naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

среда, 23. септембар 2015.

~ Domaća vegeta ~

U doba krize je mama je ovako pravila domaću vegetu (neznam zašto samo tada).
Od pre par godina kad mi je Dragi prestao da koristi kupovni začin ja u proleće i u jesen ovako spremam domaću vegetu.
Ima puno soli u njemu znam ali nesolim jelo kad dodajem ovu vegetu ako treba dosolim na kraju.


Potrebno je:
1 kg šargarepe
1/2 kg zeleni (koren od peršuna)
250 gr celera
250 gr kelerabe
1/2 kg kupusa
250 gr crnog luka
250 gr babure paprike
celerovo lišće i peršunovo lišće ko kolko želi
1 kg i 500 gr soli

Sve sameljemo u mašini za mlevenje mesa ili iseckamo u blenderu ko kako voli (ja meljem na mašini za meso) sipamo u veliku činiju dodamo so dobro promešamo rukom i punimo tegle. U teglama kad stavljamo malo pritiskamo da sok dođe gore i zatvorimo poklopcem. Ostavimo u špajzu. Ja kad načnem teglu posle držim u frižideru ali nemora.



уторак, 8. септембар 2015.

~ Kiseli krastavčići ~

Ovako moja mama spremala krastavčiće i nama se ovako najviše dopadaju. Krckave u lepom prelivu.


Potrebno je:
Preliv:
1 litar vode
3 deci sirćeta
30 gr soli
30gr šećera
malo konzervansa

Za 10 kg krastavčića treba 6 litara vode i sve ostalo puta 6 (to je još moja mama tako zabeležila pa i ja upisujem najviše zarad sebe :) )

Priprema se:
Krastavčice malom čistom četkom iščetkamo u vodi i operemo. Stavimo u veću vanglicu nalijemo tople vode i dodamo na vrh noža vinobrana (ili ko koliko želi) ostavimo da stoju u toj vodi dok spremomo tegle.
U čiste i oprane tegle poređamo krastavčiće iz vode dodamo u svaku teglu po par bibera u zrnu, 1-2 lovorov lista i prstohvat slačice ili koriandera (koriander više volim).
Za preliv:
Prokuvamo vodu sa šećerom, soli, sirćetom i dodamo malo konzervansa dok blago vri sipamo preko krastavaca zatvorimo poklopcem i ređamo u (ja stavim dečiju kadicu koji obložim ćebetom ili jorganom) suvi dunst (tako moja mama zove neznam da li je pravilno) i ostavimo da se tu ohladi 1-2 dana ko kako želi. Posle toga poređamo u špajz na policu.