naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

недеља, 21. фебруар 2016.

~ Bounty kolač ~

Kokos mi je jedan od omiljenih sastojaka u kolačima. Ovaj kolač nam se mnogo dopao.


Potrebno je:
250 gr brašna
125 gr putera ili margarina
100 gr šećera
20 gr kakaa
1 kesica praška za pecivo
1 veliko žumance
oko 100 ml mleka
Kokos fil:
200 gr kokosa
5 belanaca (velika)
120 gr prah šećera
1 vanilin šećer
Fil:
2 puding od vanile
4 žumanaca
300 ml mleka
150 gr šećera
2 vaniln šećera
200 gr putera ili margarina

Priprema se:
Brašno, prašak za pecivo i kakao istrljamo rukama sa puterom ili margarinom. Dodamo šećer, žumance i polovinu mleka i brzim pokretima zamesimo testo pa dodajemo mleka da dobijemo elastično testo.(mleko postepeno dodajemo jer nisu sva brašna ista ) Podelimo na 2 dela. Rastanjimo na 35x27 cm veličine i stavimo prvu koru u tepsiju i namažemo sa kokos filom.
Umutimo belanca sa prstohvat soli i pred kraj mućenja dodamo šećer, vanilin šećer i umutimo čvrst sneg. Kašikom umešamo u penu i kokos. Namažemo na koru u tepsiji. I drugu koru razvučemo i pokrijemo fil od kokosa. Ispečemo na 160 stepeni. (ako se u toku pečenja pojave mehuri na površini testa izbušimo čačkalicom). Kad se ispeklo ostavimo da se skroz ohladi.
Fil umutimo žumanca sa šećerom, vanilin šećerom, pudingom i malo mleka. Ostatak mleka stavimo da uvri i skuvamo žumanca sa pudingom u njoj. Ohladimo skroz. Puter ili margarin umutimo i dodamo fil kašiku po kašiku i dobro umutimo. Namažemo na hladnu koru i ostavimo da se ohladi par sati ali najbolje preko noći.
Odgore možemo namazati čokoladnu glazuru ja sam samo posula sa kokosom.


уторак, 9. фебруар 2016.

~ Javorak pita ~

Ukusan kolač.


Potrebno je:
Kore:
250 gr brašna
100 gr šećera
150 gr putera ili margarina
3-4 kašike belog vina
1 jaje
mala kašičica praška za pecivo
Fil od oraha:
200 gr mlevenih oraha
3 jaja
150 gr šećera
Beli fil:
500 ml mleka
5 kašika gustina
100 gr šećera
150 gr putera ili margarina
2 vanilin šećera
Glazura:
100 gr čokolade
3 kašike ulja

Priprema se:
Zamesimo testo i ostavimo ga u frižideru 20 minuta. Podelimo ga na 2 dela, jednu koru ispečemo na poleđini tepsije 35x27 cm. Drugu koru stavimo u tepsiju na papir za pečenje i preko kore stavimo fil od oraha. (umutimo žumanca sa šećerom dodamo orahe i umućen sneg od belanaca) To zajedno pečemo na 180 stepeni.
Skuvamo fil u mleku skuvamo gustin razmućen sa šećerom, vanilin šećerom i malo mleka. Ostavimo da se ohladi. U hladan fil dodamo umućen puter ili margarin. Namažemo na fil od oraha poklopimo drugom korom. Ostavimo do sutra i prelijemo čokoladnom glazurom.
Recept je odavde.