naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

четвртак, 18. јануар 2024.

~ Lúdláb torta ~

Lúdláb na mađarskom znači guščije noge 😁 neznam kakve veze ima torta sa nazivom ali je odličan spoj čokolade i višnje ko voli tu kombinaciju. Ja sam pravila verziju Mystic Cakes

Potrebno je:

Kora:

4 belanaca

200 gr šećera

1 vanilin šećer

80 ml ulja

80 ml vode

200 gr oštrog brašna

30 gr kakao

1/2 kesice praška za pecivo

Preliv:

50 ml mleka

3 kašike čokolade u prahu

3 kašike ruma

Fil:

4 žumanaca

9 kašika šećera

3 pudinga od čokolade

750 ml mleka

100 gr mlečne čokolade

100 gr crne čokolade

150 gr puter ili margarina

2 kašike šećera u prahu

200 ml slatke pavlake

Glazura:

300 ml slatke pavlake

200 gr crne čokolade

Potrebno još:

500 gr višanja

Priprema:

Kora-Belanca umutimo u čvrst šam sa prstohvatom soli, vanilin šećerom i sa 100 gr šećera. Preostali šećer ulje i vodu žicom za mućenje sjedinimo. U drugoj posudi pomešamo brašno, kakao i prašak za pecivo i prosejemo. U belanca špatulom umešamo mešavinu brašna i ulje sa vodom. Sipamo u kalup obložen papirom za pečnje 26 cm prečnika i ispečemo na 180 stepeni oko 25 minuta.

Za preliv mleko zagrejemo i pomešamo sa rumom i čokoladom u prahu. 

Fil- Žicom za mućenje sjedinimo žumanca, puding, šećer i malo mleka. Presotalo mleko stavimo da proključa dodamo izlomljene čokolade i skuvamo prethodnu mešavinu u njoj dok se nezgusne. Skinemo sa vatre i ostavimo sa strane da se ohladi pokrivenu folijom da se ne uhvati korica. Puter ili margarin umutimo sa šećerom u prahu i sjedinimo sa hladnim filom. Umutimo slatku pavlaku i špatulom lagano umešamo u fil (nikako mikserom)

Za flazuru na tihoj vatri zagrejemo slatku pavlaku do vrenja dodamo izlomljenu čokoladu i mešamo da se otopi i sjedini, skinemo sa vatre i prohladimo povremeno mešajuči da se ne uhvati korica.

Slaganje torte-Sa ohlađene kore skinemo papir za pečenje i stavimo na tacnu. Prelijemo ravnomerno prelivom. Stavimo okolo obruč za tortu i poređamo oceđene višnje. Namažemo preko fil a preko fila izlijemo glazuru. 

Ja sam je spremila bez glazure pa ko kako voli 😉




Нема коментара:

Постави коментар