naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

недеља, 4. фебруар 2024.

~ Krempita ~

Ovaj kolač se brzo sprema a baš je ukusna i jednostavna. Pravila sam je više puta već, čak sam je i pravila kao okruglu tortu. Kolač gotov za 30 minuta. Dok se kora peče napravimo fil i gotovo. Samo treba dočekati da se ohladi.

Potrebno je:

Kora:

7 žumanaca

7 kašika šećera

7 kašika mleka

7 kašika ulja

7 kašika brašna

na vrh noža prašak za pecivo

Fil:

4 kesice pudinga od vanile

1 litar vode

300 gr šećera

7 belanaca

2 vanilin šećer

Dekoracija:

200 gr šlaga

300 ml mleka

Priprema:

Za koru žumanca penasto umutimo sa šećerom dodamo ostale sastojke i sipamo u podmazan i brašnom posutu dublju tepsiju (đuvečara). 22x35 cm i da je 5 cm dubine. Koru pečemo na tihoj vatri 170 stepeni oko 10 minuta ali da pazimo da ostane žuta.

Za fil od litre vode oduzmemo malo da razmutimo puding sa šećerom u njemu. Ostatak vode stavimo da proključa u duboku veču šerpu i skuvamo puding u njoj. Dok čekamo da voda uvri umutimo belanca sa vanilin šećerom i prstohvatom soli. Kad nam se fil skuvao u vreo fil pažljivo umešamo umućena belanca da lepo spojimo sa filom ali da ne izlomimo belanca. Nežno sjedinimo sa žicom. Vruć fil sipamo preko vruće kore i izravnamo, vratimo nazad u isključenu ali još uvek vrelu rernu na 5 minuta. Izvadimo iz rerne i ostavimo da se ohladi. 

Hladan kolač dekorišemo umućenim šlagom.

Recept je odavde.



Нема коментара:

Постави коментар