naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

недеља, 8. октобар 2023.

~ Kolač sa ukusom knedli ~

 Ovaj kolač je pre par godina bio pravi bum i svi su je pravili, naravno i ja ali nikako nije došao na red da se postavi na blog. Sad je konačno i to vreme došlo.

Potrebno je:

Podloga:

200 gr prezle

1 kašika šećera

Griz fil:

1 litar mleka

10 kašika šećera

13 kašika griza

70 gr puter ili margarina

1 jaje

Fil:

700-800 gr šljiva

1 vanilin šećer

1 kašika šećera

2 kašika pekmeza od šljiva

Piprema:

Na malo ulja propržimo prezlu sa 1 kašikom šećera. Ostavimo da se ohladi. 

Šljive isečemo na četvrtine i sa šećerom i vanilin šećerom prodinstamo. Kad šljive omekšaju i počnu da se raspadaju dodamo džem, pomešamo i sklonimo sa ringle. Mogu se koristiti i smrznute šljive na tihoj vatri polako dinstamo dok se ne otkrave i omekšaju.

Od litre mleka oduzmemo 200 ml i pomešamo sa grizom i šećerom. Jaje umutimo viljuškom sa par kašika mleka da se termički obradi. Sipamo u vrelo mleko griz i stalno mešamo da se ne naprave grudvice. Skuvamo kao klasičan griz.Kad skinemo sa vatre dodamo otopljen puter i raznućeno jaje. Mikserom dobro umutimo. 

Manju dublju tepsiju nauljiti i posuti sa polovinom prezle. Na to sipati polovinu griz fila dok je fil vreo da se ne bi steglo. Na to rasporedimo fil od šljiva i preostali fil od griza. Poravnamo špatulom.Sve ovo radimo dok je griz fil vreo da se ne bi steglo. Pospemo sa preostalom prezlom. Ostaviti da se ohladi, zatim prebaciti u frižider i dobro ohladiti. Kad se stegne sečemo na kocke.

Recep je odavde.





Нема коментара:

Постави коментар