naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

субота, 27. децембар 2014.

~ Medena pita ~

Ovo je recept od moje sestre.


Testo:
500 gr brašna
150 gr šećera
50 gr masti
2 jaja
1 kašičica sodabikarbone
4 kašike mleka
4 kašike otopljenog meda
Fil:
6 deci mleka
4 žumanca
4 belanaca
4 kašike brašna
250 gr putera ili margarina
200 gr prah šećera
1/2 vrećice (5 gr) želatina
3 kašike pekmeza od kajsije
2 x 3 kašike pekmeza od višanja

Priprema se:
Sastojke za testo sjedinimo i podelimo  u 4 jufkice. Oklagijom razvučemo na 25 x 39 cm. Na poleđini tepsije i na masnom papiru ispečemo.
U žumanca pomešamo sa šećerom, brašnom i sa malo mleka. Ostalo mleko stavimo da uvri i skuvamo u njoj mešavinu brašna i žumanaca. Kad se skuvalo i ohladilo dodamo umučena belanca. Puter ili margarin penasto umutimo i dodamo u fil. Želatin potopimo u 2 kašike hladne vode, kad je nabubrilo uzmemo 1 deci fila ugrejemo i umutimo u njoj želatin pa sjedinimo sa ostatkom fila. Ako je fil tečniji (kao meni što je bio slučaj) na kratko ali stvarno kratko 5-10 minuta (često proveravamo i pomešamo ) stavimo u frižider da se malo stegne.
Donju koru namažemo sa 3 kašike pekmeza od višanja pa fil na to drugu koru na to pekmez od kajsije pa fil pa treća kora,pekmez od višanja fil i kora. Ostavimo da prenoći i sutra dan pospemo sa prah šećerom.


недеља, 21. децембар 2014.

~ Posne buhtle ~

Odlične posne buhtle.


Potrebno je:
500 gr brašna
250 ml kisele vode
40 gr kvasca
5 kašika ulja
5 kašika šećera
1/2 kašičica soli
50 ml mlake vode
1/2 praška za pecivo

50 gr margarina
pekmez

Priprema se:
U malo mlake vode otopimo 1 kašiku šećera i dodamo kvasac da nabubri. Brašno pomešamo sa soli, šećerom, praškom za pecivo dodamo kvasac, kiselu vodu i ulje. Dobro umesimo testo. Ostavimo na toplom da se duplira. Kad je testo nadošlo rastanjimo na 1 cm debljine isečemo na kvadrate i na svaku stavimo pekmez po želji ja stavljala od šljive. Zatvorimo i formiramo buhtlu poređamo u tepsiju koju smo podmazali. Otopimo margarin i premažeo butle sa svih strana. Na 180 stepeni ispečemo. Ko želi može posuti sa prah šećerom kad su se ohladile.



четвртак, 18. децембар 2014.

~ Prutići sa vinom i čvarcima ~

Zanimljive grickalice za ljubitelje čvaraka.


Potrebno je:
700 gr brašna
400 gr samlevenih čvaraka
1 suvi kvasac
2 kašičice soli
mleveni biber
1 jaje
1 žumance
oko 1,5 deci belog vina

Priprema se:
Istrljamo brašno i čvarke, dodamo suvi kvasac pa promešamo. Posolimo dodamo biber, jaje, žumance i oko 1,5 deci belog vina. Dobro umesimo i ostavimo preko noći u frižideru (činiju obližimo samolepljivom folijom). Sledeći dan razvučemo na 1 cm debljine i isečemo na prutiće namažemo jajetom i na 180 stepeni ispečemo dok ne porumeni.


уторак, 9. децембар 2014.

~ Sitne pogačice sa čvarcima i sirom ~

Sad je sezona čvaraka pa da iskoristimo.


Potrebno je:
30 gr kvasca
1 kašičica šećera
2 kašike mlake vode
500 gr brašna
300 gr mlevenih čvaraka
1 kašičica soli
4 žumanaca
mleveni biber
300 gr sitnog sira

1 jaje

Priprema se:
U mlakoj vodi otopimo šećer i dodamo kvasac razmutimo i ostavimo da se digne.
Brašno i čvarke istrljamo. Dodamo so, žumanca, biber, sir i nabubreli kvasac. Umesimo i umotamo činiju samolepljivom folijom i ostavimo u frižideru da prenoći. Sutradan na blago pobrašnjenoj dasci rastanjimo na prast debljinu i vadimo sitnije pogačice. Namažemo umućenim jajetom pospemo sa krupnom soli po želji i na 180 stepeni ispečemo.



недеља, 7. децембар 2014.

~ Mafini sa dunjom ~

Mirišljave dunje iz kompota završile u mafinu.


Potrebno je:
280 gr brašna
1 prašak za pecivo
100 gr šećera
1 vanilin šećer
1 kašičica cimeta
200 gr skuvanih dunja iz kompota
2 jaja
120 ml mleka
50 ml ulja

Priprema se:
U blenderu sameljemo dunje (dodamo malo soka samo da je lakše izblendirati). Dodamo jaja, mleko, šećer i ulje promešamo. Prosejemo brašno i prašak za pecivo i sjedinimo sa mokrom semsom. Kalup za mafine obložimo papirom za pečenje ili stavimo korpice za mafine sipamo smesu ne skroz do vrha i na 180 stepeni ispečemo. Kad su pečeni i ohlađeni pospemo sa prah šećerom.


субота, 6. децембар 2014.

~ Pita od karfiola ~

Karfiol ja volim na sve načine a najviše pohovano a momci više kao čorbu. Evo sad je i u pitu ušla :)


Potrebno je:
1 kg karfiola
100 gr putera ili margarina
4 jaja
4 kašike mleka
3 kašike brašna
3+2 kašike kačkavalja
1 kašika prezle
biber i so

Priprema se:
Cvetove karfiola do pola obarimo da nebudu previše mekani. Umutimo puter ili margarin sa žumancima, dodamo mleko, brašno, biber, so i 3 kašike rendanog kačkavalja. Sve dobro izmešamo i dodamo umućena belanca pa sjedinimo. Dodamo u ovu smesu karfiol i polako promešamo sipamo u tepsiju koju smo podmazali i posuli sa prezlom. Pospemo odgore 2 kašike kačkavalja i pečemo u rerni ugrejanu na 180 stepeni.
Možemo ga služiti i toplo i hladno.
Recept je odavde.


понедељак, 1. децембар 2014.

~ Izvukli smo nagradu ~

Kao što sam i rekla u ponoć sam zatvorila učestvovanje u nagradnoj igri i izvukla dobitnika.
Dobitnik je Ildiko Hanak
Čestitam!!!!
Ildiko ima 3 dana da mi u poruci na face ili na mail dostavi adresu ako se slučajno ne javi ponovo izvlačim nagradu.
Hvala svima koji su učestvovali.

понедељак, 24. новембар 2014.

~ Danas mi je divan dan ~

mom je blogu 1.rođendan :)
Pre tačno godinu dana sam donela po mom mišljenju jako dobru odluku da razdvojim stari blog i da zasebno vodim drugi na srpskom jeziku a stari da ostavim na mađarskom da pišem.
Sa starog bloga sam prenela 221 recept a za godinu dana sam objavila 169 novih.
Za ovih godinu dana dobila sam skoro 80000 pratilaca na Facebooku ukupno pratilaca na blogu imam 269 na Twitteru 195 a na Pinterestu 46 i pregled bloga je preko 200000. E dosta detalja i statistike ( ovo beležim da ja znam zarad moje duše :) )
Sada dragi moji koji me pratite da vas nagradim za to što navraćate da čitate i da isprobate neke moje recepte.
Nagrada sadrži:
1 silikonsku modlu
1 paket modlica raznih oblika
1 modlicu za perece
1 modlicu za vanilice
1 lopaticu
1 krpu za sudove
3 mala paketića dekor mrvica Dr.Oetker
i za kraj nešto slatko 1 malu kućicu od medenjaka koje sama pravim vidi ovde
Sve što treba da uradiš je:
Budi pratilac na blogu
Ostavi komenatar kod ovog posta (ako si kao anoniman onda ostavi ime i prezime u komentaru )
Lajkuj face stranicu Vanilica
i podeli ovaj post sa prijateljima

Mogu da učestvuju samo državljani Srbije.
Nagradna igra traje do 30.11.2014. do ponoći.
Ime nagrađenog će se objaviti na blogu 01.12.2014. u toku dana.
Hvala što me pratite.


четвртак, 20. новембар 2014.

~ Kornet torta ~

Stariji sinčić trenira stoni tenis i kad je imao rođendan tražio da mu torta bude ukrašena kao stono teniski sto. Njegova želja je bila i ispunjena i on je bio prezadovoljan i izgledom a i ukusom torte. Ova torta mu je bila najukusnija do sada kaže ali stvarno lepa kremasta torta.


Potrebno je:
Kora:
7 belanaca
7 kašika prženih mlevenih lešnika
5 kašika mlevene plazme
3 kašike rendane čokolade
7 kašika šećera
ova količina je za jednu koru a trebaju nam 2 ovakve kore
Fil:
14 žumanaca
120 gr šećera
30 gr gustina
4 deci mleka
125 gr putera ili margarina
250 gr putera ili margarina
50 gr prah šećera
250 gr prženih mlevenih lešnika
3 vanilin šećera
Kornet fil:
500 ml slatke pavlake
150 gr rendane čokolade
50 gr prženih mlevenih lešnika

Priprema se:
Umutimo belanca u čvrst sneg sa šećerom dodamo lešnike, plazmu i čokoladu pa sipamo u tepsiju 41x27 cm  obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.Drugu koru uradimo na isti način.
Za fil u mleku skuvamo žumanca koja smo umutili sa šećerom i gustinom. I još kad je topao dodamo 125 gr putera ili margarina i ostavimo da se ohladi. Umutimo 250 gr putera ili margarina sa prah šećerom, vanilin šećerom i sa lešnicima i sjedinimo sa hladnim filom.
Za kornet fil umutimo slatku pavlaku i dodamo rendanu čokoladu i lešnike.
Finalni postupak kora ceo žuti fil na to kornet fil i kora odgore. Ukrasimo šlagom po želji.


петак, 14. новембар 2014.

~ Napolitanka torta ~

Imam dosta recepata sačuvano sa bloga Moje grne neke sam već i isprobala a neke tek ću. Ovu tortu sam napravila bez povoda umesto kolača nedeljom. Jedino sam smanjila količinu šećera i margarina. Jako je izdašna ukusna i čvrsta torta odlična za neki dečiji rođendan.


Potrebno je:
Kora:
8 belanaca
8 kašika šećera
10 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
Fil:
8 žumanaca
8 kašika šećera
4 pudinga od vanile
1300 ml mleka
350 gr (500 gr po originalu) margarina ili putera
300 gr (500 gr po originalu) gr prah šećera
300 gr napolitanke od lešnika
150 gr čokolade 
šlag za ukrašavanje

Priprema se:
Mikserom umutimo belanca sa šećerom dodamo orahe i brašno i sipamo u tepsiju (41x27 cm) obloženu papirom za pečenje. Pečemo na 180 stepeni.
Umutimo žumanca sa šećerom, dodamo 4 pudinga od vanile umutimo žicom da nema grudvica i skuvamo u mleku. Ostavimo da se ohladi. Umutimo puter ili margarin sa šećerom u prahu i sjedinimo sa hladnim filom. Podelimo ga na 2 dela u prvi dodamo rendane napolitanke koje smo prethodno stavili u zamrzivač da lakše izrendamo. A u drugi deo dodamo otopljenu čokoladu.
Filujemo:Kora-fil od napolitanke-fil od čokolade-šlag.
Recept je odavde.


~ Meda keks ~

Još jedni interesantni keksići za decu. Mi često tragamo za zanimljivim keksićima za klince.Volimo ih i ja i deca.


Potrebno je:
100 gr putera ili margarina sobne temperature
100 gr šećera
2 vanilin šećera
1 jaje
2 kašičice ekstrakta od vanile
2 štangle čokolade
2-3 kašike kakaa
1 kašičica prašak za pecivo
prstohvat soli
250-300 gr brašna

Priprema se:
Puter ili margarin sa šećerom i vanilin šećerom penasto umutimo. Dodamo jaje ekstrakt od vanile i dalje muteći da nam se smesa sjedini. Dodamo brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. Mutimo mikserom a potom sjedinimo rukom. Dobijenu smesu podelimo na 2 dela. Jedan deo ostavimo beo a u drugi dodamo ohlađenu čokoladu i kakao.
Od belog testa napravimo kuglicu za telo od čokoladnog napravimo jednu manju kuglicu za glavu i 4 kuglice za ruke i noge.Od bele napravimo male tačkice za uši, oči, nos i usta. Delove spajamo sa telom lagano prilepjujući testo jedno do drugog. Drugu medu pravimo obrnuto.
Recept je odavde.


понедељак, 10. новембар 2014.

~ Medena pita sa bundevom ~

Ima bundeva sada puno pa treba iskoristiti.


Potrebno je:
Kore:
12 kašika otopljene masti
1 jaje
8 kašika šećera
12 kašika mleka
3 kašike meda
1/2 kašičice sodabikarbone
1 kašičica cimeta
oko 600 gr brašna.
1.Fil:
600 gr pečene bundeve
1 deci vode
200 gr šećera
2 pudinga od vanile
125 gr putera ili margarina
2.Fil:
500 ml mleka
150 gr šećera
3 kašike brašna
3 kašike gustina
125 gr putera ili margarina
Po ukusu odgore može čokoladna glazura.

Priprema se:
Žicom za mućenje umutimo otopljenu mast, šećer, jaja, med, mleko i cimet. Dodamo 550 gr brašna pomešanu sa sodabikarbonom. Uz dodavanje brašna umesimo testo koje je meko i elastično. Podelimo na 5 delova svaki deo razvučemo oklagijom na 38 x 26 cm i na papiru za pečenje na 180 stepeni ispečemo da ostanu svetle. Na ovaj način ispečemo još 4 kore.
Za 1. fil pečenu bundevu odvojimo od kore i u blenderu sameljemo skroz. Sipamo u šerpu i dodamo šećer. Puding umutimo sa vodom i skuvamo ga u soku od bundeve. Kad se fil ohladi sjedinimo ga sa umućenim puterom ili margarinom.
Za 2.fil brašno u gustin umutimo sa 1 deci mleka a ostatak (4 deci) stavimo sa šećerom da provri pa u njemu skuvamo brašno i gustin. Kad se ohladi sjedinimo sa umućenim puterom ili margarinom. Filujemo.
Kora-fil1-kora-fil2-kora-fil1-kora-fil2
Recept je odavde.


четвртак, 6. новембар 2014.

~ Kuglof sa bundevom ~

Volimo kuglofe.


Potrebno je:
400 gr pečene bundeve
200 gr putera ili margarina
180 gr šećera
1 vanilin šećera
2 jaja
1 prašak za pecivo
400 gr brašna
180 gr kisele pavlaka
1 kašičica cimeta

Priprema se:
Umutimo puter ili margarin sa šećerom i vanilin šećerom. Dodamo jaja, pavlaku, ispasiranu bundevu, cimet i na kraju brašno pomešan sa praškom za pecivo. Sipamo u kalup za kuglof (ja koristim silikonski i nepodmazujem i neposipam brašnom ko koristi metalno to treba da uradi ) i na 180 ispečemo. Kad je pečeno izvadimo iz kalupa i kad se ohladi pospemo sa prah šećerom. 
Ako pre vremena počne da rumeni stavimo odgore papir za pečenje ali nezatvorimoz. Proveravamo čačkalicom ako čačkalica izađe suva onda je pečena.


субота, 1. новембар 2014.

~ Kolač od narandže i bundeve ~

Jednostavan kolač u sezoni bundeva dobro dođe. Volim ovakve brze kolače a bundevu volim u svemu.


Potrebno je:
5 kašika brašna
1 kašika gustina
200 gr rendane bundeve
1 kašika putera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
100 gr mlevenih oraha
250 gr šećera
kora i sok od 1 pomoranže
1 dl mleka
1 dl ulja
5 jaja
1 kašičica cimeta
Glazura:
3 kašike pekmeza od kajsije
sok od 1 pomorandže

Priprema se:
Na puteru prodinnstamo rendanu bundevu. Pomešamo brašno, gustin, prašak za pecivo,vanilin šećer, cimet, mlevene orase. Kad se bundeva ohladila pomešamo ga sa 5 žumanaca, uljem, mlekom i polovinom šećera. Ovu smesu sjedinimo sa mešavinom brašna. Umutimo u čvrst sneg belanca sa ostatkom šećera. Polako sjednimo sa smesom od bundeve i brašna. Đuvečaru 39 x 24 cm namažemo uljem i pospemo brašnom. Sipamo smesu i na 180 stepeni ispečemo.
Pomešamo pekmez i sok od naranže i na topao ali ne vreo kolač namažemo. Ostavimo da se ohladi i isečemo na kocke.


уторак, 28. октобар 2014.

~ Kinder pingvin ~

U domaćoj varijanti Kinder pingvin. Ja sam testo začinila još sa začinom za medenjake i cimetom pa je ukus testa podsećao na medeno srce.


Potrebno je:
Testo:
3 jaja
3 kašike šećera
3 kašike vode
3 kašike brašna
2 kašike kakaa
2 kašike ulja
1 kašičica začina za medenjake ( nemora se dodati ja sam htela začiniti )
1/2 kašičica cimeta ( isto nemora )
1 prašak za pecivo
ovo je mera za jednu koru a treba nam 2
Preliv:
250 ml mleka
1 kašika meda
1 kašičica ekstrakta od vanile
Fil:
250+250 ml slatke pavlake
75+75 gr prah šećera
200+200 gr kisele pavlake
1+1 kašičica ekstrakta od vanile
5+5 gr želatina
Čokoladna glazura:
150+150 gr čokolade
70+70 gr putera ili margarina
1+1 kašika ulja

Priprema se:
Testo: Jaja razdvojimo i belanca umutimo u čvrst sneg. Žumanca umutimo sa šećerom dodamo vodu, ulje, brašno, začin za medenjake, cimet i kakao pa umutimo. Lagano sjedinimo sa umućenim belancima.
Tepsiju dimenzija 25x40 cm obložimo papirom za pečenje sipamo testo i ispečemo. Na ovaj način spremimo još jednu koru.
Mleko, med, ekstrakt od vanile ugrejemo.
Stavimo prvu koru u tepsiju u kojoj smo i pekli i prelijemo sa polovinom preliva.
Umutimo 250 ml slatke pavlake sa 75 gr šećera u prahu dodadamo 200 gr kisele pavlake 1 kašiku ekstrakta i 5 gr želatina koje smo potopili u 2 kašike vode i kad je nabubrelo otopimo i dodamo u fil. Sjedinimo sve i namažemo na koru. Otopimo 150 gr čokolade, putera ili margarin i ulje pa prelijemo preko fila. Stavimo u frižider da se malo stegne dok napravimo ponovo fil. Umutimo slatku pavlaku sa šećerom dodamo kiselu pavlaku ekstrakt i otopljen želatin. Namažemo na stegnutu čokoladu i poklopimo drugom korom i prelijemo sa drugom polovinom preliva.
Otopimo 150 gr čokolade, 70 gr putera ili margarina i 1 kašiku ulja pa prelijemo preko kolača.


среда, 22. октобар 2014.

~ Marmelada od smokava ~

Jednom je mama pravila pekmez od smokava ali nam nije bio ukusan pa sam ja odustala od smokve. Tetka ima malo drvo u dvorištu i lepo ima roda na njoj. Kad sam videla ovaj recept odlučila sam da je probam nisam se razočarala oduševio me je.


Potrebno je:
800 gr očišćenih smokava
400 gr šećera
4 kašike limunovog soka
2 vanilin šećera
1 kašičica cimeta
3 kašike ruma

Priprema se:
Očišćene smokve (isečemo ga iz kore) pomešamo sa šećerom i limunovim sokom i ostavimo u frižideru preko noći. Sledeći dan stavimo u šerpu delimično usitnimo štapnim mikserom i stavimo da se kuva na laganoj vatri. Kad je gotov pekmez (varjačom povučemo liniju na dnu šerpe i vidi se dno) dodamo cimet,rum i vanilin šećer i kuvamo još par minuta dok se ponovo nezgusne i neispari tečnost i alkohol. Sipamo u teglice. Rernu uključimo stavimo tegle unutra i kad počne da vri-peni se isključimo i ostavimo u rerni da se ohladi. Pomešamo šećer (koliko teglica toliko kašičice šećera) i malo konzervansa pospemo odgore po zapečenom i ohlađenom pekmezu i zatvorimo teglu. Pre upotrebe taj gornji sloj bacimo.
Recept je odavde.


~ Pub kreker ~

....O, taj je pratio karte ko da vidi kroz njih.
I uvek ladan kao špricer, uvek opasno tih,
i samo kad tera maler on bi rekao stih.
I svi još pamte reči kojim maler tera Boža zvani Pub....

Nije tajna da ja Đoleta OBOŽAVAM u mnogim njegovim pesmama se nađem. Ovu pesmu kad čujem setim se dede koji je mnogo voleo da se karta uvek imao u džepu novi špil karata i u domu penzionera stalno su igrali preferans. Kad sam našla ove modlice već sam znala kako ću nazvati i slikati keksiće koje budem napravila.


Potrebno je:
150 gr putera ili margarina
100 gr topljenog sira (tufi)
100 gr kačkavalja
1 jaje
200-250 gr brašna
1 prašak za pecivo
so

1 jaje
semenke
Priprema se:
Od navedenih sastojaka  zamesimo testo i razvičemo na 0,5 cm debljine. Vadimo modlicama poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje namažemo jajetom pospemo semenkama i na 180 stepeni ispečemo.




понедељак, 20. октобар 2014.

~ Brzi rolat od jabuka ~

Ovaj rolat je odličan jer se peče zajedno sa filom i brzo bude gotov.


Potrebno je:
4 veće jabuke
4 jaja
1 čaša ( od jogurta ) šećera
1 čaša brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 kašike ulja
cimet po ukusu

Priprema se:
Tepsiju (41x27 cm) obližimo papirom za pečenje. Jabuke očistimo i narendamo ravnomerno u tepsiju na papir za pečenje. Pospemo po ukusu sa cimetom. Jaja razdvojimo i belanca umutimo u čvrst sneg sa šećerom i vanilin šećerom, dodamo jedno po jedno žumanca, ulje, brašno sa praškom za pecivo. Na jabuke polako sipamo (ja sam kašiku po kašiku stavljala da mi se ne pomere jabuke ).Pečemo na 180 stepeni (proverimo čačkalicom dali je pečeno).Kad je pečeno prevrnemo na krpu skinemo papir za pečenje i urolamo tako da jabuke budu u sredini kao fil. Ostavimo da se ohladi, pospemo sa šećerom u prahu i isečemo.


четвртак, 16. октобар 2014.

~ Robot plazma torta ~

Druga torta po želji bila je robot torta. Morala sam naći neki recept da ga deca volu a i da je dovoljno čvrsta da iskrojim od njega robota. Tako sam se odlučila za ovu tortu meni je za mrvicu bila slađa nego što volim ali je inače jako ukusna. Sličnu tortu sam već i sama pravila.


Potrebno je:
Kore:
5 belanaca
5 kašika šećera
5 kašika mlevene plazme meni za 3 kore trebalo malo manje od 150 gr
od svega x3 jer nam trebaju tri kore
Fil:
15 žumanaca
150 gr + 4 kašike šećera
1/2 l mleka
2 pudinga od vanile
375 gr putera ili margarina
ostatak od 300 gr plazme
100 gr bele čokolade
još treba:
4 šlag krema od vanile
i šlag za ukrašavanje

Priprema se:
Umutimo belanca dodamo šećer i mlevenu plazmu pa sipamo u tepsiju (41x27 cm) obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo. Na isti način spremimo još 2 kore.
Za fil na pari skuvamo žumanca sa 250 gr šećera i posebno skuvamo puding sa 4 kašike šećera ( sledeći put bi ja ovih 4 kašike izostavila meni je bila malo slađa ) Ostavimo oba fila da se skroz ohlade. Umutimo puter ili margarin i sjedinimo sa filom od pudinga i od žumanaca (oba fila sjednimo),dodamo ostatak od mlevene plazme i rendanu belu čokoladu.
Po uputstvu umutimo šlag krem.
Filujemo kora-fil-šlag krem-kora-fil-šlag krem-kora-fil-šlag krem i ukrasimo šlagom.
Ja sam napravila i ostavila preko noći u frižideru. Sledeći dan sam iskrojila robota i ukrasila.
Recept je odavde.


понедељак, 13. октобар 2014.

~ Čokoladna torta bez pečenja ~

Prošli vikend smo mlađem sinčiću slavili 5. rođendan. Želja mu je bila da ima 2 torte jednu sa bagerima drugu robot tortu za ukus nije imao zahteve. Ovu tortu sam pravila pošto je želeo da ima 2 pa ajde nek ima iako nismo imali potrebu za njom. Mislila sam da je neka manja tortica a kad sam je napravila...baš je izdašna. Svećice su u obliku bagera pa mi je to olakšao posao.


Potrebno je:
1 l mleka
16 kašika šećera
16 kašika vode
40 gr želatina
1 l slatke pavlake
300 gr mlevene (plazme) keksa
100 gr bele čokolade
200 gr čokolade za kuvanje
šlag za ukrašavanje

Priprema se:
U želatin dodamo hladnu vodu i ostavimo da nabubri. Mleko prokuvamo sa šećerom skinemo sa vatre i dodamo želatin. Mešamo da se otopi i ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se ohladio stavimo u frižider na 8 sati (ja sam napravila uveče a ujutru pravila tortu dalje). Slatku pavlaku umutimo. Mikserom razmutimo stegnuti želatin i u nju dodajemo kašiku po kašiku umućene slatke pavlake. Ovu dobijenu smesu podelimo na 3 dela. U jedan deo dodamo otopljenu belu čokoladu u drugi mleveni keks a u treći otopljenu čokoladu za kuvanje. Kalup za tortu (moj je prečnika 26 cm i morala sam produžavati stranice sa kartonom koji sam obložila folijom jer nije mogla da stane u nju) obložimo samolepljivom folijom i stavimo prvo fil od čokolade za kuvanje pa onda od bele čokolade i na kraju sa keksom. Stavimo u frižider na par sati da se stegne. Prevrnemo na tacnu skinemo foliju i ukrasimo šlagom.
Recept je iz časopisa dobra hrana.


петак, 10. октобар 2014.

~ Integralni keks ~

Odličan slani keks sa raznim semenkama.


Potrebno je:
2 deci ulja
2 deci belog vina
15 kašika integralnog brašna
5 kašika belog brašna
2 kašičice soli
1 prašak za pecivo
po 2 kašike susama, lana, golice, nemlevenog maka, suncokreta...

Priprema se:
U činiju stavimo sve suve sastojke (brašno,so,prašak za pecivo) dodamo semenke zatim dodamo polako ulje i belo vino zamesimo testo koje će biti dosta masno i lagan za rad. Ostavimo testo 10-15 minuta na hladnom, dotle zagrejemo rernu na 200 stepeni. Razvučemo testo u pravougaonik i nožem sečemo na kocke, pravougaonike, ili vadimo modlicama...Netreba puno posipati brašnom dok je razvlačimo. Poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ispečemo. Proveravajmo jer je testo tamno pa malo se teže vidi kad je pečeno.
Recept je odavde.


уторак, 7. октобар 2014.

~ Nesquik skliznute palačinke ~

Palačinke volimo kao i većina predpostavljam i volim stalno da probam i neke nove. Skliznute palačinke sam već pravila one klasične a sada pravila sam sa nesquikom deci je slađe ovako.


Potrebno je:
5 jaja
100 gr šećera
200 gr brašna
100 gr otopljenog putera ili margarina
500 ml mleka

8 kašika nesquika
8 kašika šećera

Priprema se:
Jaja razdvojimo i belanca umutimo u čvrst sneg. Žumanca umutimo sa šećerom pa dodamo puter, brašno i mleko, umutimo. Lagano umešamo i penu od belenaca. Na srednjoj vatri ( kod mene na 2 od 3 jačine) ispečemo jednu stranu na blago nauljenom tiganju pa skliznemo u tanjir pospemo mešavinom nesquika i šećera ispečemo isto tako i sledeću (pečemo im samo jednu stranu ) pa skliznemo na tu od malopre i ovu pospemo sa nesquikom i šećerom i tako redom zadnju naopako stavimo tako da je pečena strana odgore. Poslužimo. Ako je sečemo dok je još topla curi će nam fil ali ako imamo vremena da čekamo onda će se malkice stegnuti.




понедељак, 6. октобар 2014.

~ Čorbica sa jajima ~

Ovo je moja omiljena čorba još iz detinjstva. I moja deca je mnogo vole.


Potrebno je:
1 glavica crnog luka
4-8 jaja
začin
kim
crvena paprika
malo ulja
so i biber

Priprema se:
Crni luk sitno isečemo i na malo ulja propržimo. Dodamo kim i zalijemo vodom (količinu prilagodite vama) Kad prokuva začinimo, posolimo, pobiberimo i dodamo crvenu papriku. Čorbu skinemo sa vatre. 4 jaja blago umutim viljuškom i ulivam-sipamo u čorbu neprestano mešamo varjačom ili viljuškom. Vratimo na vatru dok ponovo ne proključa i poslužimo.
Ako imam viška jaja onda pre nego što ulijem jaja napravim vir u čorbi i za svakog člana porodice stavim po 1 jaje koje ne umutim nego razbijem u šolju i skliznem u čorbu.Kuvam 2-3 minuta i onda ulijem umućena jaja pa kuvam dok ne prokuva i onda skinem sa vatre i poslužim.


четвртак, 2. октобар 2014.

~ Londonske štangle ~

Neprevaziđene londonske štangle.


Potrebno je:
Testo:
300 gr brašna
1/4 praška za pecivo
150 gr putera ili margarina
80 gr šećera
3 žumanaca
2 kašike kisele pavlake
150 gr pekemeza od kajsije
Fil:
3 belanaca
200 gr šećera
250 gr oraha
1/2 limunove kore i soka
1 vanilin šećer

Priprema se:
150 gr oraha sameljemo a ostalih 100 gr iseckamo na sitne komade (snjim ćemo posuti fil).
Od navedenih sastojaka zamesimo testo i ostavimo u frižideru 30 minuta. U tepsiju stavimo papir za pečenje i testo rastanjimo na 1 cm debljine između dva papira za pečenje. Testo pečemo na 200 stepeni 15-20 minuta dok nedobije malo boje po površini.
Za to vreme napravimo fil. Belanca umutimo u čvrstu penu. Kad je skroz čvrsto dodamo šećer malo  po malo muteći i dalje. I na kraju lagano umešamo sok i koru od limuna i samlevene orahe.
Na malo prohlađeno testo namažemo pekmez u tankom sloju i namažemo fil od oraha. Pospemo ga sa seckanim orasima. Stavimo opet u rernu na 200 stepeni i pečemo dok ne dobije boju. To je nekih 15 minuta fil treba da je smeđe boje nesme se presušiti ili prepeći.
Pečene londonere pustimo da se ohladi nekih 10 minuta i odmah ih iseći na prutiće dok je još mlak nadev inače će pucati i mrviti se. Ja ih sečem na manje komade taman zalogaj.
Recept je odavde.


среда, 1. октобар 2014.

~ Pitice sa jajima ~

Odlične male pitice.


Potrebno je:
2 skuvana jajeta
300 gr mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
4 sveža jaja
2 deci jogurta
mala kockica putera
10 kašika brašna
1 prašak za pecivo
začin
biber i so

Priprema se:
Na maloj kockici putera propržimo sitno seckani crni luk pa dodamo mleveno meso i sve zajedno propržimo. Začinimo, posolimo i pobiberimo.Ostavimo da se ohladi.
Umutimo jaja sa jogurtom dodamo brašno i prašak za pecivo. Posolimo po ukusu. Sjedinimo ovu smesu od jaja i jogurta sa proprženim mesom.
Kalup za mafine namažemo uljem i pospemo sa brašnom. Na dno kalupa stavimo jedan kolut jaja pa napunimo smesom od mesa i jogurta.
Pečemo na 180 stepeni dok se neispeku i lepo ne porumene.Serviramo tople.
Recept je iz časopisa Dobra hrana.

недеља, 28. септембар 2014.

~ Rolat sa susamom ~

Ovaj rolat je dekorativan ali je i jako ukusan.Pečeni susam se lepo oseća a ja volim susam.


Potrebno je:
Kora:
6 jaja
120 gr brašna
malo soli
3 kašike ulja
3 kašike susama
Fil:
200 gr krem sira
200 gr kisele pavlake
4 kiselih krastavčića
200 gr praške šunke
100 gr kačkavalja
oko 100 gr proprženog susama

Priprema se:
Jaja razdvojimo i belanca umutimo u čvrst sneg pa dodajemo jedno po jedno žumanca ,so, brašno, ulje,i susam pa promešamo. Smesu sipamo u tepsiju (41x27 cm) obloženu paprimo za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.Pečenu koru izvadimo iz tepsije ohladimo i isečemo na kockice.
Prašku šunku isečemo na sitne kockice. krastavce i kačkavalj izrendamo na krupnoj strani rende. Dodamo krem sir, pavlaku i promešamo da se lepo sjedine sastojci. Dodamo i isečenu koru i polako promešamo. Stavimo na samolepljivu foliju i uz pomoć folije formiramo rolat. Ostavimo da se stegne u frižideru.
Susamo propržimo u suvom tiganju, rolat jako tanko premažemo pavlakom (samo da se zalepi susam) i bogato ga uvaljamo u proprženi susam. Ostavimo ga u frižideru da prenoći.
Recept je odavde.