среда, 31. јануар 2024.

~ Túró Rudi ili kolač sa sirom ~

 Jedan od mojih omiljenih slatkiša u mađarskoj je Turo Rudi. To je sladak sir u obliku valjka umočen u čokoladu. Ovaj kolač nosi naziv tog slatkiša , morala sam probati a i volim sve kolače sa slatkim sirom.

Potrebno je:

Kora:

3 jaja

60 gr brašna

60 gr šećera

10 gr kakao

prstohvat soli

prstohvat sodabikarbone

Fil:

500 gr sitnog sira

400 ml slatke pavlake

50 gr kisele pavlake

130 gr šećera u prahu

1 limunova kora i sok

2 vanilin šećer

15 gr želatina

4 kašike hladne vode

Glazura:

100 gr čokolade

3 kašike ulja

Priprema:
Žumanca umutimo penasto sa šećerom. Belanca penasto umutimo sa prstohvatom soli i sjedinimo sa žumancima. Pažljivo umešamo mešavinu brašna, kakaoa i sodabikarbone. Sipamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje 20x30 cm i na 170 stepeni pečemo oko 10 minuta. Pečenu koru izvadimo iz tepsije i ostavimo da se ohladi.

Za fil sitan sir preko cediljke pregnječimo da nema grudvica dodamo kiselu pavlaku , šećer i vanilin šećer. Slatku pavlaku umutimo u blagu penu i sjedinimo sa filom. Želatin potopimo u hladnu vodu i kad nabubri otopimo na tihoj vatri ali nesme da uvri. Umešamo u fil želatin.

Koru vratimo u tepsiju i sipamo fil. Na pari otopimo čokoladu sa uljem i namažemo na fil. Ostavimo na bar 3 sata u frižideru. Oštrim i tankim nožem koji ugrejemo isečemo na pračad.



уторак, 30. јануар 2024.

~ Ilonkine perece ~

 Odlične grickalice.

Potrebno je-

650 gr brašna

30 gr kvasca

250 gr putera ili margarina

2 kašičice soli

1 kašičica šećera

200 ml mleka

1 jaje

1 žumance

1 belance

semenke

Priprema:

Istrljamo 500  gr brašna i 250 gr putera ili margarina. Dodamo 1 jajei žumance i u mlakom mleku otopljen šećer sa kvascem. Umesimo elastično testo postepeno dodavajuči preostalo brašno. (meni je trebalo tačno 650 gr) Odmah rastanjimo testo i modlicom u obliku pereca vadimo testo i ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i namažemo blago umućenim belancetom i pospemo semenkama po želji. Pečemo na 200 stepeni.



недеља, 28. јануар 2024.

~ Rum buhtle ~

 Za nas ljubitelje ruma 😁

Potrebno je:

500 gr brašna

½ kašičice soli

200 ml mleka

30 gr kvasca

55 gr putera ili margarina

5 žumanaca

70 gr šećera

2 rum vanilin šećer

3 kašike ruma

 

25 gr putera

Fil:

Pekmez od šljiva

3 kašike ruma

Dekoracija:

šećer u prahu sa dodatkom 2 rum vanilin šećera

Priprema:

U mlakom mleku otopimo kašikicu šećera i dodamo izmrvlljeni kvasac. U brašno dodamo so i pomešamo. Dodamo nabubreli kvasac i ostale sastojke i zamesimo elastično testo. Ostavimo na toplom da se duplira. Nadošlo testo rastanjimo i isečemo na kocke i filujemo pekmezom koji smo pomešali sa rumom. Oblikujemo loptice koje ređamo u dobro podmazanu tepsiju. 25 gr putera otopimo i namažemo buhtle. Pečemo na 200 stepeni.

Pečene buhtle ostavimo da se malo prohlade i pospemo ih rum šećerom i uživamo.



~ Heljdopita ~

Potrebno je:

Kora-Palačinke:

250 gr integralnog pšeničnog brašna

150 gr heljdinog brašna

450 ml mleka

450 ml vode

malo ulja za prženje

Fil:

200 gr sira

200 gr kajmaka

3 jaja

100 ml mleka

Priprema:

Za koru: U činiju sipamo obe vrste brašna i mleko. Sjedinimo da nema grudvica i razredimo sa vodom. U tiganju na par kapi ulja ispečemo kao klasične palačinke. Testo je hrapavao i zrnasto od heljde i od mekinja i malo se teže razliva.

Sir izgnječimo viljuškom i pomešamo sa kajmakom (može i pavlaka umesto kajmaka ali svakako je lepše sa kajmakom) dodamo jaja i mleko. Fil je malo tečan ali to je tako ok.

U tesiju ako želimo kao torticu onda u okruglu približne veličine kao kore. Stavimo papir za pečenje i stavimo jednu koru stavimo 2-4 kašike fila pa na to opet kora-fil... i od gore premažemo filom. Pečemo na 220 stepeni oko 30 minuta.

Recept je odavde.



~ Milka torta ~

Izdašna i jaka torta. Ja sam ispekla još jednu dodatnu koru u originalu ne ide tako.

Potrebno je:

Kore:

21 jaje

350 gr šećera

300 gr mlevenih lešnika

3 kašike brašna

Fil:

21 žumance

3 pudinga od vanile

6 kašika brašna

1 litar mleka

100 gr šećera

250 gr putera ili margarina

2 šlag krema

100 ml mleka

300 gr milka čokolade sa seckanim lešnicima

300 gr milka bele čokolade

Dekoracijia:

500 ml slatke pavlake

Razni slatkiši

Priprema:

Za kore 7 belanaca umutimo u čvrst šam postepeno dodavajući 100 gr šećera. Pomešamo 100 gr mlevenih lešnika i 1 kašiku brašnu i umešamo u umućen šam. Sipamo u kalup obložen papirom za pečenje 28 cm i ispečemo na 180 stepeni oko 15-20 minuta. Na ovaj način spremimo još 2 kore.

Za fil žicom za mućenje sjedinimo žumanca, šećer, brašno i malo mleka. Preostalo mleko stavimo da uvri. Kad je mleko vrelo sipamo kod žumanaca stalno mešajući, zatim vratimo nazad u šerpu i skuvamo fil uz stalno mešanje pazeći da ne zagori. Sipamo u drugu činiju i pokrijemo samolepljivom folijom i ostavimo da se ohladi.

Umutimo puter i sjedinimo sa hladnim filom. Umutimo šlag krem sa mlekom i umešamo u fil. Dobijeno fil podelimo na 2 dela u jedan deo dodamo otopljenu čokoladu sa lešnicima a u drugi deo otopljenu belu čokoladu. Dobro sjedinimo filove.

Filijemo: kora polovina žuti fil, kora polovina tamni fil, kora i sa preostalim filom se dekoriše torta.

Ja sam sastavljala ovako- stavimo prvu koru namažemo polovinu žutog fila, na to kora pa polovina tamnog fila, na to kora, žuti fil i kora tamni fil.

Recept je odavde.



субота, 27. јануар 2024.

~ Brze kiflice ~

Potrebno je:

350 gr crnog brašna

350 gr belog brašna

2 kašikice soli

½ prašak za pecivo

180 gr kisele pavlake

30 ml ulja

30 gr kvasca

200 ml mleka

1 kašičice soli

Priprema:

U mlakom mleku otopimo šećer i dodamo kvasca da nabubri. Pomešamo obe vrste brašna sa soli i praškom za pecivo. Dodamo kiselu pavlaku ulje i nabubreli kvasac. Zamesimo testo i ostavimo da se odmori  testo 15 minuta. Podelimo testo na 2 dela i svaki rastanjimo u što veći i tanji krug. Isečemo na 32 dela. Umotamo male kiflice i ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Namažemo sa hladnom vodom i pospemo sa susamom i krupnom soli. Pečemo na 200 stepeni. Čim izvadimo iz rerne namažemo sa uljem da dobije sjaj.



петак, 26. јануар 2024.

~ Mamin kolač sa jabukama ~

 Jednostavan kolač onako na brzinu kao nedeljni slatkiš. Ja sam je obogatila sa cimeti filom. Mama nije stavljala fil nego na jabuke je išao šlag.

Potrebno je:

200 gr mlevenih oraha

100 gr šećera

Jabuke oko 1300 gr

Kora:

5 jaja

5 kašika šećera

5 kašika brašna

½ prašak za pecivo

Fil:

1 litar mleka

3 puding od vanile

130 gr šećera

1 puna kašikica cimeta

Dekoracija:

200 ml slatke pavlake

Priprema:

Pomešamo mlevene orahe sa šećerom i rasporedimo po tepsiji koji je obložen papirom za pečenje. Jabuke otprilike jednake veličine i kiselkaste očistimo i presečemo na pola izvadimo deo sa košticama i poređamo sa sečenim delom na orahe jednu do druge. Stavimo u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pečemo dok jabuke ne omekšaju.

Dok se jabuke peku umutimo koru. Jaja razdvojjimo i belanca umutimo   postepeno dodavajući šećer u čvrst šam. Dodamo jednu po jednu žumanca i dalje muteći manjom brzinom. Na kraju umešamo brašno pomešan sa praškom za pecivo. Dobijenu smesu sipamo preko jabuka i vratimo da se ispeče kora u rernu. Kad je kolač pečen prevrnemo je na tacnu i sada orasi su od gore i skinemo papir za pečenje.  

U mleku skuvamo puding sa šećerom i cimetom.Oko kolača stavimo obruč za torte i sipamo vruć fil i ostavimo da se skroz ohladi.

Umutimo slatku pavlaku i dekorišemo kolač.



четвртак, 25. јануар 2024.

~ Grašak sa jajima ~

 Ja sam imala domaći mladi grašak kad sam spremala i njima stvarno netreba puno da se skuvaju. 

Potrebno je:

50 gr slanine

1 glavica crnog luka

500 gr smrznutog graška

3 jaja

2 kašike parmezana

so i biber

Priprema:

Slaninu isekamo i propržimo dodamo sitno seckani crni luk i dinstamo. Dodamo grašak i dinstamo zajedno na većoj temperaturi pazimo da luk ne izgori ( u receptu je pisalo 4 minuta dinstati grašak ja volim da je jače kuvan i ja sam dinstala dok nije omekšao pod poklopcem ). Jaja umutimo sa parmezanom posolimo i pobiberimo. Dodamo jaja u grašak i pečemo dok se jaja ne ispeku. Poslužimo najbolje uz domaći hleb.

Savet; možete grašak obariti u slanoj vodi da nije skroz skuvana dobro ocediti i prodinstati par minuta sa lukom na jačoj vatri.



среда, 24. јануар 2024.

~ Sneguljice ~

Potrebno je:

250 gr brašna

50 gr  gustina

100 gr šećera

1 kašikica praška za pecivo

1 belance

190 putera ili margarina

1 vanilin šećer

2 kašike belog vina

Fil:

150 gr višanja iz kompota

200 ml soka od kompota

3 kašike šećera

1 kašika gustina

Za umakanje:

50 gr bele čokolade

50 ml mleka

100 gr kokosa

Priprema:

Za koru brašno sa praškom za pecivo prosejemo dodamo ostale sastojke i zamesimo testo. Stavimo u frižider na 2 sata. Od ohlađenog testa napravimo kobasicu i isečemo na jednake komade, svaki komad testa rastanjimo u ruci i stavmo jednu višnju u sredinu zatim dobro zatvorimo testo ne pritiskajući previše i stavimo u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pečemo na 180 stepeni oko 15-20 minuta. Pečene poluloptice ostavimo da se ohladi. Otopimo belu čokoladu sa mlekom, umočimo kolač u čokoladu zatim uvaljamo u kokos. Kad smo sve završili napravimo fil.

U soku od višanja skuvamo gustin sa šećerom. Još vrelim filom spajamo po dve poluloptice. Ostavimo da se ohladi i stegnu kolači.



уторак, 23. јануар 2024.

~ Koljivo ~

 Koljivo jako volimo i mužić i ja ali nesetim se praviti preko godine sem za Slavu. Ja spremam na ovaj način. Ja koljivo spremam uveče jer preko noći je ona ušuškana u toplom i omekša i nabubri.

Potrebno je:

500 gr pšenice

150-200 gr šećera

2 vanilin šećer

1 mala kašikica cimeta

2 kašike meda

250 gr mlevenih oraha

70 gr suvog grožđa

Priprema:

Pšenicu operemo i stavimo u šerpu i nalijemo vode toliko da je 2 prsta iznad pšenica. Kuvamo ovako 30-45 minuta. Ako voda ispari u toku kuvanja dolijemo. Zatim šerpu stavimo na presaviijeno ćebe i dobro je ušuškamo. Tako ostavimo preko noći da nabubri i omekani. Sutra dan ujutru sameljemo na mašini za mlevenje mesa. Moje su krupne rupice na mašini i ja dva puta sameljem. Zatim dodamo med, vanilin šećer, cimet, mlevene orahe i šećer (ko koliko slatko voli ja stavim malo manje nevolim da je preslatka) dobro pomešamo i sipamo u činiju iz koje ćemo je poslužiti. Pokrijemo je mlevenim orasima da se nesuši i dekorišemo polovinama oraha i suvim grožđem.





~ Hleb sa prepeličijim jajima~

 Moja sestra je jedno vreme držala prepelice pa smo imali uvek sveža jaja.

Potrebno je:

1 suvi kvasac

30 gr šećera

140 ml vode

400 gr brašna

1 kašikica soli

12 prepeličjih jaja

4 kašike ulja

Priprema:

U mlakoj vodi otopimo šećer i dodamo kvasac da se aktivira. U brašno dodamo so i napravimo udubljenje u sredini gde dodamo razmućena prepeličja jaja, ulje i kvasac. Dobro zamesimo testo. Ostavimo na toplom da se odmara. Nadošlo testo prevrnemo na blago pobrašnjenu dasku i oblikujemo veknicu od testa.

Tepsiju za hleb 11x30 cm obložimo papirom za pečenje i stavimo oblikovani hleb unutra. Odgore namažemo sa vodom i pečemo na 200-220  stepeni oko 30 minuta. Ako pre vremena rumeni pokrijemo folijom. Kad je pečeno ponovo premažemo vodom  i ostavimo na rešetku da se ohladi.

Recept je odavde.



понедељак, 22. јануар 2024.

~ Pink torta ~

Ja sam mama 2 dečaka sad već doduše momaka. Al ljubi je tetka imam ja i curicu i prava je damica, Naravno omiljena joj je roza boja.

Potrebno je:

Za kore:

400 gr brašna

2 kašikice praška za pecivo

1 kašikica sodabikarbone

½ kašikice soli

4 jaja

360 gr šećera

2 kašike ekstrakt od vanile

250 ml ulja

250 ml mlaćenice ili 250 ml mleka u koji smo dodali 2 kašike limunovog soka i ostavimo da odstoji 10 minuta

roza boja

Fil:

600 gr malina

200 ml vode

4 pudinga od malina

350 gr šećera

250 gr putera ili margarina

200 ml slatke pavlake

Dekoracija:

500 ml slatke pavlake

Priprema:

Za koru: Brašno, sodubikarbonu, prašak za pecivo pomešamo. Jaja mutimo 30 sekundi zatim dodamo šećer i ponovo mutimo 30 sekundi i na kraju dodamo ulje i ekstrakt od vanile. Usporimo mikser i dodamo polovinu smese od brašna, zatim dodamo polovinu mleka sjedinimo zatim i preostalo brašno i na kraju ostatak mleka. Podelimo smesu na 5 dela. Jedan deo ostaje neobojen a u ostala 4 dodamo boje. U prvu najviše da bude najača roza, te smanjujemo postepeno u preostale 3. (ja baš nisam najbolje rasporedila). Kore pečemo pojedinačno na 180 stepeni u kalupu 22 cm.

Za fil: Maline skuvamo sa vodom i sa šećerom procedimo kroz cediljku da nema semenki. Sipamo u šerpu i dodamo razmućen puding i skuvamo. Ostavimo fil da se ohladi. Penasto umutimo puter ili margarin i sjedinimo sa hladnim filom. Umutimo slatku pavlaku i špatulom (nikako mikserom)  umešamo u fil. Filujemo tortu i dobro ohladimo.

Umutimo slatku pavlaku i dekorišemo ohlađenu tortu.

Recept za kore je odavde.



недеља, 21. јануар 2024.

~ Hrskavo sočna pileća prsa ~

 Potrebno je:

500 gr pilećeg belog mesa

80 gr brašna

50 gr gustina

1 kašičica mlevene crvene paprike

vegeta

po želji malo belog luka sitno seckanog ili u prahu

so i biber

150 ml jogurta

1 jaje

prezla i susam

ulje

Priprema:

Pilće belo meso isečemo na šnicle (ja sam ovog puta na prutiće isekla) i posolimo po ukusu. Pomešamo brašno, biber, beli luk, gustin, crvenu papriku, vegetu, biber, jaje i jogurt i mešamo dok ne dobijemo finu smesu. Dodamo u smesu meso i ravnomerno rasporedimo i pokrijemo. Ostavimo u frižideru najmanje 30 minuta a poželjno je i duže. 

Nakon što je odstojalo viljuškom vadimo meso i sa smesom zajedno uvaljamo u mešavinu prezle i susama i pečemo u vrelom ulju. Pečeno meso vadimo na papirnati ubrus da se ocedi i poslužimo uz krompiriće i salatu.

Recept je odavde.



субота, 20. јануар 2024.

~ Salata od pečuraka ~

 Pre par godina sam naišla na ovaj recept kod Gaga u kujni pred novogodišnje praznike i od onda svake nove godine pravim. Mužić i ja volimo šampinjone tako da nam je jedna od omiljenih priloga.

Potrebno je:

500 gr šampinjona

malo ulja

250 gr kisele pavlake

100 gr majoneza

so i biber

Priprema:

Šampinjone očistimo i operemo pod tankim mlayom vode (nesme se puno natapati sa vodom upiju u sebe) i ocedimo na kuhinjskij krpi. Isečemo na listiće i na malo ulja u više navrata izdinstamo (nestavim sve od jednom da se nekuvaju od vode što ispari nego da se prže) i vadimo na tanjir na papirnati ubru da se ocedi od viška ulja i ostavimo da se ohladi.

Pomešamo majonez i pavlaku dodamo oceđene šampinjone posolimo i dobro pobiberimo i pomešamo da se sjedini. Ostavimo u frižideru i poslužimo hladnu.



четвртак, 18. јануар 2024.

~ Lúdláb torta ~

Lúdláb na mađarskom znači guščije noge 😁 neznam kakve veze ima torta sa nazivom ali je odličan spoj čokolade i višnje ko voli tu kombinaciju. Ja sam pravila verziju Mystic Cakes

Potrebno je:

Kora:

4 belanaca

200 gr šećera

1 vanilin šećer

80 ml ulja

80 ml vode

200 gr oštrog brašna

30 gr kakao

1/2 kesice praška za pecivo

Preliv:

50 ml mleka

3 kašike čokolade u prahu

3 kašike ruma

Fil:

4 žumanaca

9 kašika šećera

3 pudinga od čokolade

750 ml mleka

100 gr mlečne čokolade

100 gr crne čokolade

150 gr puter ili margarina

2 kašike šećera u prahu

200 ml slatke pavlake

Glazura:

300 ml slatke pavlake

200 gr crne čokolade

Potrebno još:

500 gr višanja

Priprema:

Kora-Belanca umutimo u čvrst šam sa prstohvatom soli, vanilin šećerom i sa 100 gr šećera. Preostali šećer ulje i vodu žicom za mućenje sjedinimo. U drugoj posudi pomešamo brašno, kakao i prašak za pecivo i prosejemo. U belanca špatulom umešamo mešavinu brašna i ulje sa vodom. Sipamo u kalup obložen papirom za pečnje 26 cm prečnika i ispečemo na 180 stepeni oko 25 minuta.

Za preliv mleko zagrejemo i pomešamo sa rumom i čokoladom u prahu. 

Fil- Žicom za mućenje sjedinimo žumanca, puding, šećer i malo mleka. Presotalo mleko stavimo da proključa dodamo izlomljene čokolade i skuvamo prethodnu mešavinu u njoj dok se nezgusne. Skinemo sa vatre i ostavimo sa strane da se ohladi pokrivenu folijom da se ne uhvati korica. Puter ili margarin umutimo sa šećerom u prahu i sjedinimo sa hladnim filom. Umutimo slatku pavlaku i špatulom lagano umešamo u fil (nikako mikserom)

Za flazuru na tihoj vatri zagrejemo slatku pavlaku do vrenja dodamo izlomljenu čokoladu i mešamo da se otopi i sjedini, skinemo sa vatre i prohladimo povremeno mešajuči da se ne uhvati korica.

Slaganje torte-Sa ohlađene kore skinemo papir za pečenje i stavimo na tacnu. Prelijemo ravnomerno prelivom. Stavimo okolo obruč za tortu i poređamo oceđene višnje. Namažemo preko fil a preko fila izlijemo glazuru. 

Ja sam je spremila bez glazure pa ko kako voli 😉




уторак, 16. јануар 2024.

~ Čokoladni kuglof sa jogurtom ~

125 gr putera ili margarina

190 gr šećera u prahu

2 krupna jaja

160 ml jogurta

80 ml kisele pavlake

280 gr brašna ili 2 šolje

2 kašičice praška za pecivo

1 kašičica sodabikarbone

1/2 šolje kakao

Glazura:

150 gr mlečne čokolade

4 kašike ulja

Priprema:

Svi sastojci za kuglof treba da su sobne temperature. Puter ili margarin mikserom umutimo da bude penast, zatim postepeno dodajemo šećer u prahu i dalje muteći u pahuljastu smesu.  Prosejemo brašno, kakao, sodubikarbonu i prašak za pecivo. Pomešamo jogurt i kiselu pavlaku. U umućen puter dodajemo jaja jedno po jedno između dobro sjedinimo smesu. Dodamo brašno naizmenično sa jogurtom i međamo ručno dok se smesa ne izjednači. 

Sipamo u kalup (ja koristim silikonski i ne podmazujem ako je metalni treba dobro podmazati i posuti brašnom) do 3/4 pleha. Prečnika 23 cm. Pečemo na 170 stepeni u klasičnoj rerni bez ventilatora oko 45 minuta. Kad izvadimo iz rerne ostavimo u kalupu 10 minuta da se hladi, zatim izvadimo na rešetku i ostavimo da se potpuno ohladi. 

Otopimo na pari čokoladu sa uljem i prelijemo preko ohlađenog kuglofa. 

Recept je odavde.



субота, 6. јануар 2024.

~Rafaelo kuglice ~

 Svako ima svoj omiljeni recept za rafaelo kugle, ja volim ovaj mamin 💖

Potrebno je:

450 gr šećera

200 ml vode

250 gr putera ili margarina

250 gr kokosa

400 gr mleka u prahu

pečeni lešnici

kokos za uvaljanje

Priprema se:

Šećer sa vodom stavimo da uvri, kuvamo oko 2 minuta i ostavimo da se ohladi.

Puter ili margarin sobne temperature umutimo sa kokosom i šećerom. Sjedinimo sa sirupom i stavimo u frižider na 20-30 minuta. Zatim pravimo kuglice i u svaku sredinu stavimo pečeni lešnik. Uvaljamo u kokos i ostavimo da se stegne.



четвртак, 4. јануар 2024.

~ Slani krekeri ~

 Prvi recept u novoj godini. Srećna nova godina svima od srca i želim Vam da budete prvo zdravi i srećni a ostale želje da sami ostvarite.

Potrebno je:

500 gr brašna

300 gr putera ili margarina

300 gr gaude

1 suvi kvasac

1 mala čaša kisele pavlake

Za premazivanje:

1 jaje

susam

Priprema:

Gaudu sitno narendamo dodamo ostale sastojke i zamesimo testo. Podelimo na 2 dela i ostavimo sastrane na 30 minuta da odmara. 

Rastanjimo testo i isečemo na željenu veličinu ja sam sekla na manje kockice. Premažemo umućenim jajetom i pospemo sa susamom i malo soli. Pečemo na 180 stepeni. 

Recept je odavde.