naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

четвртак, 5. јун 2014.

~ Žerbo sa makom ~

Pravila sam već žerbo sa sirom i mini žerbo a sad žerbo sa makom ima još par varijanti koje želim da probam.


Potrebno je:
Testo: 250 gr putera ili margarina,125 gr šećera u prahu,3 kašike toplog mleka,20 gr kvasca,1jaje,475 gr brašna,1 kašičica praška za pecivo,1/2 kašičica začina za medenjake,prstohvat soli.
Fil: 9 kašika pekmeza od kajsija,300 gr mlevenog maka,100 gr medolino pahuljica,200 gr šećera u prahu,2 vanilin šećera,1/2 kašičica cimeta.
Preliv: 250 ml mleka,60 gr putera ili margarina,3 kašike meda,1 kašike ruma.
Glazura: 100 gr čokolade za kuvanje,3 kašike ulja.
Priprema se:
U mlakom mleku otopimo kašičicu šećera i dodamo kvasac da nabubri.Umutimo puter ili margarin sobne temperature sa prah šećerom penasto,dodamo jaje,so i nabubreli kvasac i varjačom sjedinimo.Prosejemo brašno sa praškom za pecivo i začinom za medenjake i umesimo glatko testo.Umotamo činiju samolepljivom folijom i na toplom ostavimo da se duplira za oko 30 minuta.
Mak promešamo sa medolinom,šećerom u prahu,vanilin šećerom u cimetom.
Na tihoj vatri ugrejemo mleko sa puterom,medom i rumom.
Lagano premesimo testo i podelimo na 4 dela.Razvučemo prvu koru na blago pobrašnjenoj podlozi (ili ako je nekome lakše između papira za pečenje) na veličinu 30x30 cm.Tepsiju namažemo i pospemo sa brašnom i stavimo prvu koru i premažemo sa 3 kašike pekmeza.Pospemo sa trećinom mešavinom maka i lagana kašikom pokapamo sa prelivom.
Razvučemo drugu koru i prebacimo preko fila i lagano rukom izravnamo da istisnemo vazduh ispod testa. Ako treba izbušimo mehurić čačkalicom. Ponovimo postupak filovanja makom,korom i prelivom dok nesložimo sve slojeve kolača.Pre pečenja izbockamo viljuškom i na 180 stepeni pečemo oko 35-45 minuta dok ne bude lepe zlatne boje.
Kad se ohladi premažemo glazurom od otopljene čokolade i ulja.Ostavimo da prenoći i sledeći dan sečemo.
Recept je odavde.




Нема коментара:

Постави коментар