naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

петак, 10. новембар 2023.

~ Vanila-mak rozen kolač ~

 Lep dekorativan kolač za sve ljubitelje maka. A ušteda vremana netreba kore peći 😉

Potrebno je:

1 pakovanje rozen kora

Krem od vanile:

500 ml mleka

1 puding od vanile

20 gr oštrog brašna

100 gr šećera

100 gr bele čokolade

100 gr puter ili margarina

Krema od maka:

300 ml mleka

125 gr šećera

200 gr mlevenog maka

oko 70 gr mlevenog keksa

150 gr margarina

Čokoladna glazura:

150 gr čokolade

4 kašike ulja

Priprema:

Krema od vanile

U 100 ml mleka razmutimo puding sa brašnom i sa šećerom da nema grudvica. Preostalo mleko zagrejemo do vrenja i skuvamo puding u njemu. U vreo fil dodamo puter i izlomljenu čokoladu i mešamo da se sjedini. Kore možemo filovati sa mlakim ili na sobnu temperaturu ohlađenim filom.

Krema od maka

Mleko sa šećerom stavimo da uvri. Kad proključa kuvamo 2-3 minuta zatim umešamo mleveni mak i kuvamo zajedno na tihoj vatri 5 minuta. Kad skinemo sa vatre dodamo margarin i mešamo da se otopi zatim i mleveni keks (70-100 gr) da nebude previše ni retka a ni gusta krema. Kore filujemo toplim filom.

Za slaganje 

Stavimo prvu koru namažemo sa 4-5 kašika fila od maka, zatim druga kora poravnamo dlanovima da se ravnomerno zalepi. Namažemo sa 4-5 kašike fila od vanile...i tako dok ima kora. Zadnja kora ostaje čista nemažemo ništa. Prekrijemo kolač samolepljivom folijom i blago opteretimo i stavimo u frižider.

Sutradan kad se dobro steglo i ohladilo otopimo čokoladu na pari i prelijemo preko kolača. Kad se stegne glazura isečemo.

Recept je odavde.




Нема коментара:

Постави коментар