петак, 13. децембар 2013.

Buhtle sa makom

U ovom receptu sam prvi put isprobala mahlep.Kuća je prelepo mirisala jako mi se dopao taj začin.

Potrebno je:
2,5deci mleka,1 kašičica šećera,20 gr kvasca,35 gr nemlevenog maka,70 gr masti,100 gr šećera,2 vanilin šećera,1/2 kašičice soli,500-550 gr brašna,1/2 kašičice mahlepa,100 gr mlečne čokolade.
Priprema se:
U mlako mleko otopimo šećer dodamo kvasac i ostavimo da nabubri.Pomešamo brašno,šećer,so,mahlep, mak dodamo mast i kvasac koji je nabubrio.Dobro umesimo i ostavimo na toplom da se duplira.Kad se testo diglo razvučemo je na 1 cm debljine.Isečemo na kocke 10x10 cm i u svaki kvadrat stavimo po jednu kockicu čokolade(ili eurokrem ili pekmez).Skupimo ćoškove i formiramo kuglicu.Poređamo u podmazanu keramički pekač namažemo umućenim jajetom i u rerni ugrejanoj na 180 stepeni ispečemo.Ako nam pre vremena porumeni pokrijemo folijom.Prpveravamo dali je pečeno tako što zabodemo čačkalicu ako izađe suva i čista onda je pečeno ali ako je vlažna i ima testa na njoj onda treba još peći.

четвртак, 12. децембар 2013.

Kinder torta

Ovo je bio hit pre jedno petnaestak godina tada je mama za svaki moj i sekin rođendan spremala.
Potrebno je:
Testo:10 belanaca,2 žumanaca,9 kašika šećera,2 kašike ulja,3 kašike brašna,3 kašike prezle,100 gr mlevenih oraha,100 gr seckanih oraha,200 gr eurokrema.
Fil: 1 litar mleka,300 gr šećera,1 puding od vanile,5 kašika gustina,8 žumanaca,1 vanilin šećer,250 gr putera ili margarina,100 gr čokolade,oko 300 gr plazma keksa,3 šlaga.
Priprema se:
Belanca umutimo u čvrst sneg sa šećerom.Dodamo ostale sastojke sem seckanih oraha.Rasporedimo  u tepsiji obloženu papirom za pečenje seckane orahe pa preko njih sipamo testo i na 180 stepeni ispečemo.Kad se ispeklo izvadimo iz tepsije i sa donje strane gde su bili seckani orasi namažemo eurokremom još dok je vruća.Ostavimo da se ohladi.
Za fil 8 žumanaca umutimo sa šećerom,vanilin šećerom,pudingom i gustinom.Skuvamo ga u uvrelom mleku.
Kad se skuvalo ostavimo da se ohladi.U hladan fil dodamo umućen puter ili margarin.Podelimo fil u dva dela jedan ostaje žut a u drugi dodamo otopljenu čokoladu.Na testo prvo namažemo žuti fil na to poređamo plazma keks koji smo umočili u hladno mleko na to stavimo braon fil o odgore ga ukrasimo umućenim šlagom.

понедељак, 9. децембар 2013.

Majmunski hleb

Meni ovo nije hleb ali svi ga tako znaju pa neću ga ni ja menjati.Više puta sam ga pravila jer cimet porodično svi volimo.
Potrebno je:
Testo:2,5 deci mleka,40 gr kvasca,50 gr putera,2 kašike šećera,prstohvat soli,1 jaje,550-600 gr brašna,2 vanilin šećera.
Umak:100 gr putera,150 gr šećera,2 kašičice cimeta.
Priprema se:
U mlako mleko otopimo šećer i dodamo kvasac da nabubri.Kad se kvasac nadigo dodamo brašno,so,otopljen puter,jaje,vanilin šećer i dobro umesimo.Ostavimo na toplom da se duplira.Kad se testo diglo oklagijom ga razvučemo na veličinu 10x5 cm i isečemo ih na jednake kockice.Svaku kockicu formiramo u kuglu.Otopimo puter a šećer i cimet pomešamo.Svaku kuglicu umočimo u otopljen puter pa u mešavinu cimeta i šećera.Stavljamo ih u podmazani kuglof (ako je silikonski kao moj onda to netreba) kad smo sve stavili ostavimo 15 minuta da odmori i stavimo ga u rernu ugrejanu na 180 stepeni da se ispeče.(ako nam rumeni a nije još pečeno stavimo odgore alufoliju ali svakako probodemo iglom za ražnjić da vidimo dali je pečeno) Kad izvadimo kolač iz rerne odmah ga prevrnemo na tanjir.

четвртак, 5. децембар 2013.

Punjeni hleb

Ukusan hleb već je punjen uz šolju čaja ili mleka je kompletna večera.
Potrebno je:
Testo:40 gr kvasca,3 deci mleka,3 kašike domaće pavlake,2 kašičice soli,1 kašičica šećera,700-800 gr brašna.
Za punjenje:50 gr maslina bez koštica,1 parče kobasice,6 skuvanih prepeličjih jaja,50 gr kačkavalja,50 gr dimljene šunke.
Priprema se:
U mlakom mleku otopimo šećer i dodamo kvasac da nabubri.Kad je kvasac proradio dodamo ostale sastjke za testo i umesimo.Ostavimo na toplom da se nadigne.Kad se testo udvostručilo razvučemo je oklagijom na prst debljine.Poređamo kobasicu,masline,barena jaja,sir i šunku.Umotamo i stavimo u kalup za hleb koji smo obložili papirom za pečenje.Pečemo na 160 stepeni oko 30-40 minuta (probodemo štapićem za ražnjiće da vidimo dali mu je sredina pečena)

понедељак, 2. децембар 2013.

Puž sa šunkom i renom

Ovo je više recept za iskoristiti ostatke od uskrsa ali može se i sada napraviti.

Potrebno je:
Testo: 40 gr kvasca,500-550 gr brašna,1 deci mlakog mleka,2 deci pavlake,1 kašika masti,1 kašičica šećera,2 kašičice soli.Za premaz:1 jaje,susam.
Punjenje:2 deci pavlake,3-4 kašike rena (već pripremljenog za jelo),3-4 barena jaja,300 gr šunke,2 komada mladog luka.
Priprema se:
U mlako mleko otopimo šećer i dodamo kvasac da nadođe.Dodamo mast,pavlaku,brašno i so pa dobro umesimo.Ostavimo na toplom da se udvostruči.Kad je testo nadošlo razvijemo ga oklagijom na pola santimetara debljine i namažemo ga sa pavlakom u koji smo umešali ren,pospemo preko tanko seckanu šunku,mladi luk i na kolutove sečena jaja.Umotamo u rolat pa u puža.Ostavimo u tepsiji obloženu papirom za pečenje da se odmara 15-20 minuta dotle ugrejemo rernu na 180 stepeni.Namažemo jajetom i pospemo susamom.Ispečemo da ima lepu zlatnu žutu boju.

Lepinja sa šećerom i puterom

Tako je jednostavna a toliko ukusna.Netreba nam ni puno stvari i brzo je gotovo.

Potrebo je:
4 deci mleka,20 gr kvasca,2 kašike šećera,1 ravna kašičica soli,2 kašike masti,650-700 gr brašna
150 gr putera,130 gr šećera,2 vanilin šećera.
Priprema se:
Kvasac stavimo da nadođe u mlako mleko pomešan sa šećerom i soli.Dodamo mast i brašno pa dobro umesimo.Pokrijemo samolepljivom folijom i stavimo u frižider da prenoći.Sledeći dan ga razvučemo veličine tepsije (koji smo namazali sa mašću) i od ivice sa prstima stiskamo da napravimo malu ivicu.
Otopimo puter i sipamo ravnomerno na testo,pospemo po njemu šećer pomešan sa vanil šećerom.Stavimo u rernu ugrejanu na 180 stepeni i ispečemo dok ivica nebude rumena.
Netreba da nas brine ako na sredini je još u tečnom stanju puter i šećer kako se bude hladio upiće ga testo i stegnuće se.

Pompoš

Ovo smo smazali dok kazeš piksla mnogo ukusno i samo te tera na još,još,još...
Za sve ljubitelje luka.

Potrebno je:
Testo:500 gr brašna,3 srednja krompira,1 kom kvasca,250 ml mlake vode,2 kašičica šećera,1 kašičica soli. Namaz:4 deci pavlake,3 čena belog luka,2-3 glavice ljubičastog luka,250-300 gr kačkavalja,350 gr dimljene mesnate slanine
Priprema se:
Krompir očistimo isečemo na kocke i u blago posoljenoj vodi obarimo.Kvasac stavimo u 250 ml mlake vode sa kašičicom šećera.Kad se krompir skuvao ocedimo ga propasiramo, dodamo ga brašnu i dodamo i vodu sa kvasecem i po ukusu i so.Testo dobro izradimo.Pouljimo činiju malo testo okrenemo po činiji da bude nauljen sa svih strana (kad bude nadošlo neće popucati i neće se lepiti za činiju).Ostavimo sat vremena da nadođe.
Kad je nadošo stavimo u tepsiju (podmazanu) od šporeta moja je 46x43 cm i prstima ga razvučemo po tepsiji i izbodemo viljuškom.
Stavimo ga u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pečemo nekih 5 minuta da se uvati korica odgore.
Izvadimo iz rerne i namažemo od gore sa pavlakom u koji smo dodali sitno sečen beli luk,pobacamo od gore slaninu koju smo isekli na sitne štapiće kao šibice,ljubičasti luk isčen na rebarca i rendani kačkavalj.
Stavimo da se ispeče dok sir ne porumeni odgore,viljuškom podignemo ćosak i ako je pečeno i testo onda je dobro.

Lepinje sa roštilja

Od kad sam prvi put ispekla ove lepinjice na roštilju uz meso od tada kad god pečemo roštilj obavezno i njih pečemo.

Potrebno je:
Starter:
200 gr brašna,10 gr kvasca,1 kašičica soli,1 deci vode.
Testo:
300 gr brašna,2 kašičice soli,3 kašike ulja,oko 1 deci jogurta.
Starter sam umesila uveče i na hladnom sam ostavila da odmara do ujutru.
Ujutru sam dodala brašno,ulje,so i oko 1 deci jogurta.Dobro umesila i ostavila da se odmori.Kad se dupliralo razvlačimo i ispečemo na roštilju.Netreba roštilj podmazati neće se zalepiti.Ja sam svaku razvukla stavila na tacnu 2 pobrasnjala pa stavila 2 na njih pa malo pobrasnjala...i tako redom.Iznela ih tako i samo ispekla.
Recept je odavde.

Ajvar kocke

Prelep dekorativan slani kolač.

Potrebno je:
Piškota sa spanaćem:4 jaja,4 kašike brašna,300 g spanaća,1 deci pavlake,1 prašak za pecivo,so.
Fil:500 g kravljeg sitnog sira,3 kašike ajvara,1 čen belog luka.
Rolati od palačinke:4 slane palačinke,150 g šunkarice,150 g kačkavalja.
Priprema se:
Kora od spanaća:Prvo spanać obarimo 1-2 minuta u vreloj vodi.Zatim ga ocedimo i sitno iseckamo.(ja sam prepasirala preko cediljke).Jaja razdvojimo i belanca umutimo u čvrst sneg.Žumanca umutimo zatim dodamo sitno seckan spanać,brašno,pavlaku,prašak za pecivo i posolimo po ukusu promešamo i polako ga sjedinimo sa čvrstim snegom od belanaca.Sipamo u pleh obložen papirom za pečenje i na 180 stepeni ga ispečemo.
Za fil sjedinimo sir,ajvar i jako sitno isečen beli luk.
Na palačinke poređamo 3 parčeta šunkarice i pospemo rendanim sirom zatim ga urolamo.
Pečenu ohlađenu koru presečemo popreko na pola.Donju koru namažemo sa malo manje od pola fila poređamo palačinke sa istim razmacima između (meni su palačinke taman toliko dugačke kao što je kora presečeno široka) namažemo ostatak kreme ali pazimo da bude kreme i između palačinki.Stavimo koru odgore i ostavimo u frižideru da prenoći.Po želji možemo ga ukrasiti pavlakom.
Recept je odavde.


~ Spiralna pita sa makom i šljivom ~

Kad sam videla ovu pitu prvo me osvojila na oko jer je lepa a kad sam napravila oduševila sam se koliko je i ukusna.

Potrebno je:
Testo:375 g brašna,20 g kvasca,1 jaje,1 žumance,100 g putera, prstohvat soli,60 g šećera,1,5 dl mleka,
Fil:50 g marcipana,100 g šećera,80 g mlevenog maka,1,2 dl mleka,
+ jos:700-800 g šljiva,4 kašike pekmeza od kajsije,malo putera za tepsiju,1 kašika mleka da se premaže testo.
Priprema
Testo:Otopimo puter i ohladimo na sobnu temperaturu.Ugrejemo mleko otopimo u njoj 1 kašičicu šećera i dodamo kvasac da nabubri.U činiji za mešenje pomešamo brašno,so,šećer,puter,jaje,žumance i nadošao kvasac.Dobro umesimo i ostavimo da se testo duplira.
Za fil po receptu izrendamo marcipan i pomešamo sa šećerom.
Prokuvamo mleko i sipamo preko maka.
Promešamo mak sa marcipanom i šećerom i dobro ohladimo.
Ja nisam tako pravila jer nisam stavljala marcipan.Nego sam vrelo mleko sipala preko maka i šećera pa mi je bio dosta tečan onda sam stavljala u zamrzivač  često mešala pa tako ohladila ali i dalje mi je bio tečniji ali sam mogla snjom raditi.
Dignuto testo razvijemo 30x40 cm veličine i po dužini ga isečemo na 3 trake.Fil podelimo na te tri trake i ivice namažemo sa malo mleka.Pažljivo umotamo i u podmazanu okruglu tepsiju (28-30 cm) stavljamo trake jednu u produžetku druge kao puž.Oprane šljive rasečemo i polovine ređamo između testa u pužu jednu do druge da se malo preklapaju.Namažemo testo mlekom i ostavimo da se odmara dok nam se renra ugreje na 180 stepeni.Ispečemo u vreloj rerni da bude rumena.Vruću još premažemo pekmezom.Ja nisam mazala pekmezom zaboravila sam.
Recept je odavde.




~ Čokoladni cvet ~

Na internetu sam više puta naletela na slike ovih cvetova samo nisu bili punjeni.
Smislila sam recept i napravila i sama ali sam stavila čokolade da bude klincima zanimljivije.

Potrebno je:
100 ml mleka,20 gr kvasca,1 kašičica šećera,1 kašičica praška za pecivo,2 vanilin šećera,2 supene kašike šećera,prstohvat soli,1 dobra kašika masti,500-550 gr brašna,1 jaje,180 gr (1 mala čaša) kefira.
Mlečna čokolada.
Priprema se:
U mlako mleko rastopimo šećer i dodamo kvasac da nabubri.U polovinu brašna dodamo šećer,vanilin šećer, prstohvat soli i prašak za pecivo.Dodamo kvasac koji je nabubrio,kefir i mast.Dodavajući ostatak brašna umesimo i ostavimo da se odmara 10-15 minuta.Razvučemo na 0,5 cm debljine i vadimo modlicom krugove. U svaki krug stavimo po 1 kocku čokolade pa preklopimo i ponovo preklopimo po tri "latice" stavljamo u podmazanu mafin tepsiju.Namažemo jajetom i na 180 stepeni ispečemo.

~ Bejgli ~

Bejgli je mađarski tradicionalni kolač koji se sprema za Božić.Mi dok sam bila dete nismo je spremali ja sam mislila da je klasična štrudla ali kad sam počela blog voditi odlučila sam da i ja ga spremim za Božić.Ali pošto u to vreme najviše posla imam sa medenjacima i sitnim kolačima nisam stigla napraviti ali sam ga spremila posle praznika čim mi se ukazala prilka.Prelepa je sigurno ću je spremati za Božićne praznike moraću naći vremena.Ovu prelepu šaru dobiju tako što se prvo maže žumancetom pa kad se to osuši onda maže belancetom pa se i to osuši.I tek se sutradan peče.

Potrebno je:
Testo:900 gr brašna,100 gr prah šećera,10 gr soli,250 gr putera,125 gr masti,100 ml hladne slatke pavlake,200 ml hladne vode (+2-3 kašike ako je potrebno),2 žumanaca,25 gr kvasca.
Filovi:
Za 2 štrudle od oraha:280 gr mlevenih oraha,150 gr šećera,50 gr prezle,100-150 ml vode.
Za 2 štrudle od maka:280 gr mlevenog maka,150 gr šećera,50 gr prezle,100-150 ml vode,limunova kora po ukusu.
Za 2 štrudle od badema (marcipana):400 gr mlevenog badema,150-200 gr šećera,100 ml vode,aroma gorkog badema po ukusu ako želimo da bude marcipan.
Priprema se:
Prvo spremamo filove.Svaka se sprema na isti način.
U male šerpice sipamo vodu (prvo 100 ml) i prokuvamo sa šećerom skinemo sa vatre i dodamo orah.Ako je previše suvo dodamo još malo vode.Ovi filovi treba da budu vlažni ali mrvičasti.Ovako spremimo i sa makom.
Sa marcipanom će da bude gusta ali maziva smesa.
Ostavimo ih da se ohlade.
Testo je najbolje raditi poslepodne jer treba da prenoći.
Brašno pomešamo sa prah šećerom i sa soli dodamo ne previše hladan puter isečen na kocke i mast. Pomešamo vodu,slatku pavlaku i žumanca sa kvascem.Sipamo u sredinu brašna i sa mikserom mutimo oko 5 minuta.Treba da dobijemo lepo sjedinjeno masno testo.
Podelimo ga na 6 delova i svaku zamotamo u providnu foliju i stavimo u frižider na 30 minuta.
Posle toga svaki komad testa razvučemo na masnom papiru bez posipanja brašna na veličinu 20-25x30 cm. Sipamo fil preko ali tako da ostavimo 1-2 cm čiste ivice.Sa kraće strane presavijemo koru na unutra a sa duže strene umotamo uz pomoć papira za pečenje.
Poređamo ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje između čtrudli ostavljamo 4-5 cm razmaka.
Namažemo svaku sa razmućenim žumancima ali samo žumancima i na hladno stavimo dok se žumanci neosuše.
Onda kad su se žumanca osušila na štrudlama namažemo ih razmućenim belancima (samo viljuskom ih razbijemo) i ostavimo do ujutru na hladom nepokrivene.(ja ostavim na zatvorenoj terasi)
Sledeće jutro probodemo ih na 5-6 mesta sa stapićem za raznjiće ali skroz do dole da para može da izlazi da nam nepukne štrudla.
U ugrejanoj rerni na 180 stepeni ispečemo oko 20-25 minuta.
Kad se ohlade isečemo ih.
Recept je odavde.



Bačka pita

Odličan kolač nama se jako dopao.Mekan i ukusan.A pošto sam i sama iz Bačke još ukusniji.

Potrebo je:
600 gr brašna,3o gr kvsca,2 kašike šećera,1 kašičica soli,1 jaje,1 žumance,5 kašika ulja,2 dcl mleka,2 dcl vode.
Fil:
4 kašike neotopljene masti,4 kašike sitnog šećera,3 žumanaca,sok od jednog limuna,200 gr suvog grozđa.
Priprema se:
U 1 dcl mleka otopimo šećer i stavimo kvasac da se digne.Ostale sastojke stavimo u veću činiju i dodamo kvasac,pa dobro umesimo u elastično testo koji se nelepi za ruke ali nesme biti tvrdo testo.Pustiti da se digne pa premesiti i ostaviti još jednom da se digne.
4 kašike masti i 4 kašike sitnog šećera penasto umutimo pa dodamo 3 žumanaca i sok od jednog limuna.
Kad se testo diglo razvučemo ga i namažemo sa filom pa pospemo sa suvim grozđem,uvijemo u štrudlu i podelimo na dva dela.Jedan kraj štrudle uzeti u ruku a drugi kraj uvjati (kao da cedimo veš).Pečemo na 180 stepeni da bude lepa rumena.
Kad se ohladi pospemo sa prah šećerom.
Recept je odavde.

Preliveni pužići sa kakaom

Volim ukus kakaa sa kiselom pavlakom.

Potrebno je:
Testo:
1kom kvasca,100 ml mleka,2 kašičice šećera,1/2 kašičice soli,2 kom vanilin šećera,50 gr otopljenog putera,1 kom jaje,180 ml jogurta,600 gr brašna.
Fil:
4-5 kašike pavlake,2 kašike nesquika,1 kašika kakaa,3 kašike šećera,1/2 kašike brašna.
Preliv:
50 gr putera,5 kašike pavlake,5 kašike slatke pavlake,3 kom vanil šećera.
Priprema se:
U 100 ml mlakog mleka stavimo šećer i dodamo izdrobljen kvasac.Dodamo i jogurt,otopljen puter,jaje,so,vanilin šećer i polako dodajemo brašno i zamesimo testo da se nelepi za činiju.Ostavimo da nadođje oko 45 minuta. Razvučemo oklagijom 5 mm debljine i namažemo je u tankom sloju sa pavlakom.
Pomešamo kakao,nesquik,šećer i brašno i raspodelimo po testu koji je namazan sa pavlakom.Čvrsto ga urolamo i ivicu  prilepimo uz štrudli da nam se ne bi odmotavala.Isečemo je oštrim nožem (koji posle svakog sečenja obrišemo da je lakše seći) na 1 cm debljine i stavim u tepsiju koji smo obložila papirom za pečenje. Ostavim oko 15 minuta da naraste.
Stavimo je u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se ispeče,da budu rumene.
Pomešamo otopjen puter,pavlaku,slatku pavlaku i vanilin šećer.Kad izvadimo pužiće iz rerne prelijemo svaku sa kašičicom preliva i strpimo se dok se ohladi.
Pravila san je već i kao jelku.

Palačinke sa tikvicama

Još jedan recept sa tikvicama.

Potrebno je:
2 jaja,150 gr brašna,1 deci mleka,1 manja tikvica izrendana,so,biber,oko 1 deci kisele vode.
200 gr švabskog sira,1 jaje,so,biber,1 čen belog luka,6-7 kašika mleka,50 gr rendanog sira.
Priprema se:
Rendane tikvice posolimo da puste vodu.Jaja umutimo sa soli i biberom dodamo brašno i mleko promešamo pa dodamo i oceđene tikvice.Dodamo toliko kisele vode da dobijemo palačinke željene gustine.Na vrelom podmazanom tiganju ispečemo ih (kod mene 7 komada).
Za fil pomešamo švabski sir,jaje,so,biber i sitno seckan beli luk.Filujemo palačinke poređamo u podmazanu keramičku posudu pospemo sa rendanim sirom i sipamo preko njih 6-7 kašika mleka.Zapečemo u rerni.

Palačinke sa makom

Mak obozavam.Kolači sa makom su mi omiljeni.Kad sam videla ove palačinke to je bio ljubav na prvi pogled.

Potrebno je:
6-8 ispečenih palačinki.
Za fil sa makom:
2 deci mleka,2 kašike mlevenog maka,2 kašike griza,1 kašika šećera.
Priprema se:
Od mleka,maka,griza i šećera skuvamo gušći fil i nafilujemo palačinke.
Recept je odavde.


Palačinke sa ovčijim kiselim mlekom

Palacinke obožavam i to raznovrsne.Nevolim stalno one klasične sa pekmezom,kakaom,sirom...Ovako je moja baba nama spremala i mi smo obožavali.Davno ih već nisam spremila i sad mi je tako prijala.
Recept nema tacne mere jer nisam merila.

Potrebno je:
15-20 palačinki,4 deci ovčijeg kiselog mleka,2 vanilin šećera,šećer.
Priprema se:
Pomešamo ovčije kiselo mleko sa vanilin šećerom i sa šećerom po ukusu.Okrugli keramički pekač ili vatrostanu činiju namažemo uljem i ređamo kao tortu 1 palačinka pa 1-2 kašike ovčijeg kiselog mleka,1 palačinke pa 1-2 kašike ovčijeg kiselog mleka...i tako dok ima.Gornju namažemo kiselim mlekom i zapečemo u vreloj rerni.

Dečije palačinke

Ovo nije recept samo je ideja.Svako može da pravi od svoje omiljene smese za palačinke,samo odvojimo jednu šolju i dodamo kašiku kakaa i sipamo u plasticnu flasu pa stim "crtamo"na tiganj. Deci se mnogo dopalo.



Slane palačinke sa mesom


Potrebno je:
Za palačinke:80 gr brašna,malo soli,1 jaje,oko 2 deci mleka.
Fik:200 gr piletine,1 mala glavica crnog luka,1 manji paradajz,pola paprike,so,biber,crvena paprika,pavlaka.
Priprema se:
Sastojke za palačinke umutimo i ostavimo da se odmori pola sata pa ih ispečemo.
Crni luk sitno isečemo i prodinstamo.Dodamo isečeno meso i propržimo dok ne pobeli,dodamo očišćen paradajz i papriku,začinimo sa soli ,bibera i crvene paprike.Stavimo poklopac i uz dodatak vode dinstamo dok se neskuva.Skuvano meso sa malo safta sameljemo.Treba da bude gustine da se može mazati.2-3 kašike pavlake i 1-2 kašike brašna pomešmao i zakuvamo u saftu.
Palačinke namažemo sa filom i umotamo (kao sarmu).Stavimo ih u vatrostalnu činuju i prelijemo saftom pa u rerni ugrejanoj na 200 stepeni 10 minuta da se ugreje.

Palačinke sa grizom

U detinjstvu  je ovo mama jednom spremala meni se dopala ali ostali nisu bili oduševljeni.Došlo je vreme da mu dam još jednu priliku.I tada sam znala da mu je nedostajao neki ukus i da ga treba malo doraditi.Fuuu ispalo je odlično svima se jako dopala i sada mogu reći da ćemo je sigurno redovno spremati.

Potrebno je:
gotovo ispečenih palačinki,griza po jedna ravna kašika za svaku palačinku,3 vanilin šećera,šećera po ukusu (otprilike 1 ravna kašika po palačinki),500 ml slatke pavlake,400-500 ml mleka,1 kašika ekstrakta od vanile.
Priprema se:
Griz,šećer i vanilin šećer pomešamo.Svaku palačinku pospemo celu sa jednom kašikom mešavine. Urolamo i poređamo u podmazanu tepsiju (ako imamo putera onda sa njim namažemo radi lepšeg ukusa).Pomešamo mleko,ekstrakt od vanile i slatku pavlaku i prelijemo preko.Treba tek-tek da prekrije palačinke (ako nam nije dovoljno dolijemo malo mleka).Stavimo u rernu na 180 stepeni da se zapeče.Odgore dok se uhvati malo boja dodtle i upije mleko.

Skliznute palačinke

Ovo je stare klasične mađarske palačinke.Moja mama i baka je nisu spremali.Ja kad sam napravila nama se jako dopalo.Dolazili nam kumovi i ovo sam napravila kao desert od tada kad god dolaze ja moram ove palačinke da im spremam.

Potrebno je:
4 kom jaja,50 gr putera,100 gr brašna,2,5 deci mleka,100 gr šećera,pekmez od kajsije,150-200 gr mlevenih oraha,1 kesica vanilin šećera,šećer,ulje
Priprema se:
Jaja razdvojimo i belanca umutimo u čvrst sneg.Žumanca mikserom umutimo sa otopljenim ohlađenim puterom, prstohvat soli, brašnom i polako mu dodajemo mleko.Umućen sneg od belanca polako dodamo u smesu da dobijemo gusto testo za palačinke.
Palačinke pečemo kao i obično ali samo jednu stranu.Skliznemo ga na tanjir(pečena strana ide uvek dole a druga penasta gore sem zadnje koja je obrnuto) namažemo pekmezom pospemo sa mlevenim orasima koje smo pomešali sa šećerom.Preko stavimo palačinku isto tako pečena strana na palačinku pekmez orasi i tako dok ima odgore zadnja palačinka pečena strana bude okrenuta gore a penasta na palačinke namažemo sa pekmezom pospemo orasima i služimo. 

Slatke zapečene palačinke sa sirom

Palačinke kod nas mogu u svim varijantama.Ali deca najviše vole sa eurokremom i pudingom a ja ovako sa sirom i sa pekmezom.

Potrebno je:
2 jaja,malo soli,3-4 kašičice šećera,400 gr brašna,3 deci mleka,1,5-3 deci kisele vode.
Fil:500 gr švapskog neslanog sira,2-3 vanilin šećera,šećera po ukusu,1 jaje,3 deci domaće pavlake, 2 vanilin šećera.
Priprema se:
Za palačinke jaja umutimo sa šećerom i prstohvat soli i uz dodavanje mleka i brašna umutimo u gustu smesu bez grudvica.Sa kiselom vodom ga razredimo do željene gustoće (količina kisele vode zavisi od veličine jaja i od brašna a i od toga koliko volimo da nam je smesa gusta) .Ostavimo da odstoji pola sata. Dodamo 2-3 kašike ulja i na vrelom tiganju ih ispečemo.Palačinke uvek ovako spremam samo u zavisnosti od količine potrošača smanjujem ili povećavam sastojke.
Za fil sir viljuškom izgnječimo dodamo vanilin šećer i domaće pavlake 1-3 kašike zavisi koliko nam je sir suv.Dodamo malo šećera dobro pomešamo i probamo ako treba dodamo još šećera i na kraju umešamo i jedno jaje.Ko voli može da doda limunovu koru i suvo grožđe.
Svaku palačinku namažemo sa dobrom kašikom fila umotamo i ređamo u podmazanu tepsiju jednu do druge.Ostatak domaće pavlake pomešamo sa vanilin šećerom i sa 2 kašike šećera i namažemo dobro palačinke odgore i u rerni ugrejanoj na 180 stepeni dok ne počne da rumeni odgore.
Ko nemože da nađe domaću pavlaku može da stavi i slatku pavlaku onda nam je jedan od 2,5 deci dovoljan.

Letnja lazanja

Na ovaj način mi se najviše dopadaju tikvice.

Potrebo je:
2 srednje tikvice,500 gr mlevenog mesa,1 crni luk,1 čen belog luka,2 šargarepe,1 zelen,1 paprika,3 srednja paradajza,so,biber,origano,50 ml belog vina.
Besamel:2 kašike putera,2 kašike brašna,mleko (oko 500 ml zaboravila sam da izmerim),so,biber,100 gr rendanog sira.
Priprema se:
Tikvice očistimo i sa nožem za čišćenje povrća isečemo na tanke tračice posolimo i ostavimo da puste vodu.
Crni i beli luk,šargarepu,zelen i papriku u blenderu sitno isečemo i na 2 kašike ulja ih prodinstamo.Dodamo mleveno meso i pojačamo vatru pa propržimo dok ne pobeli dodamo očišćen i na kockice isečen paradajz i vino,poklopimo i kuvamo dok se meso neskuva i tečnost nam nezgusne.
Otopimo puter i propržimo na njemu brašno da ostane bela pa zalijemo sa mlekom da bude gustine sosa. Skinemo sa  vatre posolimo,pobiberimo i dodamo polovinu rendanog sira.Promešamo.
U dublju tepsiju stavimo red tikvica da se preklapaju (malo ih stisnemo da izađe voda) namažemo red mesa, pa red bešamela,pa ponovo tikvice,meso,bešamel...odgore da bude bešamel i pospemo ostatkom rendanog sira.Stavimo u rernu na 180 stepeni da ispečemo.

Meso sa pirinčem na Bački način

Mnogo volim jela što počinju kao gulaševi ili kao perkelt.

Potrebno je:
500 gr svinjskog mesa,1 glavica crnog luka,2 čena belog luka,1 kašika crvene mlevene paprike,so,biber,300 gr pirinča,mleveni kim.
Priprema se:
Crni i beli luk sitno isečemo i na malo ulja propržimo,dodamo iseckano meso na kockice i pospemo crvenom paprikom pa brzo promešamo i zapržimo malo sa svih strana i onda zalijemo vodom (ja sam dodala i oko 1 deci belog vina) posolimo,pobiberimo,dodamo malo mlevnog kima i pokopimo poklopcem pa na tihoj vatri ostavimo oko sat vremena da se polako kuva.Kad je meso omekšalo dodamo pirinač zalijemo vodom da prekrije oko prst debljine i kad proključa prespemo u dublju vatrostalnu činiju poklopimo i stavimo u rernu ugrejanu na 200 stepeni da se peče.Posle 15 minuta izvadimo promešamo zalijemo sa oko 3 deci vode (to zavisi i od pirinča koliko se skuvao i koliko je safta upilo) i vratimo na još oko 15 minuta ili dok se pirinač neskuva.Isključimo rernu i ostavimo još 10 minuta u toplom da odmara.
Recept je odavde.

Ćufte od tikvica

Ćuftice spremam onda kad nemam previše vremena za kuvanje.

Potrebno je:
1 veća ili 2 manje tikvice,2 češnja belog luka,so,mleveni crni biber,1 kašičica mlevene crvene paprike,2 kašike sitno seckanog peršuna,1 jaje,2-3 kašike brašna.
Priprema se:
Tikvice izrendamo na krupnoj strani rende.Posolimo i ostavimo da pusti vodu.Dobro ga ocedimo i dodamo biber,crvenu papriku,peršun,sitno seckan beli luk,jaja i brašno.Promešamo i kašikom vadimo u vrelo ulje i ispečemo sa obe strane.Vadimo ih na salvetu da se ocedi višak masnoće.

Ajmokac

Ovo starinsko jelo nisam nikad jela pa je bilo vreme da ga isprobam.Pošto nisam neki veliki ljubitelj barenog mesa večito tragam za nekim receptom kako da ih iskoristim u nekom jelu.Tako sam naisla i na ovaj.Nama se dopada mi volimo mnogo beli luk.

Potrebno je:
2 cela barena bataka,5 čena belog luka,2 kašike brašna,2 kašika putera,so,biber,2-3 kašike limunovog soka,peršun.
Priprema se:
U supi obarene batake očistimo od kožure i kostiju.Iscepkamo na male komadiće po duzini.Na puteru propržimo brašno ali da ostane svetla.Dodamo 3 čena belog luka sitno seckano,jedan sekund još pržimo.Zalijemo sa supom uz stalno mešanje i skuvamo toliko gusto da  možemo viljuškom jesti.Kad je dovoljno gusto dodamo iscepkano meso i ona dva čena belog luka sitno seckana.Začinimo sa soli, biberom i limunovim sokom.Dodamo sitno seckani peršun i skinemo sa vatre.
Poslužimo uz krompir pire ili bareni krompir,ali meni ovako samo je najlepši.
Recept je odavde.

Mlinci sa piletinom

Kad sam prvi put spremila mlince ovo sam napravila od njih.Iznenadila sam se kako je ukusno jelo a mlinci su mi jako lepi.Najbolje je to da se može spremiti sa svim i svačim.

Potrebno je:
500 gr mlinci ,800 gr pile,eg belog mesa,1 mala glavica crnog luka,500 ml pavlake za kuvanje,200 ml pavlake,4 deci pileće supe,1 deci belog vina,250 gr rendanog sira.
Priperema se:
Mlince izlomimo na manje parčadi i prelijemo mešavinom supe i belog vina (treba da bude toplo ali ne vruće).Meso isečemo na kocke i na malo ulja propržimo,izvadimo iz masnoće i u toj masnoći propržimo malu glavicu crnog luka,zalijemo sa pavlakom za kuvanje i dodamo i pavlaku.Dobro sjedinimo.
Jednu keramičku ciniju ili vatrostalnu činiju namažemo sa uljem i stavimo jedan red natopljenih mlinaca,pa zalijemo sa mešavinom pavlakeza kuvanje i pavlake pobacamo mesa pospemo rendanim sirom,ponovo mlinci,sos od pavlake,meso,rendani sir...i tako dok ima.Odgore treba da budu mlinci namažemo sa sosom i pospemo sa sirom.
Zapečemo u rerni da porumeni sir.

Ježić ćuftice

Klasičan ručak ali deci mnogo zanimljivijem aranžmanu.

Potrebno je:
1 kg krompira,so,puter,mleko.
500 gr mlevenog mesa,1 glavica crnog luka,1 čen belog luka,1 jaje,1 kašičica mlevene paprike,so,biber.
Priprema se:
Mleveno meso sjedinimo sa sitno seckanim belim i crnim lukom,dodamo jaje i začinimo sa mlevenom crvenom paprikom,sa soli i biberom.Napravimo okrugle ćuftice i ispržimo na vrelom ulju.
Krompir obarimo u slanoj vodi,kad se skuvao procedimo,izgnječimo i dodamo putera,mleka i soli po ukusu.
Na većem tanjiru od pirea formiramo oblik ježa i poređamo po njemu ćuftice.Za nos stavimo mali paradajz (može i maslina,rotkvica...) a za oči dva bibra u zrnu.Poslužimo uz salatu.
Deca su bila oduševljena.

Piletina u žutom ogrtaču

Drugi deo piletine sam ovako spremila.Moj deda je ovako vole i svake nedelje smo imali na stolu ovako pohovane šnicle.Dugo godina ih nisam spremala,pa kad su mi žumanca preostala od druge polovine belog mesa znala sam da ću ih ovako spremiti.Drage uspomene mi je probudio.

Priprema se:
6 šnicli od belog mesa,4 žumanaca,1 jaje,so,biber,1 kašika kukuruznog brašna,1-2 kašike brašna,ulje.
Priprema se:
Šnicel posolimo i pobiberimo.Žumanca i jaja umutimo sa malo soli i bibera,pa dodamo kukuruzno brašno i 1 kašiku brašna (ako je potrebno dodamo još brašna) treba da bude gušća smesa od palačinke.Šnicle umočimo u tu smesu i ispržimo u vrelom ulju da ima zlatno žutu boju.

Piletina u belom ogrtaču

Od jednog pilećeg belog mesa napravila dve vrste pohovanog mesa.Ovo je jedna varijanta:

Potrebno je:
6 šnicli belog mesa,4 belanaca,5 kašika gustina,so,biber.
Priprema se:
Šnicle posolimo i pobiberimo.Belanca viljuškom razlupamo i dobro pomešamo sa gustinom posolimo i pobiberimo malo.Umočimo meso u tu smesu i na vrelom ulju ispečemo da bude zlatnožute boje.

Šnicle sa džigericom

Ovo obožavamo svi porodično (a i šire),neprođe slavlje da nebude jedno od glavnih jela.

Potrebno je:
1 pileće belo meso,500 gr pilećih džigerica,1/2 suvog hleba (250 gr i bar da je jedan dan staro),0,5-0,7 deci mleka,1 veća glavica crnog luka,1 jaje,so,biber,ulje,1 čaša domaće pavlake (ako nema može i pavlaka za kuvanje).
Priprema se:
Pileće grudi isečemo na šnicle pobiberimo i posolimo na malo ulja ih naglo prepržimo (samo da pobele) izvadimo i ostavimo sa strane.Luk isečemo na sitne kocke i prodinstamo dodamo samlevenu pileću džigericu i na jako tihoj vatri pržimo.Kad je gotov posolimo,pobiberimo i dodamo jaje.Svaku šniclu debelo namažemo sa jedne strane sa džigericom i ukoso ređamo u tepsiju.Zalijemo sa pavlakom i stavimo u rernu na 180 stepeni da se ispeče.Gotovo je kada je upila pavlaku i počela da rumeni odgore.


Piletina sa pogačicama

Ukusan i zanimljiv ručak.

Poterbno je:
1 pileće grudi oko 600-700 gr,1 praziluk,2 šargarepe,1 zelen,1 paprika,1 saka graška,1 litar supe,1-2 deci belog vina,mleveni biber,2.5 deci pavlake za kuvanje.
Pogačice:300 gr brašna,1 prašak za pecivo,1/2 kašičice sidabikarbone,1/2 kašičice soli,peršun,mleveni biber,80 gr putera,oko 75 ml mleka.
Prprema se:
Praziluk isečemo na kolutove i na malo ulja ga prodinstamo,dodamo kockicu putera,na kolutiže isečenu šargarepu i zelen,grašak i na sitno iseckanu papriku.Iseckamo meso na kockice i dodamo.Zalijemo sa supom i vinom pa kuvamo 30-40 minuta.Rernu uključimo na 180 stepeni.
Za pogačice pomešamo brašno sa praškom za pecivo i sodabikarbonom,pa razmrvimo među dlanovima sa puterom.Dodamo sitno sečen peršun,mleveni biber i so,uz dodavanje mleka umesimo ga u mekše testo. Razvučemo ga na 1,5 cm debljine i sa modlom za krofne vadimo pogačice.
U keramički pekač sipamo smesu sa mesom i odgore ukoso poređamo pogačice tako da jedna nalegne na drugu.Ispečemo u rerni da bude zlatnožute boje.
Služimo uz salatu.