петак, 26. април 2024.

~ Pogačice sa sirom i mirođijom ~

 Za sve ljubitelje mirođije.

Potrebno je:

600 gr brašna

25 gr kvasca

1 kašičica šećera

200 ml mleka

2 kašičice soli

2 kašike pavlake

100 gr putera ili margarina

Fil:

150 gr putera ili margarina

250 gr sitnog sira

1/2 kašičice soli

1/2 veza mirođije ili  2 kašike iseckane

Priprema se:

U mlakom mleku otopimo šećer i ddamo kvasac. U brašno dodamo so, kvasac koji je nabubrio, otopljeni puter, pavlaku i zamesimo. Ostavimo na toplom da se udvostruči testo.

Puter ili margarin mikserom sjedinimo sa sirom i dodamo mirođiju.

Nadošlo testo rastanjimo oklagijom na 1 cm debljine i namažemo sa polovinom fila i preklopimo testo u milima zamišljenom linijom podelimo na 3 dela levu stranu preklopimo na polovinu na t preklopimo desnu stranu.Gornju stranu preklopimo na polovinu na to preklopimo donju stranu. Ostavimo pokriveno da dodmara 20 minuta. Ponovo rastanjimo i namažemo sa drugimo delom fila. Ponovo složimo istim redosledom. Odmara 20 minuta i rastanjimo na prst debljine  i oštrim nožem zasečemo od gore na kockice.  Modlicom vadimo pogačice koje između dlanova vrtimo da dobiju visinu.

Poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i namažemo umućenim jajetom. Pečemo na 180 stepeni da malo porumene.



понедељак, 1. април 2024.

~ Veliki kolač ~

 Kod nas u kući za Uskrs pored šunke, jaja i rena obavezno mora biti i velikog kolača. Nemogu ni zamisliti hleb umesto njega. Najlepša kombinacija. 😋

Potrebno je:

900 gr brašna

50 gr kvasca

1 kašičica šećera

1,5 kašičica soli

400 ml mleka

3 žumanaca

80 gr masti

Za premazivanje:
1 jaje

Priprema:

U mlakom mleku otopimo šećer i dodamo kvasac, ostavimo da nabubri. U brašno dodamo so, mast, žumanca i kvasac koji je nabubrio. Zamesimo elastično testo i ostavimo na toplom da se odmori i duplira se. 

Nadošlo testo podelimo na 2 dela jedan veći drugi malo manji. Od oba dela napravimo valjak jedan duži drugi malo kraći, kako pravimo valjak usput zavrćemo krajeve zavrćemo u suprotne krajeve (kao kad cedimo veš) . Preko dužeg stavimo kraći (kao krst izgleda) i gde su kraći krakovi taj deo ispletemo kao pletenicu. Kraj pletenice savijemo ispod i tako dobijemo okrugli oblik. Onaj duži krak što nam je preostao obmotamo oko kolača i kraj isto stavimo ispod njega. Prebacimo u okrugli kalup koji smo dooobro namastili ili obložimo papirom za pečenje. (moja baba je pekla u metalnoj šerpi ja stavim na tepsiju i okolo stavim podesivi metalno obruč)

Prekrijemo i ostavimo ponovo da se odmara oko 20 minuta.Namažemo umućenim jajetom. Ispečemo na 180 stepeni ako nam pre vremena rumeni stavimo foliju. Najbolje probosti štapićem za ražnjiće i ako je suva kolač je pečen.



субота, 17. фебруар 2024.

~ Langoš ~

 Langoš obožavamo. Malo je komplikovaniji proces od običnih mekika ali vredi sav trud jer je mnogo ukusan.

Potrebno je:

900 gr brašna

1 kašičica šećera

3 kašičice soli

3 kašike ulja

50 gr kvasca

550-600 ml mlake vode

ulje za pečenje

Priprema:

U 200 ml vode dodamo šećer i kvasac i ostavimo da nabubri. U brašno dodamo so, ulje, i nabubreli kvasac pa umesimo postepeno dodavajući vodu (meni je trebalo 550 ml vode) da dobijemo mekše ali elastično testo. Ostavimo na toplom da se odmori i udvostruči testo. Kad je testo naraslo podelimo na 10-12 delova i formiramo kuglice koje ostavimo 15 minuta da odmara.

U većoj dubljoj šerpi (može i u tiganju ali meni je bilo lakše zbog prskanja ulja da ne isprljam ceo šporet)  ugrejemo dosta ulja (kao za krofne) uzmemo testo u ruke i rukama razvučemo testo u krug, lako se razvlači mekano je testo i stavimo u zagrejano ulje da se prži. S nečim ja sam rešetkastom špatulom pritisnemo blago testo u ulje i onda nastanu mehurići u testu. Vadimo na papirnati ubrus da upije višak ulja i poslužimo. Lično najviše volim da natrljam sa belim lukom, namažem pavlakom i narendam sira od gore. Tako se najčešće i prodaje u mađarskoj.



четвртак, 15. фебруар 2024.

~ Kiflice od sira sa viršlom ~

Potrebno je:

800 gr brašna

250 ml mleka

100 ml ulja

250 gr sitnog sira

50 gr kvasca

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

15 viršli

Priprema se:

U mlakom mleku otopimo šećer i dodamo kvasac da nabubri. U brašno dodamo so , ulje, sitan sir i kvasac koji se aktivirao. Zamesimo elastično testo i na toplom ostavimo da se odmara i udvostruči. Naraslo testo blago premesimo i podelmo na loptice od po 50 gr. Ja sam dobila 29 komad.

Svaku lopticu rastanjimo u ovalan oblik. Stavimo pola viršle (viršle presečemo na pola) na testo i urolamo.  Zasečemo od gore na 3 mesta.

Stavimo 2 litre vode da proključa sa 1 kašičicom sodabikarbone i stavimo kifle unutra 30 sekundi zatim preokrenemo i kuvamo dalje 30 sekundi. Stavljamo po 2-3 kifle u vodu. Vadimo rešetkastom kašikom i ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pospemo sa susamom. Stavimo dase peče u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Kada se ispeče treba da su lepi rumeni, Odmah vrele premažemo sa malo ulja i dobiju lep sjaj.



уторак, 13. фебруар 2024.

~ Ćušpajz od šargarepe ~

 Ćušpajz od šargarepe uvek jedemo uz fašir/ćuftice. Ova kombinacija nam je omiljena.

Potrebno je:

200 gr na krupnoj strani rendane šargarepe

2-3 kašike ulja

2 kašike brašna

400-500 ml mleka

so

Priprema:

Očišćeni šargarepu izrendamo na krupnoj strnai rende i stavimu u šerpu. Dodamo ulje i na tihoj vatri dinstamo da šargarepa omekša. Dodamo brašno i pržimo minut (malo će se lepiti i na dno šerpe ali to nesmeta neće zagoreti) zalijemo sa mleko i mešamo da nema grudvica. Mleka dodajemo po malo i po potrebi ko koliko gusto voli. Posolimo po ukusu. Ćušpajz malo sladi jer je šargarepa po sebi slatka. Zato možda treba malo više soli to već svako mora po ukusu da prilagodi.



субота, 10. фебруар 2024.

~ Slani čizkejk ~

 Volim Julisimu i rado sam gledala njene emisije na 24 kitchen kad se emitovalo.

Potrebno je:

Kora:

300 gr slanog krekera

80 gr putera ili margarina

10-13 kašika hladnog mleka

Fil:

3 pečene paprike

500 gr sitnog sira

180 gr kisele pavlake

so i biber

Dekoracija:

3-4 pečene paprike

Priprema:

Slani kreker sameljemo i dodamo puter ili margarin i rukama sjedinimo. Dodamo prvo 10 kašika mleka ako je suvo dodamo još po potrebi zavisi i od krekera kolko će nam mleka trebati. I utisnemo u kalup 26 cm.

Za fil pečene paprike očistimo i izblendiramo, dodamo u to sitan sir, kiselu pavlaku i posolimo i pobiberimo (ko želi može dodati želatin ja nisam). Sjedinimo i sipamo preko kore. Očistimo papirike i iscepkamo na uže trakice. Poređamo u krug po filu da se preklapaju. Stavimo tortu u frižider da se stegne.



четвртак, 8. фебруар 2024.

~ Testenina sa graškom ~

Jedan brzinski ručak.

Potrebnno je-

100 gr mesnate slanine

1 manji praziluk

200-250 gr graška

200 ml pavlake za kuvanje

300 gr taljatele rezanaca

Priprema:

Slaninu isečemo na sitne kockice i propržimo i izvadimo na tanjir. Na toj masnoći prodinstamo sitno iseckan praziluk. Dodamo grašak ja sam korisitila mladi svež grašak koji je još ukusuniju pogotovo što je iz naše bašte i dinstamo malo zatim zalijemo sa malo vode i parimo pod poklopcem dok se grašak neskuva. Začinimo sa soli, biberom i suvim začinom i zalijemo sa pavlakom za kuvanje.

Obarimo testeninu u slanoj vodi i pomešamo sa graškom i poslužimo.



~ Slatka pita sa sirom bez oklagije ~

 Volim neke jednostavnije kolače napraviti nedeljom a ova je jedna od njih.

Potrebno je:

Kore:

6 žumanaca

12 kašika šećera

18 kašika ulja

18 kašika mleka

12 kašika brašna

1 kašikica praška za pecivo

prstohvat soli

Fil:

500 gr neslanog sitnog sira

6 belanaca

3 kašike griza

100 gr šećera

1 limunova kora

1 vanilin šećer

Priprema:

Pre nešto počnemo koru spremati izmerimo praznu činiju pošto ćemo koru trebati podeliti na 2 dela. Žumanca penasto umutimo sa šećerom, zatim dodamo mleko i ulje. Na kraju umešamo brašno pomešan sa praškom za pecivo i sa prstohvatom soli. Namastimo i pospemo brašnom tepsiju 20x30 cm i polovinu smese sipamo unutra. Pečemo na 170 stepeni oko 10 minuta, taman za to vreme napravimo fil.

Za fil sir umutimo sa šećerom dodamo limunovu koru i griz. Belanca sa prstohvatom soli i vanilin šećerom umutimo i pažljivo sjedinimo sa sirom. Fil rasporedimo preko polupečene kore i izravnamo, preko fila rasporedimo preostalu smesu za koru i vratimo nazad u rernu i pečemo na 160 stepeni dok ne dobije lepu zlatnu-žutu boju. Ako pre vremena počne da rumeni pokrijemo folijom. Na kraju kad je pečena proverimo čačkalicom da budemo sigurni. Pečen kolač ostavimo da se ohladi. Pre posluženja pospemo sa šećerom u prahu i isečemo na kocke.



понедељак, 5. фебруар 2024.

~ Proso krekeri ~

Potrebno je:

100 gr proso

200 gr brašna

½ kašičice soli

75 gr putera ili margarina

140 ml mleka

1 kašika meda

Priprema:

Polovinu prosa sameljemo u mlinu za kafu da dobijemo brašno. Pomešamo ceo i mleveni proso sa soli i sa brašnom. Dodamo puter ili margarin i rukama sjedinimo u mrvičastu smesu.

Mleko zagrejemo da bude vruće ne vreo ali vruće i dodamo med da se otopi. Mleko dodamo u prethodnu smesu i zamesimo testo.

Na pobrašnjenoj površini rastanjimo testo ali ne previše tanko i isečemo na željene oblike. Izbockamo viljuškom na više mesta.  Poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni pečemo posle 10 minuta ih okrenemo i pečemo još 10-15 minuta. Kad je pečeno ostavimo da se ohladi.

Recept je odavde.



недеља, 4. фебруар 2024.

~ Krempita ~

Ovaj kolač se brzo sprema a baš je ukusna i jednostavna. Pravila sam je više puta već, čak sam je i pravila kao okruglu tortu. Kolač gotov za 30 minuta. Dok se kora peče napravimo fil i gotovo. Samo treba dočekati da se ohladi.

Potrebno je:

Kora:

7 žumanaca

7 kašika šećera

7 kašika mleka

7 kašika ulja

7 kašika brašna

na vrh noža prašak za pecivo

Fil:

4 kesice pudinga od vanile

1 litar vode

300 gr šećera

7 belanaca

2 vanilin šećer

Dekoracija:

200 gr šlaga

300 ml mleka

Priprema:

Za koru žumanca penasto umutimo sa šećerom dodamo ostale sastojke i sipamo u podmazan i brašnom posutu dublju tepsiju (đuvečara). 22x35 cm i da je 5 cm dubine. Koru pečemo na tihoj vatri 170 stepeni oko 10 minuta ali da pazimo da ostane žuta.

Za fil od litre vode oduzmemo malo da razmutimo puding sa šećerom u njemu. Ostatak vode stavimo da proključa u duboku veču šerpu i skuvamo puding u njoj. Dok čekamo da voda uvri umutimo belanca sa vanilin šećerom i prstohvatom soli. Kad nam se fil skuvao u vreo fil pažljivo umešamo umućena belanca da lepo spojimo sa filom ali da ne izlomimo belanca. Nežno sjedinimo sa žicom. Vruć fil sipamo preko vruće kore i izravnamo, vratimo nazad u isključenu ali još uvek vrelu rernu na 5 minuta. Izvadimo iz rerne i ostavimo da se ohladi. 

Hladan kolač dekorišemo umućenim šlagom.

Recept je odavde.



субота, 3. фебруар 2024.

~ Krompir Ala Daniela ~

 Volim priloge na ovaj način jer kad imamo neko porodično okupljanje za sve nas spremim i rerni bez da se puno zadržavam u kuhinji. Često kad me moji momci pitaju šta pravim i kad po svom napravim nešto kažem im Ala Daniela 😉 onda znaju da nešto sam izmislila i videćemo kako će ispasti. 😁

Potrebno je:

oko 1kg očišćenog krompira

2 veća praziluka

250 gr kisele pavlake

250 ml pavlake za kuvanje

supa  2-3 kutlače

Priprema:

Praziluk očistimo i isečemo na kolutove. Na malo ulja prodinstamo i rasporedimo na dno djuvečare tepsije. Očišćeni krompir isečemo na taaanke lisitiće (ja imam secko i na njemu isečem na čips tanko) posolimo, pobiberimo i pospemo suvim začinima i rasporedimo po praziluku. Pomešamo kiselu i pavlaku za kuvanje sa supom (uglavnom kad ovo spremam kuvam nedeljnu žutu supu pa dodam od toga, može i kocka za supu da se prokuva) zalijemo preko krompira treba tek da ih pokrije netreba da plivaju. Pečemo na 200 stepeni da blago porumeni od gore. Ja probodem nožem pa ako lako prolazi pečeno je. Kad poslužujemo vruće onda nemože da se seče na kocke. Kad je mlako može se lepše seći.



петак, 2. фебруар 2024.

~ Voćni jogurt ~

 Ovaj voćni jogurt je pravila mama daaavno. Uzela sam od nje recept i ja sam ubrzo napravila ali nikako da stigne na red da postaavim.

Potrebno je:

1 litar vode

15 kašika šećera

2 puding od vanile

1 vanilin šećer

1 litar jogurta

300 gr voća

Priprema:

U 1 litar vode skuvamo puding sa šećerom i vanilin šećerom. Ostavimo da se skroz ohladi. Pokrijemo najlonom da se nehvata korica od gore.

Kada je puding skroz hladan jako dobro ga umutimo mikserom zatim dodajemo jogurt postepeno i dalje muteći mikserom.Na kraju dodamo voće i ponovo prođemo mikserom. Ja volim da se osete komadi voća. Koristila sam mešano voće.



четвртак, 1. фебруар 2024.

~ Salata od sočiva ~

 Sočivo se obavezno sprema kod nas za novogodišnje veče jer po verovanju ako se jede sočiva u imaćemo para unarednoj godini. Ja najčešće spremam kao salatu u pečenje.

Potrebno je-

200 gr sočiva

lovorov list

1 glavica luka

so i biber

ulje

sirće

Priprema se-

Sočivo operemo i stavimo da se kuva sa lovorovim listom i posolimo vodu. Kuvamo oko 20-30 minuta. Probamo zrno da je skuvano ali nesme da se raskuva. Ocedimo od vode i ostavimo da se ohladi. Kad se ohladilo dodamo stino seckani crni luk posolimo, pobiberimo i dodamo malo sirćeta i ulja po ukusu. Ostavimo da se malo ukusi sastave i poslužimo.



среда, 31. јануар 2024.

~ Túró Rudi ili kolač sa sirom ~

 Jedan od mojih omiljenih slatkiša u mađarskoj je Turo Rudi. To je sladak sir u obliku valjka umočen u čokoladu. Ovaj kolač nosi naziv tog slatkiša , morala sam probati a i volim sve kolače sa slatkim sirom.

Potrebno je:

Kora:

3 jaja

60 gr brašna

60 gr šećera

10 gr kakao

prstohvat soli

prstohvat sodabikarbone

Fil:

500 gr sitnog sira

400 ml slatke pavlake

50 gr kisele pavlake

130 gr šećera u prahu

1 limunova kora i sok

2 vanilin šećer

15 gr želatina

4 kašike hladne vode

Glazura:

100 gr čokolade

3 kašike ulja

Priprema:
Žumanca umutimo penasto sa šećerom. Belanca penasto umutimo sa prstohvatom soli i sjedinimo sa žumancima. Pažljivo umešamo mešavinu brašna, kakaoa i sodabikarbone. Sipamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje 20x30 cm i na 170 stepeni pečemo oko 10 minuta. Pečenu koru izvadimo iz tepsije i ostavimo da se ohladi.

Za fil sitan sir preko cediljke pregnječimo da nema grudvica dodamo kiselu pavlaku , šećer i vanilin šećer. Slatku pavlaku umutimo u blagu penu i sjedinimo sa filom. Želatin potopimo u hladnu vodu i kad nabubri otopimo na tihoj vatri ali nesme da uvri. Umešamo u fil želatin.

Koru vratimo u tepsiju i sipamo fil. Na pari otopimo čokoladu sa uljem i namažemo na fil. Ostavimo na bar 3 sata u frižideru. Oštrim i tankim nožem koji ugrejemo isečemo na pračad.



уторак, 30. јануар 2024.

~ Ilonkine perece ~

 Odlične grickalice.

Potrebno je-

650 gr brašna

30 gr kvasca

250 gr putera ili margarina

2 kašičice soli

1 kašičica šećera

200 ml mleka

1 jaje

1 žumance

1 belance

semenke

Priprema:

Istrljamo 500  gr brašna i 250 gr putera ili margarina. Dodamo 1 jajei žumance i u mlakom mleku otopljen šećer sa kvascem. Umesimo elastično testo postepeno dodavajuči preostalo brašno. (meni je trebalo tačno 650 gr) Odmah rastanjimo testo i modlicom u obliku pereca vadimo testo i ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i namažemo blago umućenim belancetom i pospemo semenkama po želji. Pečemo na 200 stepeni.



недеља, 28. јануар 2024.

~ Rum buhtle ~

 Za nas ljubitelje ruma 😁

Potrebno je:

500 gr brašna

½ kašičice soli

200 ml mleka

30 gr kvasca

55 gr putera ili margarina

5 žumanaca

70 gr šećera

2 rum vanilin šećer

3 kašike ruma

 

25 gr putera

Fil:

Pekmez od šljiva

3 kašike ruma

Dekoracija:

šećer u prahu sa dodatkom 2 rum vanilin šećera

Priprema:

U mlakom mleku otopimo kašikicu šećera i dodamo izmrvlljeni kvasac. U brašno dodamo so i pomešamo. Dodamo nabubreli kvasac i ostale sastojke i zamesimo elastično testo. Ostavimo na toplom da se duplira. Nadošlo testo rastanjimo i isečemo na kocke i filujemo pekmezom koji smo pomešali sa rumom. Oblikujemo loptice koje ređamo u dobro podmazanu tepsiju. 25 gr putera otopimo i namažemo buhtle. Pečemo na 200 stepeni.

Pečene buhtle ostavimo da se malo prohlade i pospemo ih rum šećerom i uživamo.



~ Heljdopita ~

Potrebno je:

Kora-Palačinke:

250 gr integralnog pšeničnog brašna

150 gr heljdinog brašna

450 ml mleka

450 ml vode

malo ulja za prženje

Fil:

200 gr sira

200 gr kajmaka

3 jaja

100 ml mleka

Priprema:

Za koru: U činiju sipamo obe vrste brašna i mleko. Sjedinimo da nema grudvica i razredimo sa vodom. U tiganju na par kapi ulja ispečemo kao klasične palačinke. Testo je hrapavao i zrnasto od heljde i od mekinja i malo se teže razliva.

Sir izgnječimo viljuškom i pomešamo sa kajmakom (može i pavlaka umesto kajmaka ali svakako je lepše sa kajmakom) dodamo jaja i mleko. Fil je malo tečan ali to je tako ok.

U tesiju ako želimo kao torticu onda u okruglu približne veličine kao kore. Stavimo papir za pečenje i stavimo jednu koru stavimo 2-4 kašike fila pa na to opet kora-fil... i od gore premažemo filom. Pečemo na 220 stepeni oko 30 minuta.

Recept je odavde.



~ Milka torta ~

Izdašna i jaka torta. Ja sam ispekla još jednu dodatnu koru u originalu ne ide tako.

Potrebno je:

Kore:

21 jaje

350 gr šećera

300 gr mlevenih lešnika

3 kašike brašna

Fil:

21 žumance

3 pudinga od vanile

6 kašika brašna

1 litar mleka

100 gr šećera

250 gr putera ili margarina

2 šlag krema

100 ml mleka

300 gr milka čokolade sa seckanim lešnicima

300 gr milka bele čokolade

Dekoracijia:

500 ml slatke pavlake

Razni slatkiši

Priprema:

Za kore 7 belanaca umutimo u čvrst šam postepeno dodavajući 100 gr šećera. Pomešamo 100 gr mlevenih lešnika i 1 kašiku brašnu i umešamo u umućen šam. Sipamo u kalup obložen papirom za pečenje 28 cm i ispečemo na 180 stepeni oko 15-20 minuta. Na ovaj način spremimo još 2 kore.

Za fil žicom za mućenje sjedinimo žumanca, šećer, brašno i malo mleka. Preostalo mleko stavimo da uvri. Kad je mleko vrelo sipamo kod žumanaca stalno mešajući, zatim vratimo nazad u šerpu i skuvamo fil uz stalno mešanje pazeći da ne zagori. Sipamo u drugu činiju i pokrijemo samolepljivom folijom i ostavimo da se ohladi.

Umutimo puter i sjedinimo sa hladnim filom. Umutimo šlag krem sa mlekom i umešamo u fil. Dobijeno fil podelimo na 2 dela u jedan deo dodamo otopljenu čokoladu sa lešnicima a u drugi deo otopljenu belu čokoladu. Dobro sjedinimo filove.

Filijemo: kora polovina žuti fil, kora polovina tamni fil, kora i sa preostalim filom se dekoriše torta.

Ja sam sastavljala ovako- stavimo prvu koru namažemo polovinu žutog fila, na to kora pa polovina tamnog fila, na to kora, žuti fil i kora tamni fil.

Recept je odavde.



субота, 27. јануар 2024.

~ Brze kiflice ~

Potrebno je:

350 gr crnog brašna

350 gr belog brašna

2 kašikice soli

½ prašak za pecivo

180 gr kisele pavlake

30 ml ulja

30 gr kvasca

200 ml mleka

1 kašičice soli

Priprema:

U mlakom mleku otopimo šećer i dodamo kvasca da nabubri. Pomešamo obe vrste brašna sa soli i praškom za pecivo. Dodamo kiselu pavlaku ulje i nabubreli kvasac. Zamesimo testo i ostavimo da se odmori  testo 15 minuta. Podelimo testo na 2 dela i svaki rastanjimo u što veći i tanji krug. Isečemo na 32 dela. Umotamo male kiflice i ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Namažemo sa hladnom vodom i pospemo sa susamom i krupnom soli. Pečemo na 200 stepeni. Čim izvadimo iz rerne namažemo sa uljem da dobije sjaj.



петак, 26. јануар 2024.

~ Mamin kolač sa jabukama ~

 Jednostavan kolač onako na brzinu kao nedeljni slatkiš. Ja sam je obogatila sa cimeti filom. Mama nije stavljala fil nego na jabuke je išao šlag.

Potrebno je:

200 gr mlevenih oraha

100 gr šećera

Jabuke oko 1300 gr

Kora:

5 jaja

5 kašika šećera

5 kašika brašna

½ prašak za pecivo

Fil:

1 litar mleka

3 puding od vanile

130 gr šećera

1 puna kašikica cimeta

Dekoracija:

200 ml slatke pavlake

Priprema:

Pomešamo mlevene orahe sa šećerom i rasporedimo po tepsiji koji je obložen papirom za pečenje. Jabuke otprilike jednake veličine i kiselkaste očistimo i presečemo na pola izvadimo deo sa košticama i poređamo sa sečenim delom na orahe jednu do druge. Stavimo u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pečemo dok jabuke ne omekšaju.

Dok se jabuke peku umutimo koru. Jaja razdvojjimo i belanca umutimo   postepeno dodavajući šećer u čvrst šam. Dodamo jednu po jednu žumanca i dalje muteći manjom brzinom. Na kraju umešamo brašno pomešan sa praškom za pecivo. Dobijenu smesu sipamo preko jabuka i vratimo da se ispeče kora u rernu. Kad je kolač pečen prevrnemo je na tacnu i sada orasi su od gore i skinemo papir za pečenje.  

U mleku skuvamo puding sa šećerom i cimetom.Oko kolača stavimo obruč za torte i sipamo vruć fil i ostavimo da se skroz ohladi.

Umutimo slatku pavlaku i dekorišemo kolač.



четвртак, 25. јануар 2024.

~ Grašak sa jajima ~

 Ja sam imala domaći mladi grašak kad sam spremala i njima stvarno netreba puno da se skuvaju. 

Potrebno je:

50 gr slanine

1 glavica crnog luka

500 gr smrznutog graška

3 jaja

2 kašike parmezana

so i biber

Priprema:

Slaninu isekamo i propržimo dodamo sitno seckani crni luk i dinstamo. Dodamo grašak i dinstamo zajedno na većoj temperaturi pazimo da luk ne izgori ( u receptu je pisalo 4 minuta dinstati grašak ja volim da je jače kuvan i ja sam dinstala dok nije omekšao pod poklopcem ). Jaja umutimo sa parmezanom posolimo i pobiberimo. Dodamo jaja u grašak i pečemo dok se jaja ne ispeku. Poslužimo najbolje uz domaći hleb.

Savet; možete grašak obariti u slanoj vodi da nije skroz skuvana dobro ocediti i prodinstati par minuta sa lukom na jačoj vatri.



среда, 24. јануар 2024.

~ Sneguljice ~

Potrebno je:

250 gr brašna

50 gr  gustina

100 gr šećera

1 kašikica praška za pecivo

1 belance

190 putera ili margarina

1 vanilin šećer

2 kašike belog vina

Fil:

150 gr višanja iz kompota

200 ml soka od kompota

3 kašike šećera

1 kašika gustina

Za umakanje:

50 gr bele čokolade

50 ml mleka

100 gr kokosa

Priprema:

Za koru brašno sa praškom za pecivo prosejemo dodamo ostale sastojke i zamesimo testo. Stavimo u frižider na 2 sata. Od ohlađenog testa napravimo kobasicu i isečemo na jednake komade, svaki komad testa rastanjimo u ruci i stavmo jednu višnju u sredinu zatim dobro zatvorimo testo ne pritiskajući previše i stavimo u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pečemo na 180 stepeni oko 15-20 minuta. Pečene poluloptice ostavimo da se ohladi. Otopimo belu čokoladu sa mlekom, umočimo kolač u čokoladu zatim uvaljamo u kokos. Kad smo sve završili napravimo fil.

U soku od višanja skuvamo gustin sa šećerom. Još vrelim filom spajamo po dve poluloptice. Ostavimo da se ohladi i stegnu kolači.



уторак, 23. јануар 2024.

~ Koljivo ~

 Koljivo jako volimo i mužić i ja ali nesetim se praviti preko godine sem za Slavu. Ja spremam na ovaj način. Ja koljivo spremam uveče jer preko noći je ona ušuškana u toplom i omekša i nabubri.

Potrebno je:

500 gr pšenice

150-200 gr šećera

2 vanilin šećer

1 mala kašikica cimeta

2 kašike meda

250 gr mlevenih oraha

70 gr suvog grožđa

Priprema:

Pšenicu operemo i stavimo u šerpu i nalijemo vode toliko da je 2 prsta iznad pšenica. Kuvamo ovako 30-45 minuta. Ako voda ispari u toku kuvanja dolijemo. Zatim šerpu stavimo na presaviijeno ćebe i dobro je ušuškamo. Tako ostavimo preko noći da nabubri i omekani. Sutra dan ujutru sameljemo na mašini za mlevenje mesa. Moje su krupne rupice na mašini i ja dva puta sameljem. Zatim dodamo med, vanilin šećer, cimet, mlevene orahe i šećer (ko koliko slatko voli ja stavim malo manje nevolim da je preslatka) dobro pomešamo i sipamo u činiju iz koje ćemo je poslužiti. Pokrijemo je mlevenim orasima da se nesuši i dekorišemo polovinama oraha i suvim grožđem.





~ Hleb sa prepeličijim jajima~

 Moja sestra je jedno vreme držala prepelice pa smo imali uvek sveža jaja.

Potrebno je:

1 suvi kvasac

30 gr šećera

140 ml vode

400 gr brašna

1 kašikica soli

12 prepeličjih jaja

4 kašike ulja

Priprema:

U mlakoj vodi otopimo šećer i dodamo kvasac da se aktivira. U brašno dodamo so i napravimo udubljenje u sredini gde dodamo razmućena prepeličja jaja, ulje i kvasac. Dobro zamesimo testo. Ostavimo na toplom da se odmara. Nadošlo testo prevrnemo na blago pobrašnjenu dasku i oblikujemo veknicu od testa.

Tepsiju za hleb 11x30 cm obložimo papirom za pečenje i stavimo oblikovani hleb unutra. Odgore namažemo sa vodom i pečemo na 200-220  stepeni oko 30 minuta. Ako pre vremena rumeni pokrijemo folijom. Kad je pečeno ponovo premažemo vodom  i ostavimo na rešetku da se ohladi.

Recept je odavde.