Lep dekorativan kolač za sve ljubitelje maka. A ušteda vremana netreba kore peći 😉
Potrebno je:
1 pakovanje rozen kora
Krem od vanile:
500 ml mleka
1 puding od vanile
20 gr oštrog brašna
100 gr šećera
100 gr bele čokolade
100 gr puter ili margarina
Krema od maka:
300 ml mleka
125 gr šećera
200 gr mlevenog maka
oko 70 gr mlevenog keksa
150 gr margarina
Čokoladna glazura:
150 gr čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
Krema od vanile
U 100 ml mleka razmutimo puding sa brašnom i sa šećerom da nema grudvica. Preostalo mleko zagrejemo do vrenja i skuvamo puding u njemu. U vreo fil dodamo puter i izlomljenu čokoladu i mešamo da se sjedini. Kore možemo filovati sa mlakim ili na sobnu temperaturu ohlađenim filom.
Krema od maka
Mleko sa šećerom stavimo da uvri. Kad proključa kuvamo 2-3 minuta zatim umešamo mleveni mak i kuvamo zajedno na tihoj vatri 5 minuta. Kad skinemo sa vatre dodamo margarin i mešamo da se otopi zatim i mleveni keks (70-100 gr) da nebude previše ni retka a ni gusta krema. Kore filujemo toplim filom.
Za slaganje
Stavimo prvu koru namažemo sa 4-5 kašika fila od maka, zatim druga kora poravnamo dlanovima da se ravnomerno zalepi. Namažemo sa 4-5 kašike fila od vanile...i tako dok ima kora. Zadnja kora ostaje čista nemažemo ništa. Prekrijemo kolač samolepljivom folijom i blago opteretimo i stavimo u frižider.
Sutradan kad se dobro steglo i ohladilo otopimo čokoladu na pari i prelijemo preko kolača. Kad se stegne glazura isečemo.
Recept je odavde.
Нема коментара:
Постави коментар