naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

петак, 23. јануар 2015.

~ Ledena griz torta ~

Za katolički Božić nisam imala mnogo vremena da spremam kolača (uvek samo obeležimo moj Božić jer je sve blizu tu je i nova godina, pravoslavni Božić pa za 2 dana nam i Slava) i mislila sam da napravim keks tortu pošto sam pravila već ledene kocke sa ovim filom i oduševili smo se ukusom napravila sam neku keks tortu ala Vanilica :)


Potrebno je:
Donji deo:
oko 500 gr petit keksa
malo mleka za umakanje keksa
7 deci mleka
2 pudinga od bele kafe
3 kašike šećera
Fil:
1 litar mleka
180 gr griza
4 vailin šećera
2 žumanaca
2 kašike šećera
250 gr putera ili margrina
250 gr prah šećera

1 šlag

Priprema se:
Keks umočimo u mlako mleko i poređamo u jednom redu u dubokoj tepsiji 30x25 cm. U mleku skuvamo puding sa šećerom. Polovinu vrelog pudinga sipamo na keks na to poređamo još jedan sloj keksa umočenog u mleko pa ostatak pudinga i još jedan sloj keksa umočenog u mleko. Ostavimo da se ohladi.
Za fil u mleko kuvamo griz i vanilin šećer na srednjij temperaturi oko 10 minuta i ostavimo da se ohladi. Žumanca sa 2 kašike šećera skuvamo na pari i ohladimo. Puter ili margarin umutimo sa prah šećerom i dobro sjedinimo sa hladnim filom od žumanaca. U to dodajemo po 2 kašike ohlađenog fila i velikom brzinom mutimo. Kad smo sve lepo sjedinili namažemo na ohlađen nafilovan keks. Ukrasimo šlagom i ostavimo da prenoći.
Ideja za fil je odavde.


1 коментар: