Langoš obožavamo. Malo je komplikovaniji proces od običnih mekika ali vredi sav trud jer je mnogo ukusan.
Potrebno je:
900 gr brašna
1 kašičica šećera
3 kašičice soli
3 kašike ulja
50 gr kvasca
550-600 ml mlake vode
ulje za pečenje
Priprema:
U 200 ml vode dodamo šećer i kvasac i
ostavimo da nabubri. U brašno dodamo so, ulje, i nabubreli kvasac pa umesimo
postepeno dodavajući vodu (meni je trebalo 550 ml vode) da dobijemo mekše ali
elastično testo. Ostavimo na toplom da se odmori i udvostruči testo. Kad je testo
naraslo podelimo na 10-12 delova i formiramo kuglice koje ostavimo 15 minuta da
odmara.
U većoj dubljoj šerpi (može i u
tiganju ali meni je bilo lakše zbog prskanja ulja da ne isprljam ceo
šporet) ugrejemo dosta ulja (kao za
krofne) uzmemo testo u ruke i rukama razvučemo testo u krug, lako se razvlači
mekano je testo i stavimo u zagrejano ulje da se prži. S nečim ja sam
rešetkastom špatulom pritisnemo blago testo u ulje i onda nastanu mehurići u
testu. Vadimo na papirnati ubrus da upije višak ulja i poslužimo. Lično najviše
volim da natrljam sa belim lukom, namažem pavlakom i narendam sira od gore.
Tako se najčešće i prodaje u mađarskoj.
Нема коментара:
Постави коментар