naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

среда, 27. новембар 2013.

Kraljevska bajadera

Volim mnogo bajadere,ova mi se posebno dopala jer je bez keksa sa orasima,lešnikom,bademom.
Malo je zahtevna ali sad sam pametnija samo treba da je sipam u malu tepsijicu.
Jedina mana mu je što ga nema mnogo.

Potrebno je:
1.sloj:80 g šećera,3 kašike vode,85 g putera,100 g čokolade za kuvanje,100 g mlevenih oraha.
2.sloj:80 g šećera,3 kašike vode,85 g putera,100 g pečenog blanširanog mlevenog badema.
3.sloj:80 g šećera,3 kašike vode,85 g putera,100 g pečenog mlevenog lešnika.
Čokoladna glazura:100 g čokolade za kuvanje,1 puna kašika šećera,1,5 kašike vode,50 g putera.
Priprema se:
Najlakše je ako imamo malu tepsiju,vatrostalnu činiju,keramički pekač...veličine 17x24 cm.Mnogo nam olakšava posao nema gde da curi i da cekamo toliko da se stegne.
Svaki deo počinje tako da napravimo šećerni sirup.
Priprema se:
1.sloj:Stavimo u neku malu šerpicu šećer i vodu i na srednjoj vatri kuvamo,kad vidimo prvi mehur kuvamo još 2-3 minuta.Skinemo sa vatre dodamo puter i čokoladu pa mešamo dok se ne otopi.Dodamo mlevene oahe i čekamo nekih 10-tak minuta da se malo prohladi.Sipamo na papir za pečenje i formiramo pravougaonik veličine 17x24 cm pa stavimo u frižider.
2.sloj:U maloj šerpici skuvamo vodu i šećer u sirup (kao prvi sloj) skinemo sa vatre dodamo puter i mlevene bademe. Smesa je dosta tečna i stavimo na hladno da se stegne (kao nutella) i namažemo na ohlađenu smesu od oraha.Stavimo u frižider i tek kad se potpuno steglo pocinjemo sa 3.delom.
3.sloj:Prokuvamo šećer i vodu (kao u prvom i drugom delu) skinemo sa vatre dodamo puter kad se otopi dodamo mlevene lešnike i isto ohladimo kao prethodni deo pa namažemo na sloj od badema.Stavimo u frižider i kad se potpuo stego i ohladio otopimo sastojke za čokoladnu glazuru i namažemo na kolač.

Нема коментара:

Постави коментар