoladu sa puterom ili margarinom i namažemo na karamel isto na sve 3 kore.
Za fil žumanca skuvamo na pari sa šećerom i ostavimo da se ohladi. Kad je hladan dodamo umućen puter ili margarin. Sjedinimo i na donju koru stavimo pola fila na to druga kora pa ostatak fila i odgore treća kora.
Ukrasimo šlagom.
Fino krcka karamel i čokolada u klasičnom filu između kora sa orasima.
Potrebno je:
Kore:
5 belanaca
150 gr šećera
1 kašika sirćeta
100 gr oraha
2 kašike brašna
1 kašika prezli
sve x 3 jer nam trebaju tri kore
Fil:
15 žumanaca
15 kašika šećera
400 gr putera ili margarina
Karamel preliv:
250 gr šećera
50 gr putera ili margarina
Čokoladni premaz:
250 gr čokolade za kuvanje ili po ukusu
50 gr putera ili margarina
Priprema se:
Penasto umutimo belanca sa šećerom, dodamo sirće, mlevene orahe, prezlu i brašno pažljivo sjedinimo. Tepsiju (41x27 cm) obložimo papirom za pečenje i ispečemo koru na 180 stepeni. Na isti način spremimo još 2 kore.
Za karamel preliv karamelizujemo šećer skinemo sa vatre dodamo puter ili margarin i razmažemo na 3 kore.Ostavimo da se stegne.
Otopimo čokoladu sa puterom ili margarinom i namažemo na karamel isto na sve 3 kore.
Za fil žumanca skuvamo na pari sa šećerom i ostavimo da se ohladi. Kad je hladan dodamo umućen puter ili margarin. Sjedinimo i na donju koru stavimo pola fila na to druga kora pa ostatak fila i odgore treća kora.
Ukrasimo šlagom.