naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

субота, 30. новембар 2013.

Medeni kolač sa piškotama

Lep i dekorativan kolač.Samo meni kore su ostale malo tvrđe,zato sledeći put ću je premazati sa malo hladnog mleka (četkicom samo onako malo čisto da omekšaju kore).

Potrebno je:
Medene kore:1 jaje,50 gr putera,150 gr prah šećera,2 kašike meda,5kašika mleka,,1 kašika kakaa,1 prašak za pecivo,400 gr brašna.
Fil:500 ml mleka,5 kašika brašna,200 gr putera,200 gr prah šećera,1 vanilin šećer.
Deo sa piškotama:21 kom bebi piškota,4 deci soka od višanja (može iz kompota),100 gr cokolade za kuvanje.
Priprema se:
Medene kore:Jaja,puter,šećer,med i mleko kuvamo dva minuta.Kad skinemo sa vatre dodamo brašno koje smo pomešali sa praškom za pecivo i sa kakaom.Umesimo od njega testo i podelimo ga na dva dela.Na pobrašnjenoj dasci ih razvučemo na veličinu 30x25 cm i stavimo u tepsiju koju smo obložili papirom za pečenje i na 180 stepeni ih ispečemo.Pazimo jer treba da ostanu blede.
Fil:
Mleko sa brašnom na srednjoj vatri uz stalno mešanje skuvamo.(treba da kuvamo dok neizgubi ukus brašna i dok se nezgusne).Skinemo sa vatre i ostavimo da se ohladi.Puter sa prah šećerom i vanil šećerom penasto umutimo i sjedinimo sa hladnim filom.Na prvu koru namažemo polovinu fila na to poređamo piškote koje smo umakali u sok od višanja pa preko drugi deo fila i na kraju i druga kora.
Otopimo čokoladu i namažemo kolač odgore.Ostavimo preko noći da omekša i sledeći dan isečemo i poslužimo.

1 коментар: