субота, 30. новембар 2013.

Pržene tarane

U mojo porodici samo ga ja volim,Dragi mi ga pojede ako baš mora ali deca aaa jok.Ali svremena na vreme ja spremim sebi pa valjda sam i ja zaslužila da napravim za svoju dušu.

Potrebno je:
500 gr tarane,1 parce kobasice,1 glavica crnog luka,začin,biber
Priprema se:
Sipamo taranu u šerpu i popržimo.U drugoj šerpi prodinstamo glavicu luka dodamo kobasice da malo puste ukus dodamo testo i zalijemo sa vodom, začinomo i pobiberimo.Kuvamo dok nam se testo neskuva treba često da se meša jer lako zagori.Gustina jela da nam bude slično kao i pilav.Kad se skuva i upije vodu skinemo sa vatre i poklopimo da se teko ohladi.

Pohovana ćuftica sa puterom


Sastojci
1 kom pileće grudi samleveno
1 manja glavica crnog luka
1 vezica sitno seckanog peršuna
1 deblje parče hleba bez korice
potopljeno u mleko
malo soja ljuspica
2 kašike putera
2 kašike pavlake
začin
biber
brašno
jaje
prezla i susam
ulje
Priprema
Pileće belo meso sameljemo,dodamo potopljene i oceđene ljuspice,potopljen i oceđen hleb,sitno seckani peršun i crni luk,pavlaku i puter,začinimo i dobro pomešamo.Ova smesa će da bude jako mekana ali netreba da vas brine.Uvaljate u brašno,jaje i prezlu pomešanu sa susamom (ja kad pohujem uvek pomešam prezlu i susam) i pečete u vrelom ulju dok ne porumene.

Mufin zamotuljci od mesa


Sastojci
1 kom pileće grudi isečeno
200 gr kajmaka
150 gr tanko sečene slanine
2 kom pečene paprike
Priprema
Prvo napravimo salatu od pečenih paprika (meni bude ukusnije tako).Stavimo jedno tanko parče slanine na to šniclu,pa namažemo kajmakom i preko toga stavimo parče pečene paprike iz salate.Umotamo i stavimo u tepsiju za mufine,stavimo na srednju vatru i pečemo. Jako je sočna i ukusna. 

Ježici od mlevenog mesa


Sastojci
500 gr mlevenog mesa
1 kom jaje
malo soja ljuspice
1 glavica crnog luka
za;in
biber
so
nadev i ukrašavanje
3 kom barena jaja
biber u zrnu
špagete
karanfilić
1 kom jaje
prezla i susam
brašno
Priprema
Mleveno meso posoliti,začiniti i poboberiti.Dodati sitno seckani crni luk i jedno jaje.Dobro
pomešati.Uzmemo rukom malo mesa napravimo između dve kese pljeskavicu stavimo u
sredinu jaje umotamo (napred ostavmo malo praznog mesta bez jaja da napravimo
glavu).Stavimo oči i nos od bibera u zrnu a bodlje od nekuvanih špageta koje
izlomimo.Pripremljenog ježa stavite u pleh sa malo ulja i peći na 200 stepeni 30 minuta.
Ja napravila 3 ježa.


Mesno iznenađenje


600 gr mlevenog pilećeg belog mesa 
1 glavica crnog luka
1 čena belog luka
1 kom jaje
začin 
1 kašičica mlevene crvene paprike
biber
so 
oko 300 gr jednakih pečurki 
I još: 
kajmak
domaće kobasice
malo putera
oko 50 gr sira 

Priprema se:
U samleveno pileće belo dodamo sitno seckani crni i beli luk,jaje začinimo,posolimo i pobiberimo i dodamo kašičisu crvene mlevene slatke paprike.Napravimo u ruci pljeskavice i u sredinu stavimo opranu i osušenu pečurku kome smo skinuli nogicu.
Svaku rupicu napunimo domaćim kajmakom i stavimo odgore kolut kobasice i na svaki stavimo komadić putera.
Poređamu u tepsiju obloženu papirom za pečenje,poklopimo alu folijom.Pečemo na 180 stepeni oko 35-45 minuta.Skinemo alufoliju i stavimo po parčence sira i zapečemo.

Meso pohovano sa pečurkama


1 pileće belo meso isečeno na šnicle
oko 200-300 gr pečuraka
1 jaje
prezle
susam
so,biber začin
U jedno jaje narendamo na krupnoj strani rende toliko pečuraka da dobijemo gušću smesu.Šnicle začinimo uvaljamo u brašno pa u smesu sa pečurkama i na kraju u prezlu pomešanu sa susamom.Ispržimo na vrelom ulju.Malo je mekano sa pečurkama ali nije preteško za raditi snjim.

Francuska krempita

Ovo je prava letnja krempita jer netreba peći kore.

Potrebno je:
350 gr petit keksa,3 pudinga od vanile,200 gr šećera,8 deci mleka,250 gr putera ili margarina,500 ml slatke pavlake,1 pakovanje kremfixa.
Priprema se:
Puding pomešamo sa šećerom i malo mleka pa ga skuvamo u ostalom mleku.Kad ga skinemo sa vatre ostavimo da se prohladi da bude mlaka i onda u nju umešamo umućen puter ili margarin.U dublju tepsiju stavimo red keksa koji smo umočili u hladno mleko i sipamo preko fil.Na fil stavimo umućenu slatku pavlaku sa krem fixom.Odgore poređamo drugi red keksa koji smo isto umočili u hladno mleko.
Otopimo čokoladu sa uljem i sipamo preko keksa.Ostavimo u frižideru da se dobro ohladi i stegne.

Lambada kocke


Potrebno je:
Testo:5 jaja,5 kašika šećera,5 kašika brašna,1 prašak za pecivo.
1.Fil:1 litar gaziranog soka od narandže,9 kašika šećera,3 pudinga od vanile.
2.Fil:1 litar mleka,9 kašika šećera,7 kasika gustina.
Petit keks.
Priprema se:
Testo:Jaja razdvojimo i belanca sa šećerom umutimo u čvrst sneg.Dodajemo jedno po jedno žumanca i na kraju brašno pomešan sa praškom za pecivo.Sipamo u tepsiju i na 180 stepeni ispečemo.
Skuvamo prvi fil,u soku skuvamo puding sa šećerom i sipamo na ohlađenu koru.Ostavimo da se stegne.
Skuvamo drugi fil,u mleku skuvamo šećer i gustin i sipamo preko prvog fila.
Odgore poređamo petit keks koji smo umočili u mleko.
Ko voli može da ga prekrije čokoladnom glazurom ali meni vise odgovara umućena slatka pavlaka.

Kocke sa makom i limunom


Potrebno je:
300 gr putera/margarina,200 gr šećera,1 kašika ekstrakta od vanile,prstohvat soli,5 jaja,1 kašika pavlake,80 gr nemlevenog maka,kora od 1 limuna i sok od pola limuna,400 gr brašna,1 prašak za pecivo.
Priprema se:
Penasto umutomo mekan puter sa šećerom,prstohvatom soli i sa 1 kašikom pavlake.Pa jedno po jedno im dodamo jaja i dalje muteći mikserom.Dodamo u to brašno,prašak za pecivo,nemleveni mak i rendanu koru i sok od limuna.Dobro sjedinimo i sipamo u kalup obložen papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.
Recept je odavde.

Hladan koh od pirinča

Ovo obožavam leti.Dobro ohlađen kremast a još maline u njemu ma prelepo.

Potrebno je:
300 gr malina,200 gr šećera,1 litar mleka,200 gr pirinča,2 kesice želatina (20 gr),1 litar slatke pavlake.
Priprema se:
U mleku skuvamo pirinač i pred kraj dodamo i šećer.Želatin pripremimo po uputstvu sa kesice i dodamo u pirinač.Ostavimo da se ohladi.
Slatku pavlaku umutimo u čvrst sneg.Sjedinimo sa ohlađenim pirinčem i malinom ali oprezno.
Ostavimo da se skroz ohladi i stegne u frižideru.

Mrvičasta čoko pita


Potrebno je: 300g brašna,150 g putera na sobnoj temperaturi,4 kašike šećera,prstohvat soli,na vrh noža praška za pecivo,1 vanilin šećer,1 jaje.
Fil:1/2 l mlieka,2 pudinga od čokolade,70 g čokolade sa visokim sadržajem kakaa,7 kašika šećera,80 gr putera,5 kašika lešnika.
Priprema se:
Pomešamo brašno,vanilin šećer,prašak za pecivo,šećer,prstohvat soli,puter,jaje i zamesimo glatko testo.  Umotamo u samolepljivu foliju i ostavimo u frižideru.
Za to vreme napravimo fil.Izlomimo čokoladu.Pomešamo prah od pudinga sa šećerom i uz dodatak mleka dobro ga razmutimo ostatak mleka stavimo da uvri i skuvamo u njemu puding.Kad skinemo sa vatre odmah dodamo čokoladu i puter i mešamo da se otopi.Ostavimo da se ohladi ali često mešamo da se ne uhvati korica na filu.Lešnike iseckamo.
Testo podelimo na dva dela.Prvi deo razvučemo na papiru za pečenje 24x30 cm i stavimo u tepsiju i sipamo fil preko njega.Pospemo sa seckanim lešnikom i narendamo ostatak testa.
Ispečemo ga na 180 stepeni.Pečenu pitu možemo posuti sa prah šećerom ili pokapati sa otopljenom čokoladom.
Recept je odavde.

Kolač sa limunom

Laka je kao pahulja stvarno je prozračna i ima tako lep ukus limuna.

Potrebno je:
120 gr brašna,120 gr šećera,1 vanilin šećer,4 jaja,6 kašika otopljenog putera,1 limun,1 kašičica praška za pecivo,prstohvat soli.
Priprema se :
Jaja razdvojimo i belanca umutimo u čvrst sneg,žumanca penasto umutimo sa šećerom,vanilin šećerom,pa dodamo otopljen puter,limunovu rendanu koru i sok i na kraju brašno pomešan sa praškom za pecivo.Na kraju lagano umešamo čvrst sneg od belanaca.Kalup za hleb namažemo i pospemo sa brašnom i sipamo u njega smesu.Ispečemo ga na 180 stepeni.Ja imam manji keramički pekač pa sam pekla u njemu.
Recpt je odavde.

Princes krofne

Jedan od omiljenih kolača mog tate.On čak i za svoj rođendan traži umesto torte princes krofnu, mađaricu,žerbo,baklavu...

Potrebno je:
Testo:100 gr margarina,10 kašika vode,100 gr brašna,4 jaja.
Fil: 8 jaja,8 kašika šećera,8 kašika mleka,1 puding od vanile,8 kašika brašna,1 1/2 litru mleka,2 vanilin šećera.
Priprema se:
Testo:
Margarin sa mlekom prokuvamo.Kad uvri dodamo brašno, i uz kuvanje skuvamo ga na gusto.Kad ga skinemo sa vatre dodamo jaja jedno po jedno (kad dodamo jaje dobro ga umutimo mikserom u testo prenego što dodmao sledeće u njega).U tepsiju stavimo papir za pečenje i na njega stavljamo testo veličine manjeg jajeta i pečemo ga u vreloj rerni.Rernu neotvaramo 10-tak minuta kad stavimo u njega testo da nam nebi palo.
Fil:
Jaja razdvojimo.Žumanca umutimo sa šećerom,dodamo mleko i puding od vanile (puding spremimo po uputstvu sa kesice) u tu smesu dodamo brašno i sve to skuvamo u mleku.U skuvan fil dodamo vanilin šećer.Belanca umutimo u čvrst sneg i polako ga umešamo u vruć fil.
Ispečene i ohlađene princes krofne uz pomoć šprica za tortu napunimo ili ga presečemo nožem.

Ledene kocke

Najbolji mi je u vrelim letnjim danima dobro rashlađen.

Potrebno je:
Testo: 4 jaja,4 kašike šećera,4 kašike ulja,3 kašike kakaa,3 kašike brašna,1prašak za pecivo.
Preliv: 8 kašika šećera,4 deci vode.
Fil: 0,5 l mleka2 pudinga od vanile,250 gr putera,15 kašika šećera.
Glazura: 100 gr čokolade,3-4 kašike ulja.
Priprema se:
Razdvojimo jaja i belance umutimo u čvrst sneg dodamo polako šećer i dalje muteći mikserom,pa jedno po jedno žumanca,kašiku po kašiku  pomešano brašno,kakao i prašak za pecivo i na kraju i ulje.Sipamo u dublju tepsiju koji smo podmazali i pobrašnjali.Ispečemo na 180 stepeni.
Šećer i vodu stavimo da uvri i sipamo preko vrele kore.Ostavimo da se ohladi.
Za fil skuvamo u mleko puding sa šećerom i ostavimo da se ohladi.U hladan krem umešamo umućen puter. Namažemo na hladnu koru.
Otopimo čokoladu sa uljem i sipamo preko kreme.
Stavimo u frižider na minimum 3-4 sata ali najbolje je preko noći.

Pita sa makom

Ukusna i sočna pita od maka i pekmeza.Za sve makoljupce...

Potrebno je:
500 gr kore za pitu,2 jaja,2 deci kiselog mleka,100 ml ulja,150 gr šećer, 150 gr mlevenog maka,1 prašak za pecivo,600 gr pekmeza od kajsije,50 gr prah šeććera,50 ml ulja.
Priprema se:
Sjedinimo jaja,kiselo mleko,ulje,šećer,mleveni mak i prašak za pecivo.
Dve kore za pitu poprskamo uljem i naslagati jednu na drugu.Preko druge kore sipati 1/3 fila od maka. Preklopimo trećom korom i namazati 1/3 pekmeza pa urolati.
Stavimo rolat u tepsiju obloženu papirom za pečenje.Na isti način od preostalog materijala spremiti još 2 rolata.
Ispečemo da budu rumeni.Gotove rolate pospemo sa prah šećerom.
Recept je iz časopisa Dobra Hrana.

Lisnata štrudla


Potrebno je:
500 ml vode,10 gr kvasca,1 kašičica šećera,1 kašičica soli,mast veličine oraha,450-500 gr brašna
100gr masti,100 gr brašna
Priprema se:
Zamesimo testo i razvučemo ga 50x40 cm,namažemo sa 100 gr masti i pospemo 100 gr brašna.Zarolamo ga i ostavimo sat vremena da se odmara.Podelimo ga na 6 delova i svaku zasebno tanko razvučemo.
Možemo da ga punimo sa makom,orasima,sirom,višnjom,bundevom,jabukom...
Ja sam izrendala jabuku malo iscedila stavila na testo bogato posula sa cimetom i šećerom i umotala.
U dve štrudle sam sipala griz i dodala šaku malina i posula sa šećerom.Svaku štrudlu namazala sa mešavinom 2 kašike pavlake,1 vanilin šećer i 1 kašika masti.Na 180 stepeni sam ispekla i vruće posula sa prah šećerom.

Gibenjica

Ovo je spremala moja baka.Volim bundevu mnogo na ovaj način a volim je mnogo i kao bundevaru sa korama.Uvek se vodio rat oko krajeva kolača pogotovo za ćoškove jer tu ako iscuri malo šećer pa se karamelizuje...ma ništa lepše.

Potrebno je:
750 gr očišćene i izrendane budeve.350 gr brašna,prstohvat soli,120-150 gr masti,oko 1 deci vode, šećer,cimet,griz.
Priprema se:
Brašno sa masti utrljamo dodamo prstohvat soli.Dodajemo mlaku vodu i zamesimo testo koje možemo lako rastanjiti.Podelimo ga na 2 dela i razvučemo sa oklagijom.Prvu koru stavimo u tepsiju i pospemo sa malo griza.Sipamo preko izrendanu bundevu pospemo preko šećer po ukusu i dosta cimeta.Stavimo preko drugu koru i izbockamo viljuškom.Ispečemo u rerni na 180 stepeni.

Medeni kolač sa piškotama

Lep i dekorativan kolač.Samo meni kore su ostale malo tvrđe,zato sledeći put ću je premazati sa malo hladnog mleka (četkicom samo onako malo čisto da omekšaju kore).

Potrebno je:
Medene kore:1 jaje,50 gr putera,150 gr prah šećera,2 kašike meda,5kašika mleka,,1 kašika kakaa,1 prašak za pecivo,400 gr brašna.
Fil:500 ml mleka,5 kašika brašna,200 gr putera,200 gr prah šećera,1 vanilin šećer.
Deo sa piškotama:21 kom bebi piškota,4 deci soka od višanja (može iz kompota),100 gr cokolade za kuvanje.
Priprema se:
Medene kore:Jaja,puter,šećer,med i mleko kuvamo dva minuta.Kad skinemo sa vatre dodamo brašno koje smo pomešali sa praškom za pecivo i sa kakaom.Umesimo od njega testo i podelimo ga na dva dela.Na pobrašnjenoj dasci ih razvučemo na veličinu 30x25 cm i stavimo u tepsiju koju smo obložili papirom za pečenje i na 180 stepeni ih ispečemo.Pazimo jer treba da ostanu blede.
Fil:
Mleko sa brašnom na srednjoj vatri uz stalno mešanje skuvamo.(treba da kuvamo dok neizgubi ukus brašna i dok se nezgusne).Skinemo sa vatre i ostavimo da se ohladi.Puter sa prah šećerom i vanil šećerom penasto umutimo i sjedinimo sa hladnim filom.Na prvu koru namažemo polovinu fila na to poređamo piškote koje smo umakali u sok od višanja pa preko drugi deo fila i na kraju i druga kora.
Otopimo čokoladu i namažemo kolač odgore.Ostavimo preko noći da omekša i sledeći dan isečemo i poslužimo.

Šarene kiflice

Male kiflice umočene u sirup.

Potrebno je:
Testo:
30 gr kvasca,1 kašičica šećera,prstohvat soli,1 deci mleka.1 deci ulja,1 jaje,3 kašike šećera,300-350 gr brašna,1 kašika kakaa,kokos,mleveni orasi.
Sirup:
2 deci vode,7 kašika šećera.
 U mlako mleko otopimo šećer i ostavimo kvasac a nabubri.Dodamo ulje,jaje,šećer,so i brašno.Dobro umesimo i podelimo na 2 dela,jedan ostavimo beo a u drugi deo dodamo kakao.Pustimo da se odmori 15 minuta dotle skuvamo sirup i pustimo da se ohladi.Podelimo testa na 4 dela.Braon testo malo rukom rastanjimo i dlanom utisnemo na njega žuto testo.Oklagijom rastanjimo i rasečemo na 8 delova. Umotamo ih u kiflice i stavljamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavimo da se odmore 15 minuta.Pečemo ih na 180 stepeni i pazimo da se ne prepeku treba da ostanu bleđi.Vrele kiflice umačemo u sirup pa ih uvaljamo u kokos ili mlevene orahe.
Možemo ih filovati i sa pekmezom ili nutelom.
Kiflice neće biti prenatopljen može se leop držati u ruci.


петак, 29. новембар 2013.

Mafin sa orasima i začinima


Potrebno je:
140 gr brašna,1 kašičica praška za pecivo,na vrh noža sodabikarbona,100 gr mlevenih oraha,130 gr šećera,2 vanilin šećera,2 kašičice začina za medenjake,rendana kora od 1 limuna,1 jaje,0,8 deci ulja,0,8 deci mleka,malo seckanih oraha,2 štangle čokolade.
Priprema se:
U jednoj činiji pomešamo brašno,začin za medenjake,prašak za pecivo i szodabikarbonu.
U drugoj činiji umutimo jaja sa šećerom,vanil šećerom,rendanom limunovom korom dodamo ulje,orahe i na kraju i mleko.
Sjedinimo sa suvim sastojcima.Sipamo u kalupe za mafine i na 180 stepeni ispečemo.

Kolač sa jabukom i bananom

Ovaj kolač je sa presnim voćem.

Potrebno je:
oko 15-20 petit keksa,500 gr rendane jabuke,3 banane,100 gr melvenih oraha,150 gr mlevenog keksa,100 gr šećera.
1 puding od vanile,3 kašike šećera,500 ml mleka.
1 slag.
Priprema se:
U dublju tepsiju 20x30 poređamo na dno petit keks.U izrendane jabuke urendamo i banane.Dodamo šećer,mlevene orahe i mleveni keks.Dobro pomešamo i sipamo na keks u tepsiji.Skuvamo puding po uputsvu i sipamo preko smese od banane i jabuke.Kad se ohladi ukrasimo je šlagom koji smo umutili.

Šne nokle kolač

Fin ukusan i kremast kolač.Samo ja sledeći put ću testo zaliti sa 1-1,5 deci mleka.Meni je bio malo suvlji i bio bi savršen da je preliven.Sad znam za ubuduće.

Potrebno je:
Testo:
8 kom belanaca,8 kašika šećera,8 kašika brašna,1 kom prašak za pecivo  
Fil:
8 kom žumanaca,2 kom pudinga od vanile,1 kašika brašna,800 ml mleka ,200 gr šećera,250 gr putera (1-1,5 deci mleka)
Odgore:
2 kom šlaga
Priprema se:
Belanca sa šećerom umutimo u čvrst sneg,pa dodamo brašno pomešan sa praškom za pecivo polako pomešamo i sipamo u tepsiju koju smo obložili papirom za pečenje.Ispečemo kao klasičnu piskotu.
Žumanca penasto umutimo sa polovinom šećera.Puding pomešamo sa šećerom,kašikom brašna i malo mleka pa to sjedinimo sa žumancima.Kad mleko uvri polako sipamo puding pomešan sa žumancima i skuvamo ga par minuta.Ostavimo da se skroz ohladi.Kad se ohladio dodamo u fil umućen puter i namažemo na koru.
Umutimo dva šlaga i namažemo preko fila.

Varjača kolač

Jedan običan a zanimljiv kolač.

Potrebno je:
Piškota:350 gr brašna,200 gr šećera,100 gr putera,2 kom jaja,3 kašike ulja,200 ml mleka,1 kom prašak za pecivo
Preliv:200 gr putera,5 kašike ruma,3 kašike vrele vode ,300 gr šećera,40 gr kakaa.
Priprema se:
Sastojke za testo pomešamo i sipamo u tepsiju koju smo podmazali sa puterom (40×30 cm) i ispečemo.
Kad se ispeklo sa drškom od varjače probušimo rupe na testu.
U šerpi otopimo puter dodamo rum i vodu, pa zatim šećer i kakao.Pored stalnog mešanja otopimo sve da bude glatko.Kad se malo smlačilo sipamo polako na piškotu da se popune rupice.
Kad sipate sipajte polako da prekrije ceo nemože naknadno da se razmazuje.Kad se uvuče u rupice jako lepo izgleda.

Pita sa jabukama

Ovo je recept moje bake.Probala sam i slične kolače ali i dalje mi je ova ostala najdraža.

Testo:
500 gr brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
200 gr šećera
1 jaje
150 gr masti
200 ml pavlaka
Fil:
Oko 1 kg očišćene jabuke
2-3 kesice vanilin šećera
šećer i cimet po ukusu
1 jaje
Sastojke za testo sjedinimo,i pola testa stavimo u tepsiju i rukom je razgnječimo po tepsiji.Na testo stavimo jabuku koji smo očistili i izrendali.Pospemo ga sa vanil šećerom i šećerom i cimetom (ko voli može da doda i suvo grozđe).Drugu polovinu testa razvučemo oklagijom i pokrijemo sa testom jabuke.Namažemo je sa jajetom i izbockamo sa viljuškom.Stavimo je u vruću pećnicu i ispečemo da bude zlatno žuta.Kad se ispeče po želji možemo posuti i sa prah šećerom.

Voćne kocke

Lepo i dekorativno.

Potrebno je:
Testo:3 kom jaja,120 gr šećera,120 gr brašna,1 kom prašak za pecivo  
Vošni fil:300 gr sveže ili smrznute jagode,1 kom pudinga od vanile,4 kašike vode,80-100 gr šećera  
Fil od vanile:2 kom pudinga od vanile,7 deci mleka,120 gr šećera,50 gr putera  
Dekoracija:24 komada petit keksa i 1 deci umućene slatke pavlake.
Priprema se:
Za piškotu umutimo belanca pa dodamo u umućeno belance i žumanca jedno po jedno,dodamo i šećer i na kraju pomešan prašak za pecivo i brašno.
Sipamo u tepsiju 20x30 cm obložen papirom za pečenje i ispečemo.Na 180 stepeni oko 10 mimuta.Kad je gotovo skinemo papir sa njega i stavimo na tacnu da se ohladi.
Za fil od jagoda(može bilo koje bobičasto voće) (ja sam tad koristila smrznute jagode).
Jagode stavimo u šerpu i stavimo sa šećerom da se skuva.Možemo malo da ih izgnječimo ako ima većih komada ali i nemoramo.Kad provri kuvamo 5-10 minuta,da jagode malo omekšaju.Puding pomešamo sa vodom i sipamo u jagode ostavimo još na vatri minut dva pa skinemo i sipamo na testo.
Za fil od vanile stavimo mleko da uvri dotle umutimo šećer i prah od pudinga i kad mleko uvri skuvamo u njemu puding.Kad je mlako umešamo u njega puter i na fil od jagoda namažemo.
Odgore poređamo petit koji smo umakali u mlako mleko i na svaki keks špricom za torte stavimo kupicu umućene slatke pavlake.

Step drink

Ovaj slatkiš najčešće pripremam u toku leta jer netreba rernu uključiti a i dobro ohlađen vise me osveži nego sladoled.

Potrebno je:
1 kom step soka ili neki drugi praškasti sok,1 litar vode,250 gr šećera,200 gr griza ovo treba 2 puta
1 litra mleka,3 kom puding od vanile,9 kašika šećera
2 kom šlaga
Priprema se:
Step sok otopimo u vodi i dodamo 250 gr šećera i stavimo da uvri.Kad uvri dodamo griz i skuvamo ga. Sipamo ga u blago pouljenu duboku tepsiju(ili samo navlažimo tepsiju).Skuvamo puding sipamo preko.Kad se puding malo stegnuo,skuvamo ponovo smesu od griza i sipamo preko i ostavimo da se sve ohladi.Kad se ohladio stavimo odgore umućen šlag,i stavimo u frižider da se dobro ohladi.

Šomloi galuška

Prava mađarska poslastica.Spremila sam ga jer moj mužić nije još nikad probao i nije ni znao šta je to. Sramota…ima mađaricu za ženu i nezna za ovu divnu sočnu poslasticu.Spremila sam mu i oduševio se. Prava šomloi galuška ima 3 različite piškote,vanila fil preliv od ruma i čokolade i slatku pavlaku od gore.

Potrebno je:
1.Testo:     
   4 kom jaja, 4 kašike brašna, 4 kašike šećera,1 kašika vanilin ekstrakt,1 kom prašak za pecivo  
2.testo  
   4 kom jaja,2 kašike brašna,2 kašike kakaa,4 kašike šećera,1 kom praška za pecivo  
3.Testo:
   4 kom jaja,4 kašike mlevenih oraha,4 kašike šećera,1 kom prašak za pecivo
Fil:
   4 žumanaca,3 kašike brašna,80 gr šećera,500 ml mleka,200 ml slatke pavlake
1.Preliv:
   200 gr šećer,2,5 deci vode,1 deci ruma,1 kom vanilin šećer, rendana kora 1 limuna 
2.preliv (čokoladni)  
   200 gr čokolade za kuvanje,250 gr šećera ,1,5 deci vode,1 deci ruma,100 gr suvog grozđa  
Potrebno je:
seckani orasi, marmelade od kajsija,mleveni orasi, 500 ml slatke pavlake
Priprema se:
Ispečemo tri piškote od navedenih sastojaka(umutim belanca u čvrst sneg dalje muteći dodam šećer, žumanca i brašno pomešan sa praškom za pecivo).Ja sam pekla u dubokoj tepsiji (đuvecara) 25×40 cm. Kad su se piškote ispekle ostavila sam sa strane i napravimo 1.preliv i fil.
Fil:4 žumanaca pomešamo sa 3 kašikom brašna i 80 gr šećera dodamo extrakt vanile  i polako mu dodajemo malo po malo 500 ml mleka i 200 ml slatke pavlake.Stavimo ga na vatru i skuvamo ga do željene gustine uz stalno mešanje.
Za 1.preliv sve stavimo u šerpicu i prokuvamo par minuta.
Ređamo-U duboku tepsiju(u onoj kojoj sam pekla) stavimo čokoladnu piškotu i prelijemo sa 1/3 preliva sipamo pola fila od vanile pospemo sa malo seckanih oraha i suvog grozđa(ja sam grozđe na par sati potopila u rum),stavimo vanila piškotu opet 1/3 preliva pa ostatak fila pa orasi i suvo grozđe, i na kraju piškota sa orasima i ostatak preliva.Namažemo sa marmeladom i pospemo sa mlevenim orasima. Ostavimo u frižider da prenoći.
Napravimo cokoladni 2.preliv i umutimo slatku pavlaku.
U male činijice kašikom vadimo galuške (knedle,valjuške) pospemo sa malo čokoladnog preliva stavimo preko slatku pavlaku i uživamo.
Čokoladni preliv mi se stvrdnu svaki put sam ga podgrejala da se otop.


~ Pariska krempita ~

Ovo je kremast kolač koji nije teško spremiti.Nije nešto visok kolač ali je jako ukusan.Moj Dragi je sav bio u čudu kad sam mu prvi put rekla šta spremam jer nije mogao da pretpostavi kako će da izgleda šlag ispod testa.Ali je bio oduševljen.    


Potrebno je:
testo:300 gr brašna,60 gr prah šećera,1 kom jaje,60 gr masti,1 kom prašak za pecivo,malo mleka     fil:500 ml  mleka,4 kašike brašna,200 gr šećera,200 gr putera,200 gr mlevenih oraha,1 kom vanilin šećera, 2 kom šlaga ili 500 ml slatke pavlake.
Priprema se:
Testo: Potrebne sastojke za testo zameseimo i razvučemo 2 tanke kore veličine tepsije.Ispečemo i ostavimo da se ohlade.
Fil:U pola litre mleka skuvamo brašno pomešano sa šećerom i malo mleka (kao puding) i kad se skuvalo (minut-dva) dodamo orahe, pomešamo i vratimo na vatru na minut dva.Skinemo sa vatre i ostavimo da se ohladi.Penasto umutimo puter i dodamo skroz ohlađenom filu.Umutimo čvrst šlag.Filujemo.
Kora+fil od oraha+šlag+kora+prah šećer


Kolač sa pudingom i pavlakom


Potrebno je:
Testo:
250 gr šećera,1 vanilin šećer,6 kom jaja,300 gr brašna,1 kom prašak za pecivo,1 deci vode,1 deci ulja,2 kašike kakaa.
Fil:
1 litra mleka,2 kom puding od vanile,3 kom vanilin šećer,7 kašika šećera.
Preliv:
400 ml kisele pavlake,5 kašika šećera,1 kašika vanilin extrakta ili 2 kom vanilin šećer.
Priprema se:
Umutimo belanca u čvrst sneg.Žumanca penasto umutimo sa šećerom, dodamo vodu, ulje i brašno pomešan sa praškom za pecivo.Dobro umutimo i polako mu dodamo čvrst sneg od belanaca. Pola sipamo u đuvecaru veličine 40×35 cm a u drugu polovinu dodamo 2 kašike kakaa i sipamo preko žutog testa.
Skuvamo puding.Još vruć kašiku po kašiku stavljamo preko testa i stavimo da se ispeče.
Pavlaku pomešamo sa extraktom od vanile i sipamo preko vrućeg kolača.
Kad se ohladi stavimo u frižider bar na 4 sata.

Kolač sa malinom

Jako dobro paše u ovom kolaču,maline,kafa i na kraju pavlaka.

Potrebno je:
Testo:5 kom žumanaca,200 gr brašna,100 gr mlevenog oraha,0,5 deci ulja,1 kom prašak za pecivo,5 kom belanaca,250 gr šećera,150 gr maline,1 deci kafe     
Fil:2 kom pudinga od vanile,9 deci mleka,7 kašika šećera    
Preliv:400gr kisele pavlake,1 kom vanilin šećer,4-5 kasika šećera
Priprema se:
Skuvamo 2 pudinga u 9 deci mleka sa šećerom i ostavimo da se hladi.Umutim belanca u čvrst sneg i to ostavim sa strane.Penasto umutim žumanca sa šećerom dodam skuvanu crnu kafu, mlevene orahe, ulje, brašno i prašak za pecivo.Zatim polako dodamo čvrst sneg od belanaca.Tepsiju 35×28 cm namažem sa puterom i pospem sa brašnom i na ovo sipam testo.Sa kašikom stavim puding na testo da bude razmaka između pudinga, i na puding poređam malinu.U zagrejanoj rernrni na 180 stepeni oko 30 minuta pečemo (proveravam testo sa čačkalicom)
Pomešamo pavlaku, šećer i vanilin šećer i čim izvadim testo sipamo preko celog kolača jednako.Stavimo na hladno mesto i posle sat vremena ga možemo i poslužiti.

Krempita iz Kijeva

Mnogo je ukusna mekana i kremasta lepo paše orasi i vanila fil.

Potrebno je:
Testo:
400 gr brašna,1 kom prašak za pecivo,150 gr šećera,2-3 kašike pavlake,200 gr putera,4 kom žumanaca.
Premaz:
4 kom belanaca,250 gr mlevenih oraha,150 gr šećera.
Fil:
250 gr putera,250 gr šećera,2 kom pudinga od vanile,500 ml mleka.
Priprema:
Stvari za testo sjedinimo i podelimo na tri dela.Razvučemo testo i stavimo u tepsiju u koju smo stavili papir za pečenje.
Pomešamo belanca,(ali ne u čvrst sneg nego samo da razbijemo belanca i pomešamo sa šećerom) šećer i mleveni orah pa namažemo kašikom na testo.Stavimo da se ispeče.
Iz tepsije samo izvučemo sa papirom jer deo sa orahom treba da bude odgore a i testo se jako lako lomi dok je vruće.Jedno po jedno ih ispečemo.
Skuvamo puding sa šećerom i kad se skroz ohladi dodamo umućen puter.Kore namažemo sa filom i ostavimo da prenoći pa sledeći dan sečemo.

Štraftasti kolač


Kora sa makom
1 jaje,1,5 deci pavlake,1 kašičia praška za pecivo,5 kašika šećera,5 kašika brašna,5 kašika mlevenog maka.
Kora sa orasima
1 jaje,1,5 deci pavlake,1 kašičia praška za pecivo,5 kašika šećera,5 kašika brašna,5 kašika mlevenog oraha.
Kora sa kakaom
1 jaje,1,5 deci pavlake,1 kašičia praška za pecivo,5 kašika šećera,5 kašika brašna,5 kašika kakaa,4 kašika mleka.
Fil
1litar mleka,2 vanilin šećera,150 gr šećera,8 kašika griza,100 gr bele čokolade,200 gr putera.
Priprema se
Umutimo jaje sa šećero dodamo pavlaku i na kraju brašno pomešan sa praškom za pecivo,makom (orasima ili kakaom sve zavisi koju koru pečemo ).Sipamo u tepsiju koji smo obložili papirom za pečenje.
Za fil stavimo 1 litru mleka da se prokuva,pa dodamo šećer i griz kuvamo par minuta (nezaboravite da se griz pri hlađenju zgušnjava).Kad ga skinemo sa vatre dodamo i na kockice izlomljenu čokoladu.Kad se ohladi dodamo i umućen puter.Ako nam je fil ređi stavimo na sat-dva u frižider stegnuće se.
Filujemo kora sa makom +fil+kora sa kakaom+fil+kora sa orasimai odgore fil.
Ukrasimo ga rendanom čokoladom i orasima.

Baklava sa višnjama


Sastojci
500 gr tankih kora za pitu
3 kom jaja
2 deci pavlake
180 gr šećera
2 deci ulja
2 kom vanilin šećera
200 gr mlevenih oraha
1 kom prašak za pecivo
cimet
1 kg višanja iz kompota
preliv
4 deci soka od višanja iz kompota
250 gr šećera
Priprema
Uodgovarajućoj posudi sjediniti jaja,pavlaku,šećer,1,5 deci ulja,vanil šećer,mlevene orahe,malo cimeta po ukusu i dobro pomešamo.Višnje dobro ocedimo od suvišne tečnosti.Odgovarajuću tepsiju nauljiti i dno prekriti sa dve kore,premazati sa malo pripremljenog fila,posuti sa malo višanja,i prekriti korom za pitu. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal.Odozgo staviti dve kore i premazati uljem.
Pripremljenu baklavu iseći na kocke i staviti u zagrejanu pećnicu na 200 stepeni da se peče dok ne porumeni.Posebno sjediniti sok od višanja sa 250 gr šećera i kuvati dok se ne dobije ređi sirup.Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.Pečenu baklavu dok je još vruća preliti hladnim sirupom,prekriti krpom i ostaviti da se ohladi.

Lažnjak

Ovaj kolač ima sličan ukus kao da je sa sirom a nema sitnog sira u njoj,zato je i lažnjak.

testo:
5 žumanca
200 gr šećera
1 prašak za pecivo
250 gr putera
400 gr brašna
prstohvat soli
Fil :
500 ml mleko
8 kašika šećera
2 kesice pudinga od vanile
1 kašičica ekstrakt od vanile
1 veliko pakovanje( 40dkg ) pavlake
5 umućenih belanaca
Priprema se:
Za testo umutimo žumanca sa šećerom dodamo omekšali puter,i brašno pomešan sa praškom za pecivo i prstohvat soli.Podelimo prema 60:40 i veci deo rastanjimo u tepsiji koju smo podmazali.
Za fil u mleku skuvamo puding sa šećerom,u vreo puding dodamo ekstrakt od vanile,pavlaku i čvrst sneg od belanaca.Sipamo na testo.Od preostalog testa naprevimo mrežicu i poređamo preko fila.Stavimo u ugrejanu rernu da se ispeče.Kad probodemo čačkalicu kroz testo i ona izađe čista da se nelepi ništa na nju e onda je dobro.

Slatke pečurke

Ove pečurkice su deci zanimljive zbog oblika a i ukusni su.

Potrebno je:
230 gr putera ili margarina,250 gr prah šećera,2 jaja,200 gr gustina,450 gr brašna,1 kašika ekstrakta od vanile,1 prašak za pecivo
mala flašica dr.oetker aroma vanila ili rum,kakaoa
Priprema se:
Žicom za mućenje sjedinimo puter ili margarin sa prah šećerom,dodamo jaja i ekstrakt od vanile pa promešamo (ko želi može umesto ekstrakta vanile staviti limunov sok) dodamo brašno,gustin i prašak za pecivo koji smo promešali i dobro sjedinimo.Napravimo kugle težine 30 gr i stavljamo ih u tepsiju koji smo obložili papirom za pecenje.Flašicu umočimo u vodu pa u kakao i utisnemo u sredinu kugle pa tako dobijemo "nogucu" od pečurke.Pečemo na 180 stepeni da ostanu beli.(meni su malo dobili boju od dole jer dok su se pekli prala sam sudove i zaboravila sam ali se kratko peče pa treba paziti)

Vafli sa nutellom

Pečem dosta keksa jer ih mnogo volimo i ja i deca.

Potrebno je:
125 g putera,1 vanilin šećer,prstohvat soli,150 g šećera,4 jajeta,100 g skrobnog brašna ( gustina),1 kašičica praška za pecivo,100 ml mleka,100 g Nutelle ili eurokrema,200 g brašna.
Priprema se:
Jaja razdvojimo i belanca umutimo u čvrst sneg.Puter,šećer,vanilin šećer i žumanca staviti u posudu za mešenje i mutiti mikserom.Pažljivo dodajte čvrsto ulupanu penu od belanaca, a nakon toga umešajte brašno,gustin, prašak za pecivo i malo soli.Na kraju dodati mleko i Nutellu, sve dobro sjeciniti i ostaviti 30 minuta da stoji.Aparat za galete zagrejati po uputstvu na aparatu i kašikom vaditi testo i stavljati da se peku.
Recept je odavde.

четвртак, 28. новембар 2013.

Keks sa bademom i suvim višnjama

U zadnje vreme nemam vremena ni malo,već nedeljama samo medenjake pečem.Ovi keksiči su mi se mnogo dopali,volim keksiće jer se brzo spremaju a vrlo su ukusni.

Potrebno je:
175 g putera sobne temperature,85 g prah šećera,1/2 kašičice ekstrakta od vanile,225 g brašna,75 g suvih višanja,75 g badema isecenih na listiće.
Priprema se:
Puter,prah šećer i ekstrakt od vanile penasto umutimo sa mikserom.Dodamo brašno,suve višnje i bademe. Dobro umesimo smesu i formiramo dva valjka prečnika 5 cm.Umotamo ih u samolepljivu foliju jako čvrsto. Ostavimo bar sat vremena u zamrzivaču da se stegne.(možemo spremiti i ranije pa kad nam treba ostavimo u frižideru da se otkravi preko noći)
Pre pečenja skinemo foliju i isečemo ih na 1 cm debljine.Poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.
Ja sam sekla tankim nožem i malo mi se krunio ali sam ga lepo mogla sastaviti ono sto otpadne.

Cookies

Ovo je tako ukusan keksić,meni čak lepša od kupovne a i mogu da ga menjam po svom ukusu da dodam orahe,lešnike manje-više čokolade,suvo voće,bela čokolada...

Potrebno je:
180 gr putera,250 gr šećera,2 jaja,2 vanilin šećera,1 ravna kašićica sodabikarbone,300 gr brašna, 200 gr mlečne čokolade.
Priprema se:
Puter umutimo sa šećerom i vanilin šećerom (puter treba da bude na sobnoj temperaturi 20 minuta).Dodamo jedno po jedno jaja posle toga brašno pomešan sa sodabikarbonom dodro sjedinimo i na kraju dodamo iseckanu čokoladu.
Na papir za pečenje kašikom stavimo male gomilice i blago pritisnemo odgore.Stavimo u frižider na pola sata.Za to vreme ugrejemo rernu na 180 stepeni i ispečemo keksice.Ostavimo ih da se ohlade u tepsiji,jer kad su vreli onda su i mekane kad se ohlade biće tvrđi taman kako treba.

Keks

Ovaj keks je mama često pravila nama u detinjstvu,kolko smo je tada volele ja i seka toliko je vole i moja deca sada.

Potrebno je:
1 kg brašna,300 gr šećera,4 jaja,500 gr margarina ili putera,1 prašak za pecivo,1 vanilin šećer,kakao.
Priprema se:
Penasto umutimo puter ili maragrin,šećer i jaja.Dodamo prašak za pecivo,vanilin šećer i brašno.Dobro umesimo podelimo na dva dela jedan deo ostavimo beo u drugi umesimo kakao.Stavaljamo ih u "pištolj" za keks i istiskamo ih tepsiju pa ispečemo na 180 stepeni.




Keks na mašinu za meso

Jedan od omiljenih stvari iz detinjstva.

Potrebno je:
1 kg brašna,300 gr masti,4 jaja,700 gr šećera,2 deci pavlake,mleko,vanila,kakao,limun,cimet...
Priprema se:
Izmrvimo brašno sa mašću (uzmemo između dlanova i trljamo),dodamo jaja,šećer,pavlaku i toliko mleka da dobijemo čvršće/gušće testo.Dodamo ukuse po želji (kakao,vanilu,cimet,limun...) Stavljamou mašinu za mleveno meso istisnemo željene komade ređamo na  na papir za pecenje i na 180 stepeni ga ispečemo.

Bakin kolač

Više volim ovu stariju varijantu keksa nego ovu noviju što se na struji peče.Ta na struju mi ima ukus piškota i koliko god da se peče nece nikad biti hrskav.A ovaj klasični stari Bakin kolač je najbolji meni a i moja deca više vole.

Potrebno je:
800 gr brašna,250 gr šećera,250 gr masti,1 vanilin šećer,1 prašak za pecivo,2 deci mleka,3 jaja.
Priprema se:
Penasto umutimo jaja sa masti i šećerom pa dodamo ostale sastojke.Dobro umesimo.Vadimo komadiće veličine oraha formiramo male kugle stavimo ih u vreo pekač,stisnemo i ispečemo ih sa obe strane.(samo prvi put namažemo sa malo masti posle nema potrebe)


Šareni štapići

Deca se oduševila i obradovala se.Uvek su mi se dopadale te bonbone okačene na jelku ali nisam neki ljubitelj bombona,i napravila sam u obliku keksića.

Potrebno je:1 jaje,1 žumance,150 gr šećera,1 kašika vanilin extrakt,oko 450 gr brašna,250 gr putera.
Priprema se:
Margarin umutimo sa šećerom,dodamo jaje i žumance.Dodamo vanilin ekstrakt i brašno deo po deo
(količina brašna zavisi i od veličine jaja i od brašna).Izmerimo i podelimo na 2 dela (ja dobila 475 gr)
jedan deo ostavimo žuto a u drugi dodamo crvene boje.Podelimo ih na 12 jednakih delova (35 gr je meni bilo).
Kugle držimo u frižideru i u vadimo uvek samo po jednu žutu i crvenu a ostalo ostavimo.Razvučemo ih jedno po jedno u "gliste" dugačke 25 cm.
Upletemo ih i još jednom blago uvaljamo.
Stavljamo ih u tepsiju oboženu papirom za pečenje i negde oko 3/4 ih savujemo u štapić.
Stavimo da se peče na 180 stepeni da ostanu svetle.