naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

среда, 8. март 2023.

~ Baklava ~

 Po mom ukusu ovo je najlepša baklava koju sam probala do sada.



Potrebno je:

500 gr tankih kora za pitu

450 gr mlevenih oraha

50 gr seckanih oraha

75 gr šećera

Smesa za premativanje:

125 gr putera ili margarina

50 ml ulja

Sirup:

500 gr šećera

400 ml voda

1 limun

Priprema:

isečemo kore na veličinu tepsije u kojoj ćemo peći. Istopimo puter pazimo da ne izgori i promeni boju i pomešamo sa uljem.

Tepsiju namažemo sa uljem. I stavljamo tri kore jednu preko druge i svaku namažemo sa vrućim puterom (bitno je da je puter vruć da bi kore bile hrskave i dobro pečene)

Na treću koru stavljamo sve seckane orase i pospemo sa malo šećera. 

Na to stavimo koru namažemo vrućim puterom i uljem, pa ponovo kora vruć puter sa uljem i na to deo mlevenih oraha pomešanih sa šećerom. Pa ponovo dve kore namazane puterom pa ponovo orasi i tako dok ne potrošimo sve sastojke. Završavamo tako što od gore budu tri kore svka namazana vrućim puterom. Pre sečenja ceo kolač blago pritiskamo rukama da bi je izravnali. 

Na kraju je oštrim nožem isečemo na rombove. Prvo je pečemo na jačoj temperaturi 190 stepeni sa vrućim vazduhom 10 minuta da dobije smeđu boju, zatim smanjimo na 150 stepeni i pečemo još 45 minuta. Pazimo da nam ne potamni previše. Pečemo oko 1 sat, ako treba pokrijemo alufolijom. da ne porumeni previše. Viljuškom razmaknemo blago rombove da vidimo dali je ravnomerno pečeno i od dole.  

Vruć kolač prelijemo hladnim sirupom i pokrijemo drugom tepsijom da se kore koje su se uvile ponovo mogu da se poravnaju ovaj postupak raditi najduže 10 minuta da nam kolač ne promeni boju od gornje tepsije.  Ja nisam poslušala savet pa mi se gornja kora malo podigla.

Ostavimo na sobnoj temperaturi da se ohladi zatim na hladnom da prenoći. 

Sirup skuvamo šećer sa vodom i limunom u sirup da nije redak al nesme biti ni previše gust.

Recept je odavde.



Нема коментара:

Постави коментар