naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

субота, 12. март 2022.

~ Ajvar ~

Na ovaj način se nepeku paprike i brže se spremi ajvar.



 Potrebno je:

4 kg crvene paprike za pečenje

1,5 kg patlidžana

1 glavica belog luka

2 ljute paprike (ko želi ljuti ajvar)

1 litar ulja

1 litar vode

1 litar sirćeta od 

1 kašika šećera

1 kašika soli

malo bibera u zrnu

Priprema:

Paprike i patlidžane izmerimo još dok su neočišćeni.

Paprike operemeo i očistimo od semenki, zatim ponovo operemo. Patlidžane (ja očistim) i isečemo na parčad.

U dublju šerpu sipamo vodu, sirće, 500 ml ulja, šećer, so, biber i stavimo da proključa. Dok ključa stavimo prvi deo paprika i čim ponovo uvri rešetkastom kašikom ih izvadimo u cediljku da se ocede. Kad obarimo paprike onda na isti način spremimo i patlidžan. 

Prokuvane paprike u patlidžan zajedno sa belim lukom i ljutim paprikama (ko voli ljuto) sameljemo na mašini za mlevenje mesa. 

Usitnjenu smesu sipati u dublju šerpu (koja može u rernu) dodati preostalih 500 ml ulja i dobro sjedinimo, stavimo u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pečemo oko 3 sata dok se smesa nezgusne. Povremeno izvadimo i promešamo. Ulje će se odvojiti i biće od gore ali to netreba da nas brine.  

Kad je ajvar gotov rernu malo rashladimo. Čiste i oprane tegle stavimo u toplu (ne previše vrelu) rernu. Pomešamo ajvar i napunimo tople tegle. Čistu kuhinjsku krpu prepeglamo (da se unište eventualne bakterije) i pokrijemo ajvar sipano u tegle. Sve zajedno umotamo u stolnjak da se polako hlade.  Na površini trebalo bi da se izdvoji ulje to ulje će nam čuvati ajvar od kvarenja. Ulje bi trebalo da je 0,5 cm debljine ako nema toliko treba doliti. Kad je ajvar skroz hladan onda zatvoriti poklopcem i staviti na hladno i tamno mesto.

Recept je odavde.



Нема коментара:

Постави коментар