naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

уторак, 4. октобар 2016.

~ Jaffa torta ~

Što se ukusa torte tiče klinci uvek prepuste odabir meni. Možda okvirno kažu čokoladnu, voćnu , plazmu... pa onda ja potražim nešto što će im se dopasti. Ali izgled torte im je uvek bitan i mesecima ranije znaju kako žele da im bude ukrašen. Ove godine je stariji hteo pecarošku tortu a druga je bila po mom izboru sa sladoledom od gore kao da se topi.


Potrebno je:
Kore:
3 belanaca
prstohvat soli
3 kašike šećera
1 žumance
1 kašike brašna
4 kašike pečenih očišćenih samleveneih lešnika
1 kašika ulja
Beli fil:
8 žumanaca
6 kašika + 150 gr šećera
6 kašika gustina
1 puding od slatke pavlake
1 litar mleka
125 gr putera ili margarina
250 ml slatke pavlake
Čokoladni fil:
150 ml mleka
3 kašike šećera
170 gr  pečenih očišćenih samlevenih lešnika
150 gr plazma keksa
250 gr putera ili margarina
100 gr čokolade
Još:
oko 500 gr jafa keksa
sok od narandže
šlag za dekoraciju

Priprema se:
Umutimo belanca u čvrst šne sa malo soli i pred kraj mućenja dodamo postepeno šećer. Dodamo žumanca jedno po jedno i dalje muteci slabom brzinom i ulijemo i ulje. Postepeno dodamo brašno i lešnike mešajući polako kašikom. Smesu sipamo u kalup prečnika 28 cm koji smo obložili papirom za pečenje. Pečemo na 200 stepeni. Proveravamo čačkalicom. Ponovimo isto za još tri kore.
Beli fil: Stavimo 800 ml mleka da provri, žumanca sa šećerom umutimo mikserom dok ne pobele i ne poveća im se volumen u preostalom mleku umutimo gustin i puding i sjedinimo sa žumancima. Provrelo mleko sipamo u tankom mlazu u žumanca muteći mikserom, vratimo sve nazad u šerpu i na tihoj vatri skuvamo muteći žicom da ako nam se stvore grudvice da ih razbijemo. Prekrijemo folijom i ostavimo da se ohladi. Mikserom umutimo puter ili margarin i kašiku po kašiku fil dodajemo u njega i dalje muteći. Umućenu slatku pavlaku polako umešamo u fil.
Čokoladni fil: Mleko ugrejemo i otopimo šećer u njemu, pa mlakim mlekom prelijemo plazmu. Puter ili margarin penasto umutimo i dodadmo u njega plazmu, istopljenu mlaku čokoladu i mlevene lešnike.
Filovanje: Na tacnu stavimo koru natopimo sokom pa 1/4 belog fila jafa keks natopljen u soku sa čokoladoom na dole 1/4 belog fila pa kora natopimo sokom cokoladni fil pa kora natopimo sokom 1/4 belog fila pa jafa umočena u sok sa čokoladom na dole 1/4 belog fila i kora natopimo. Ostavimo u frižideru da se stegne i ukrasimo po želji ja sam sa šlagom i ukrase pravila od fondana.
Recept je odavde.


1 коментар: