naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

субота, 23. мај 2015.

~ Mak vanilice ~

Ukusi nam se menjaju s vremena na vreme. Tako je meni kokos godinama bio na prvom mestu i sada ga mnogo volim ali mak ili rum mi je broj jedan. Tako rogač nisam nikad volela a sad sa mi se sve više sviđa. Kad sam videla ovaj recept kod Zorice znala sam da će mi se dopasti i nisam se prevarila odlični su. Više mi se dopala kako je Tortelina napravila pa sam i ja razvukla i pravila kao vanilice.


Potrebno je:
250 gr putera ili margrina
130 gr šećera u prahu
1 vanilin šećer
300 gr brašna
200 gr mlevenog maka
pekmez od kajsija

Priprema se:
Puter ili margarin umutimo sa vanilin šećerom i sa šećerom u prahu. Dodamo brašno i mleveni mak i rukom umesimo testo. Na blago pobrašnjenoj dasci za mešenje razvučemo na 0,5 cm debljine i vadimo krugove koje ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispecemo.
Posle pečenja ostavimo u tepsiji da se malo prohlade jer će biti mekani kako se hlade tako će i očvrsnuti.
Ohlađene vanilice spajamo sa pekmezom i ostavimo bar jednu noć da prenoći.


петак, 15. мај 2015.

~ Džem od jagoda ~

Odličan džem lepe boje i još boljeg ukusa. Puna bašta sitnih domaćih jagodica pa je odlično iskoristiti ih i ovako u džemu.


Priprema se:
1 kg očišćenih jagoda
700 gr šećera
1 limunova kora
1/2 limunov sok
1 džemfix

Priprema se:
Jagode sa šećerom, limunovim sokom tanko oljuštenom limunovom korom (najlakše sa ljuštilicom za krompir) kuvamo oko 5 minuta. Skidamo penu kašikom i ja sam ih malo izgnječila viljuškom. Džemfix pomešamo sa 1 kašikom šećera sipamo u džem izvadimo limunovu koru i kuvamo 2 minuta. Skinemo sa vatre i sipamo u čiste i sterilisane tegle.


уторак, 12. мај 2015.

~ Pužići sa prepeličijim jajima ~

Lepi pužići sa malenim jajima.


Potrebno je:
400 gr brašna
100 gr kukuruznog brašna
2 deci mleka
1 kašičica šećera
1,5 kašičice soli
20 gr kvasca
3 žumanceta
50 gr masti

15 obarenih prepeličijih jajeta
100 gr dimljene mesnate slnaine

Priprema se:
U mlakom mleku otopimo kašičicu šećera i dodamo kvasac i ostavimo da nabubri. Pomešamo obično i kukuruzno brašno dodamo so, mast, žumanca i nabubreli kvasac. Dobro umesimo i ostavimo na toplom mestu da se duplira test. Dignuto testo tanje rastanjimo oklagijom pospemo sa sitno iseckanom slaninom i u jedan kraj poređamo obarena jaja i čvrsto umotamo. Sa tankim oštrim nožem isečemo na 1 cm debljine. Poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavimo 20 minuta da se odmara. Pre pečenja namažemo sa 1 kašikom otopljene masti i na 170 stepeni ispečemo.


субота, 2. мај 2015.

~ Medeno srce kolač ~

Jako ukusan i brzo se napravi. Pravila sam više puta i stvarno podseća na medeno srce keksiće.


Priprema se: šoljice su od 250 ml
2,5 šoljice brašna
1,5 šoljice mleka
1,5 šoljice šećera
3 kašike ulja
1 kašičica sodebikarbone
1 puna kašičica cimeta
Fil:
3 pune kašike pekmeza
100 gr mlečne čokolade
Glazura:
100 gr mlečene čokolade
3 kašike ulja

Priprema se:
Sve sastojke za testo pomešamo i pola smese sipamo u tepsiju 18x20 cm koju smo namazali uljem i posuli brašnom. Zapečemo malo u rerni ugrejenu na 180 stepeni. Otopimo čokoladu i pekmez na jako tihoj vatri i to namažemo na zapečeno testo sipamo odgore drugu polivinu testa vratimo u rernu i ispečemo. Otopimo čokoladu sa uljem i namažemo na ohlađen kolač.
Recept je odavde.