naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

четвртак, 17. април 2014.

~ Štrudel torta ~



Potrebno je:
Testo: 200 gr brašna,30 gr šećera,100 gr hladnog putera,1 jaje,1-2 kašike hladnog mleka po potrebi, prstohvat soli.
Fil od jabuke: 850 gr crvenih jabuka neoguljene samo semenke izvađenje,1 limunov sok i malo rendane kore,60 gr šećera (ili po ukusu),cimet,3 vrećice čaja od šipka,1 vanilin šećer,40 gr gustina.
Fil od pavlake: 4 deci slatke pavlake (ne biljne),3 jaja,60 gr šećera (ili po ukusu),1 kašika pudinga od vanile, 1 vanilin šećer.
Priprema se:
Testo:
Pomešamo suve sastojke.Dodamo hladan puter isečen na kocke i rukama istrljamo da dobijemo mrvice. Dodamo jaje i mleko i sve brzo sjedinimo (netreba puno mesiti). Stavimo u frižider na 30 minuta.
Fil od jabuka:
Jabuke isečemo na manje listiće.Pomešati sve sastojke osim gustina i kuvati 15 minuta poklopljeno, da jabuke omekšaju.Treba da nam ostane što manje tečnosti (što su nam jabuke suvlje to će nam fil biti stabilniji pri sečenju i serviranju).Izvadimo vrećice čaja iscedimo da sav ukus i boja ostane kod jabuka i izmiksamo sa štapnim mikserom.Dodamo vrlo malo vode u koji smo razmutili gustin i vratimo na vatru i 1 minut kuvamo. Ostavimo sa strane da se ohladi.
Fil od pavlake:
Viljuškom malo razmutimo jaja pa dodamo ostale sastojke.Ne mutiti mikserom ni slučajno jer neće nam fil uspeti.
Završni radovi:
Na dno kalupa za torte (26 cm) stavimo papir za pečenje.Stranicu i papir na dnu namažemo sa puterom. Testo podelimo na 2 dela.Jedan deo razvučemo i obložimo dno tepsije a od drugog dela napravimo valjak dužine da možemo da obložimo stranicu i rukama pritiskajući napravimo rubove torte.
Pospemo 2 kašike prezle na dno i stavimo u frižider na 10 minuta da se ohladi. Nanesemo fil od jabuka i na to pažljivo kašiku po kašiku nanesemo fil od slatke pavlake.
Ugrejemo rernu na 200 stepeni i pečemo 15 minuta onda smanjimo temperaturu na 180 i pečemo još 30 minuta ako je potrebno stavimo foliju preko da ne porumeni (meni jeste). Kad se ispeklo tortu ostavimo u kalupi još nekih 10-tak minuta onda izvadimo i dobro ohladimo.Tortu pospemo sa cimetom i ukrasimo umućenom slatkom pavlakom.
Recept je od odavde.


Нема коментара:

Постави коментар