naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

уторак, 30. јун 2015.

~ Pita sa grizom i višnjama ~

Jednostavan i brz kolač.


Potrebno je:
3 žumanaca
1 čaša od jogurta šećera
1 vanlin šećer
2 male kisele pavlake (2x180 gr)
2 čaša od jogurta griza
3 belanceta
1 prašak za pecivo
oko 500 gr višanja
prah šećer

Priprema se:
Žumanca sa žicom za mućenje umutimo sa šećerom i vanilin šećerom. Kad se šećer istopi dodamo kiselu pavlaku i sjedinimo.
Belanca žicom pomešamo (netreba penasto umutiti) sa grizom i praškom za pecivo. Sjedinimo sa smesom od pavlake.
Sipamo u podmazan i grizom posutu dublju tepsiju (34x20 cm) i pospemo sa očišćenim i oceđenim višnjama. Ispečemo na 180 stepeni. Kad se ispeklo i ohladilo pospemo sa prah šećerom.


среда, 24. јун 2015.

~ Američke krofne ~

Deci se mnogo dopala jer je cela premazana čokoladnom glazurom i posuta sa malo šarenog šećera pa je primamljiva.


Potrebno je:
600 gr brašna
6 žumanaca
100 gr šećera
240 ml mleka
1 kašika rakije ili ruma
100 gr otpljenog putera ili margarina
40 gr kvasca
ulje
200 gr mlečne čokolade
malo šarenih mrvica

Priprema se:
U mlakom mleku otopimo kašičicu šećera dodamo kvasac i ostavimo da počne da se peni. U brašno dodamo žumanca, otopljen puter ili margarin, rakiju (zbog alkohola neupije puno ulja a na ukusu se neoseca jer alkohol ispari u toku pečenja), šećer i nabubreli kvasac. Umesimo. Ostavimo testo na toplom da se digne. Kad je naraslo rastanjimo na prst debljine i modlicom za krofne vadimo krugove pa malom modlicom ili rakijskom čašom izvadimo im sredinu. Pokrijemo ih 15 minuta. Ugrejemo ulje i krofne pečemo sa jedne strane poklopljenu poklopcem a kad ih okrenemo nepoklapamo ponovo. Vadimo ih na ubrus. Kad smo ispekli sve na tihoj vatri otopimo čokoladu i svaku krofnu umočomo u nju po ukusu možemo posuti i sa malo šarenih mrvica od šećera.


уторак, 23. јун 2015.

~ Plazma torta ~

Kako vreme brzo leti juče se rodio a sad već ima više od 10 godina (napunio u februaru samo mama zaboravila recept postaviti :) ) završio i malu maturu sad vreć kreću nastavnici... Baš mi je brzo porasto postao je mali momčić.


Potrebno je:
Kore:
5 belanaca
5 kašika šećera
5 kašika mlevene plazme
1/2 vrećice praška za pecivo
x 3 sve jer nam trebaju 3 kore
Fil:
15 žumanaca
150 gr šećera
2 vanilin šećera
150 gr čokolade
3 pudinga od slatke pavlake
800 ml mleka
6 kašika šećera
300 gr putera ili margarina
ostatak od 300 gr plazme (uzmemo 15 kašika za kore)
Fil od šlaga:
3 šlag krema od vanile
600 ml mleka
5 kašika šećera

Priprema se:
Za koru belanca umutimo u čvrst sneg sa šećerom dodamo mlevenu plazmu i prašak za pecivo i na papiru za pečenje na 180 stepeni ispečemo.(41x27 cm)
Na pari skuvamo žumanca sa 150 gr šećera oko 15 minuta ili dok se neskuva. Dodamo izlomljenu čokoladu promešamo i ohladimo. Puding i 6 kašikašećera i vaniln šećerom skuvamo u mleku i isto ohladimo. Ohlađena žumanca sjedinimo sa umutćenim puterom pa dodamo i puding i dobro umutimo. Dodamo i ostatak od plazme. Ostavimo 30-60 minuta na hladnom pre filovanja (proveravajte treba malo da se stegne ne previše jer neće se moći lepo razmazati). Šlag krem umutimo sa mlekom i šećerom.
Finalni postupak:kora+fil+šlag krem+kora+fil+šlag krem+kora+fil+šlag krem
Ukrasimo šlagom ili slatkom pavlakom.


 Evo da vam pokažem mog malog maturanta kako je učiteljici nosio korpu cveća od medenjaka.


среда, 17. јун 2015.

~ Torta od čajnih kolutića ~

Kod ove torte je dobro što netreba da se peče. Mogla sam da ređam u željeni oblik i lepa je kremasta.


Potrebno je:
1 kg čajnih kolutića
1 l mleka
2 pudinga od vanile
1 vanilin šećer
250 gr putera ili margarina
250 gr prah šećera
oko 1 deci mleka
2-3 kesice šlaga

Priprema se:
Skuvati puding u mleku sa vanilin šećerom. Puter ili margarin penasto umutimo sa prah šećerom i sjedinimo sa hladnim pudingom. Čajne kolutiće podelimo na 3 dela (ako pravimo pravougaonu tortu) i prvi deo umočimo jedan po jedan u mleko i poređamo na tacnu stavimo pola fila još jedan sloj čajnih kolutića pa drugi deo fila i na kraju treći deo keksa umočenog u mleko. Ostavimo u frižideru da prenoći sledeći dan ukrasimo šlagom.
Recept je odavde.


понедељак, 15. јун 2015.

~ Sladoled od višnje ~

Volim voćne sladolede jer su osvežavajući a to nam i treba u ovim vrelim danima što dolaze.


Potrebno je:
350 gr višanja
200 ml slatke pavlake
150 gr šećera
150 gr vode
125 gr voćnog jogurta od višanja
1 kašika meda

Priprema se:
Od vode i šećera skuvamo gust sirup. Izmiksamo očišćene višnje. Umutimo slatku pavlaku dodamo voćni jogurt, mlak sirup, med, i višnje sve to polako sjedinimo i sipamo u plastični sud sa poklopcem. Stavimo u zamrzivač i na svakih 30 minuta pregrebemo viljuškom da razbijemo kristale leda u sladoledu.


среда, 10. јун 2015.

~ Pita sa višnjama i pudingom ~

Oo je jedna od najlepših pita sa višnjama koje sam probala. Sad kad je sezona višanja vredi isprobati.


Potrebno je:
Testo:
500 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 jaje
1 žumance
200 gr putera ili margarina
2 kašike masti
prstohvat soli
2 kašike slatke pavlake
Fil:
700 gr očišćenih višanja
700 ml soka od višanja
2 pudinga od vanile
4-5 kašika šećera
1 vanilin šećer
prstohvat cimeta
Premaz:
belance

Priprema se:
Sastojke za testo sjedinimo i ostavimo 30 minuta u frižideru. Dok nam se hladi pripremimo fil. Višnje ocedimo i ako nam fali soka dodamo vode da ima 700 ml. U soku od višanja skuvamo puding sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom dodamo i višnje na kraju. Testo podelimo na dva dela jedan deo razvučemo oklagijom i stavimo u tepsiju 25x35 cm sipamo fil od višanja (malo ga prohladimo netreba skroz da se ohladi onda će da se stegne) razvučemo drugu polovinu testa i stavimo preko fila. Izbockamo viljuškom odgore testo i namažemo belancetom. Na 180 stepni ispečemo to je oko 35 minuta.
Važno moramo sačekati skroz da se ohladi samo onda ćemo moći lepo da ga sečemo.
Recept je odavde.