naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

понедељак, 24. новембар 2014.

~ Danas mi je divan dan ~

mom je blogu 1.rođendan :)
Pre tačno godinu dana sam donela po mom mišljenju jako dobru odluku da razdvojim stari blog i da zasebno vodim drugi na srpskom jeziku a stari da ostavim na mađarskom da pišem.
Sa starog bloga sam prenela 221 recept a za godinu dana sam objavila 169 novih.
Za ovih godinu dana dobila sam skoro 80000 pratilaca na Facebooku ukupno pratilaca na blogu imam 269 na Twitteru 195 a na Pinterestu 46 i pregled bloga je preko 200000. E dosta detalja i statistike ( ovo beležim da ja znam zarad moje duše :) )
Sada dragi moji koji me pratite da vas nagradim za to što navraćate da čitate i da isprobate neke moje recepte.
Nagrada sadrži:
1 silikonsku modlu
1 paket modlica raznih oblika
1 modlicu za perece
1 modlicu za vanilice
1 lopaticu
1 krpu za sudove
3 mala paketića dekor mrvica Dr.Oetker
i za kraj nešto slatko 1 malu kućicu od medenjaka koje sama pravim vidi ovde
Sve što treba da uradiš je:
Budi pratilac na blogu
Ostavi komenatar kod ovog posta (ako si kao anoniman onda ostavi ime i prezime u komentaru )
Lajkuj face stranicu Vanilica
i podeli ovaj post sa prijateljima

Mogu da učestvuju samo državljani Srbije.
Nagradna igra traje do 30.11.2014. do ponoći.
Ime nagrađenog će se objaviti na blogu 01.12.2014. u toku dana.
Hvala što me pratite.


четвртак, 20. новембар 2014.

~ Kornet torta ~

Stariji sinčić trenira stoni tenis i kad je imao rođendan tražio da mu torta bude ukrašena kao stono teniski sto. Njegova želja je bila i ispunjena i on je bio prezadovoljan i izgledom a i ukusom torte. Ova torta mu je bila najukusnija do sada kaže ali stvarno lepa kremasta torta.


Potrebno je:
Kora:
7 belanaca
7 kašika prženih mlevenih lešnika
5 kašika mlevene plazme
3 kašike rendane čokolade
7 kašika šećera
ova količina je za jednu koru a trebaju nam 2 ovakve kore
Fil:
14 žumanaca
120 gr šećera
30 gr gustina
4 deci mleka
125 gr putera ili margarina
250 gr putera ili margarina
50 gr prah šećera
250 gr prženih mlevenih lešnika
3 vanilin šećera
Kornet fil:
500 ml slatke pavlake
150 gr rendane čokolade
50 gr prženih mlevenih lešnika

Priprema se:
Umutimo belanca u čvrst sneg sa šećerom dodamo lešnike, plazmu i čokoladu pa sipamo u tepsiju 41x27 cm  obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.Drugu koru uradimo na isti način.
Za fil u mleku skuvamo žumanca koja smo umutili sa šećerom i gustinom. I još kad je topao dodamo 125 gr putera ili margarina i ostavimo da se ohladi. Umutimo 250 gr putera ili margarina sa prah šećerom, vanilin šećerom i sa lešnicima i sjedinimo sa hladnim filom.
Za kornet fil umutimo slatku pavlaku i dodamo rendanu čokoladu i lešnike.
Finalni postupak kora ceo žuti fil na to kornet fil i kora odgore. Ukrasimo šlagom po želji.


петак, 14. новембар 2014.

~ Napolitanka torta ~

Imam dosta recepata sačuvano sa bloga Moje grne neke sam već i isprobala a neke tek ću. Ovu tortu sam napravila bez povoda umesto kolača nedeljom. Jedino sam smanjila količinu šećera i margarina. Jako je izdašna ukusna i čvrsta torta odlična za neki dečiji rođendan.


Potrebno je:
Kora:
8 belanaca
8 kašika šećera
10 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
Fil:
8 žumanaca
8 kašika šećera
4 pudinga od vanile
1300 ml mleka
350 gr (500 gr po originalu) margarina ili putera
300 gr (500 gr po originalu) gr prah šećera
300 gr napolitanke od lešnika
150 gr čokolade 
šlag za ukrašavanje

Priprema se:
Mikserom umutimo belanca sa šećerom dodamo orahe i brašno i sipamo u tepsiju (41x27 cm) obloženu papirom za pečenje. Pečemo na 180 stepeni.
Umutimo žumanca sa šećerom, dodamo 4 pudinga od vanile umutimo žicom da nema grudvica i skuvamo u mleku. Ostavimo da se ohladi. Umutimo puter ili margarin sa šećerom u prahu i sjedinimo sa hladnim filom. Podelimo ga na 2 dela u prvi dodamo rendane napolitanke koje smo prethodno stavili u zamrzivač da lakše izrendamo. A u drugi deo dodamo otopljenu čokoladu.
Filujemo:Kora-fil od napolitanke-fil od čokolade-šlag.
Recept je odavde.


~ Meda keks ~

Još jedni interesantni keksići za decu. Mi često tragamo za zanimljivim keksićima za klince.Volimo ih i ja i deca.


Potrebno je:
100 gr putera ili margarina sobne temperature
100 gr šećera
2 vanilin šećera
1 jaje
2 kašičice ekstrakta od vanile
2 štangle čokolade
2-3 kašike kakaa
1 kašičica prašak za pecivo
prstohvat soli
250-300 gr brašna

Priprema se:
Puter ili margarin sa šećerom i vanilin šećerom penasto umutimo. Dodamo jaje ekstrakt od vanile i dalje muteći da nam se smesa sjedini. Dodamo brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. Mutimo mikserom a potom sjedinimo rukom. Dobijenu smesu podelimo na 2 dela. Jedan deo ostavimo beo a u drugi dodamo ohlađenu čokoladu i kakao.
Od belog testa napravimo kuglicu za telo od čokoladnog napravimo jednu manju kuglicu za glavu i 4 kuglice za ruke i noge.Od bele napravimo male tačkice za uši, oči, nos i usta. Delove spajamo sa telom lagano prilepjujući testo jedno do drugog. Drugu medu pravimo obrnuto.
Recept je odavde.


понедељак, 10. новембар 2014.

~ Medena pita sa bundevom ~

Ima bundeva sada puno pa treba iskoristiti.


Potrebno je:
Kore:
12 kašika otopljene masti
1 jaje
8 kašika šećera
12 kašika mleka
3 kašike meda
1/2 kašičice sodabikarbone
1 kašičica cimeta
oko 600 gr brašna.
1.Fil:
600 gr pečene bundeve
1 deci vode
200 gr šećera
2 pudinga od vanile
125 gr putera ili margarina
2.Fil:
500 ml mleka
150 gr šećera
3 kašike brašna
3 kašike gustina
125 gr putera ili margarina
Po ukusu odgore može čokoladna glazura.

Priprema se:
Žicom za mućenje umutimo otopljenu mast, šećer, jaja, med, mleko i cimet. Dodamo 550 gr brašna pomešanu sa sodabikarbonom. Uz dodavanje brašna umesimo testo koje je meko i elastično. Podelimo na 5 delova svaki deo razvučemo oklagijom na 38 x 26 cm i na papiru za pečenje na 180 stepeni ispečemo da ostanu svetle. Na ovaj način ispečemo još 4 kore.
Za 1. fil pečenu bundevu odvojimo od kore i u blenderu sameljemo skroz. Sipamo u šerpu i dodamo šećer. Puding umutimo sa vodom i skuvamo ga u soku od bundeve. Kad se fil ohladi sjedinimo ga sa umućenim puterom ili margarinom.
Za 2.fil brašno u gustin umutimo sa 1 deci mleka a ostatak (4 deci) stavimo sa šećerom da provri pa u njemu skuvamo brašno i gustin. Kad se ohladi sjedinimo sa umućenim puterom ili margarinom. Filujemo.
Kora-fil1-kora-fil2-kora-fil1-kora-fil2
Recept je odavde.


четвртак, 6. новембар 2014.

~ Kuglof sa bundevom ~

Volimo kuglofe.


Potrebno je:
400 gr pečene bundeve
200 gr putera ili margarina
180 gr šećera
1 vanilin šećera
2 jaja
1 prašak za pecivo
400 gr brašna
180 gr kisele pavlaka
1 kašičica cimeta

Priprema se:
Umutimo puter ili margarin sa šećerom i vanilin šećerom. Dodamo jaja, pavlaku, ispasiranu bundevu, cimet i na kraju brašno pomešan sa praškom za pecivo. Sipamo u kalup za kuglof (ja koristim silikonski i nepodmazujem i neposipam brašnom ko koristi metalno to treba da uradi ) i na 180 ispečemo. Kad je pečeno izvadimo iz kalupa i kad se ohladi pospemo sa prah šećerom. 
Ako pre vremena počne da rumeni stavimo odgore papir za pečenje ali nezatvorimoz. Proveravamo čačkalicom ako čačkalica izađe suva onda je pečena.


субота, 1. новембар 2014.

~ Kolač od narandže i bundeve ~

Jednostavan kolač u sezoni bundeva dobro dođe. Volim ovakve brze kolače a bundevu volim u svemu.


Potrebno je:
5 kašika brašna
1 kašika gustina
200 gr rendane bundeve
1 kašika putera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
100 gr mlevenih oraha
250 gr šećera
kora i sok od 1 pomoranže
1 dl mleka
1 dl ulja
5 jaja
1 kašičica cimeta
Glazura:
3 kašike pekmeza od kajsije
sok od 1 pomorandže

Priprema se:
Na puteru prodinnstamo rendanu bundevu. Pomešamo brašno, gustin, prašak za pecivo,vanilin šećer, cimet, mlevene orase. Kad se bundeva ohladila pomešamo ga sa 5 žumanaca, uljem, mlekom i polovinom šećera. Ovu smesu sjedinimo sa mešavinom brašna. Umutimo u čvrst sneg belanca sa ostatkom šećera. Polako sjednimo sa smesom od bundeve i brašna. Đuvečaru 39 x 24 cm namažemo uljem i pospemo brašnom. Sipamo smesu i na 180 stepeni ispečemo.
Pomešamo pekmez i sok od naranže i na topao ali ne vreo kolač namažemo. Ostavimo da se ohladi i isečemo na kocke.