naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

понедељак, 16. јун 2014.

~ Alžirska torta ~

Ovu tortu sam pravila kad sam krstila malecku od moje sestre.


Potrebno je:
Kore: 3 belanceta,3 kašike šećera,1 žumance,2 kašike brašna,2 kašike griza sve ovo x3 jer se peku tri kore.
1.Fil: 250 ml vode,250 ml soka od ananasa,4 kašike šećera,2 pudinga od vanile,80 ml slatke pavlake,6 koluta ananasa.
2.Fil: 500 ml mleka,4 kašike šećera,6 žumanaca,1 1/2 pudinga od vanile,200 gr putera ili margarina,150 gr prah šećera
Još: 3 banane,500 ml slatke pavlake,7 koluta ananasa za ukrašavanje,oko 250 ml soka od ananasa za natapanje kora.
Priprema se:
Kora: Penasto umutimo belanca dodamo šećer zatim žumance i brašno pomešan sa grizom.Pečemo u okruglom kalupu prečnika 26 cm obložen papirom za pečenje na 180 stepeni dok se ne odvoji od ivice ili nema lepu žutu boju (proveravamo čačkalicom).Ovako spremimo još 2 kore.
1.Fil: Vodu i sok od ananasa stavimo u šerpu dodamo šećer i u tome skuvamo puding koji smo razmutili u 5 kašika vode (koristimo sok iz konzerve ananasa uzmemo od 850 gr u kolutovima tu ima 14 komada i taman nam je i sok dovoljan).Dobro ohladimo fil.Umutimo slatku pavlaku i sjedinimo sa hladnim filom.Ananas (6 koluta) isečemo na kockice i umešamo u fil.
2.Fil: Mleko i šećer stavimo u šerpu da provri.U to dodamo žumanca i puding koji smo razmutili u 5 kašike mleka i skuvamo.Ohladimo.
Penasto umutimo puter i prah šećer.Pa sjedinimo sa ohlađenim filom.
Filujemo: kora-1.fil-2.fil-banana iseckana na tanke kolutove da prekrije celu tortu-kora-1.fil-2.fil-iseckana banana-kora-1.fil-2.fil.Svaku koru natopimo sokom od ananasa pre filovanja.Ukrasimo tortu umućenom slatkom pavlakom i kolutovima ananasa.Ja nisam tako ukrašavala nego sam pravila figurice od fondana.
Recept je odavde.


2 коментара:

  1. Redovno pratim i isprobavam Vase recepte, a ova torta mi se jako svidja, pa imam pitanje.
    Imam pravougaoni pleh, u koji po pravilu za tanku koricu, staje 4 jaja.
    Sa 3 belanca, koru ne mogu namazati po celom plehu, a manji pelh od toga nemam. Da li mi mozete napisati, kakve bi bile mere za 4 jaja, tj. 4 belanca. Posto ne mogu da se orjentisem nikako, ako povecam za jedno jaje, kako ostalo da povecavam ili smanjujem. Hvala najlepse i veliki pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovana malo je nezgodno ovako da vas posavetujem neznam dimenzije pleha da bih mogla otprilike uporediti. A ne bih da kažem pogrešno pa da imate neuspeh. Pozdrav.

      Избриши