naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

понедељак, 7. фебруар 2022.

~ Sekina karamel fantazija ~

Fina sočna torta.



Potrebno je:

Kore:

12 belanaca

240 gr šećera u prahu

1 vanilin šećer

3 žumanaca

300 gr mlevenih oraha

6 kašika oštrog brašna

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

Karamel fil:

100 gr šećera

200 ml slatke pavlake

1 vanilin šećer

50 gr putera ili margarina

Fil od vanile:

9 žumanaca

150 gr šećera 

2 vanilin šećer

2 puding od vanile

2 kašike gustina

800 ml mleka

200 gr putera ili margarina

100 gr bele čokolade

2 kašike šećera u prahu

Grilijaž:

300 gr šećera

1 vanilin šećer

300 gr celih oraha 

Priprema:

Prvo napravimo grilijaž. U većem tiganju otopimo šećer, vanilin šećer i 1 kašiku vode kad se šećer pretvori u karamel dodamo 300 gr krupnih oraha i brzo promešamo i izlijemo na papir za pečenje koji smo pripremili na tacni ili na tepsiji. Ostavimo da se skroz ohladi. Kad se skroz ohladilo 2/3 smese usitnimo u secku u sitniji gričijaž. 1/3 smese grubo usitnimo. Grubo usitnjen grilijaž nam treba za dekoraciju.

Za kore 4 belanaca  umutimo sa 80 gr šećera u prahu, prstohvatom soli, kašičicom vanilin šećera i dodamo jedno žumance. U ovu smesu umešamo 2 kašike oštrog brašna, 1 kašičicu praška za pecivo i 100 gr mlevenih oraha. Smesu sipamo u tepsiju 35x40 cm obložen papirom za pečenje i u zagrejanoj rerni na 180 stepeni ispečemo. Pečenu koru izvadimo iz tepsije i još toplu presečemo na pola po dužini. Na ovaj način napravimo još 2 kore da kad presečemo dobijemo ukupno 6 kora. Kore ostavimo na papiru za pečenje da se ohlade. 

Za karamel fil otopimo 100 gr šećera, vanilin šećer i 1 kašiku vode i sačekamo da se rastopi u karamel u to dodamo polako 200 ml slatke pavlake i na tihoj vatri kuvamo još oko 5-10 minuta dok se karamel ne rastopi. Dodamo 50 gr putera ili margarina i mešamo da se otopi zatim ostavimo da se ohladi.

Za fil od vanile umutimo žicom za mućenje žumanca sa šećerom, vanilin šećerom, pudingom i malo mleka da nema grudvica. Presotalo mleko stavimo da uvri sa izlomljenom čokoladom i povremeno promešamo. Sipamo pripremljenu smesu u mleko i skuvamo. Pazimo da nevri da se žumanca nepretvore u kajganu. Skuvan fil dobro ohladimo.

Umutimo puter ili margarin sa 2 kašike šećera u prahu i sjedinimo sa hladnim filom.

Pažljivo skinemo prvu koru sa papira i stavimo na tacnu. Namažemo sa 2-3 kašike karamel fila i tanko razmažemo., na to stavimo 2-3 kašike fila od vanile i pospemo sa sitnim grilijašem. Ponovo kora, karamel fil, vanila fil, grilijaž... 6 koru nemažemo karamel filom ni ne posipamo sitnim grilijažom nego obilno namažemo vanila filom i dekorišemo krupnim grilijašom. Ostavimo preko noći u frižideru.

Pazimo da imamo dovoljno jednog i drugog fila. Ja imam digitalnu vagu pa izmerim. 

 Ja sam pravila manju tortu zato imam samo 4 kore.

Recept je odavde.



2 коментара:

  1. Анониман3. март 2023. 14:53

    Pravila sam ovu tortu pre 3-4 god. po original receptu sa Coolinarike. Nisam je vise ponovila. Privukao me je recept, sve je uspelo, torta je lepo izgledala, ali je izostalo zamisljeno odusevljenje. Niti se osetio karamel koji se upio u kore, niti grilijas koji se istopio. Rezultat je preslatka torta, prepuna kvalitetnih i skupih sastojaka, a konacan rezultat bez 'karaktera'. Pojela se, ne mogu da kazem da je bila losa torta sa toliko oraha, jaja, putera, pavlake... Ali, nije fantazija kako smo ocekivali.
    Ovo je moje misljenje i iskustvo mojih degustatora, ali ukusi su razliciti...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da sličnog sam mišljenja i ja bila. Torta je sasvim ok al ne izuva iz cipela od oduševljenja :)

      Избриши