Prava mađarska poslastica.Spremila sam ga jer
moj mužić nije još nikad probao i nije ni znao šta je to. Sramota…ima
mađaricu za ženu i nezna za ovu divnu sočnu poslasticu.Spremila sam
mu i oduševio se. Prava šomloi galuška ima 3 različite piškote,vanila
fil preliv od ruma i čokolade i slatku pavlaku od gore.
Potrebno je:
1.Testo:
4 kom jaja, 4 kašike brašna, 4 kašike šećera,1 kašika vanilin ekstrakt,1 kom prašak za pecivo
2.testo
4 kom jaja,2 kašike brašna,2 kašike kakaa,4 kašike šećera,1 kom praška za pecivo
3.Testo:
4 kom jaja,4 kašike mlevenih oraha,4 kašike šećera,1 kom prašak za pecivo
Fil:
4 žumanaca,3 kašike brašna,80 gr šećera,500 ml mleka,200 ml slatke pavlake
1.Preliv:
200 gr šećer,2,5 deci vode,1 deci ruma,1 kom vanilin šećer, rendana kora 1 limuna
2.preliv (čokoladni)
200 gr čokolade za kuvanje,250 gr šećera ,1,5 deci vode,1 deci ruma,100 gr suvog grozđa
Potrebno je:
seckani orasi, marmelade od kajsija,mleveni orasi, 500 ml slatke pavlake
Priprema se:
Ispečemo tri piškote od navedenih sastojaka(umutim belanca u čvrst sneg dalje muteći dodam šećer, žumanca i brašno pomešan sa praškom za pecivo).Ja sam pekla u dubokoj tepsiji (đuvecara) 25×40 cm. Kad su se piškote ispekle ostavila sam sa strane i napravimo 1.preliv i fil.
Fil:4 žumanaca pomešamo sa 3 kašikom brašna i 80 gr šećera dodamo extrakt vanile i polako mu dodajemo malo po malo 500 ml mleka i 200 ml slatke pavlake.Stavimo ga na vatru i skuvamo ga do željene gustine uz stalno mešanje.
Za 1.preliv sve stavimo u šerpicu i prokuvamo par minuta.
Ređamo-U duboku tepsiju(u onoj kojoj sam pekla) stavimo čokoladnu piškotu i prelijemo sa 1/3 preliva sipamo pola fila od vanile pospemo sa malo seckanih oraha i suvog grozđa(ja sam grozđe na par sati potopila u rum),stavimo vanila piškotu opet 1/3 preliva pa ostatak fila pa orasi i suvo grozđe, i na kraju piškota sa orasima i ostatak preliva.Namažemo sa marmeladom i pospemo sa mlevenim orasima. Ostavimo u frižider da prenoći.
Napravimo cokoladni 2.preliv i umutimo slatku pavlaku.
U male činijice kašikom vadimo galuške (knedle,valjuške) pospemo sa malo čokoladnog preliva stavimo preko slatku pavlaku i uživamo.
Čokoladni preliv mi se stvrdnu svaki put sam ga podgrejala da se otop.
Potrebno je:
1.Testo:
4 kom jaja, 4 kašike brašna, 4 kašike šećera,1 kašika vanilin ekstrakt,1 kom prašak za pecivo
2.testo
4 kom jaja,2 kašike brašna,2 kašike kakaa,4 kašike šećera,1 kom praška za pecivo
3.Testo:
4 kom jaja,4 kašike mlevenih oraha,4 kašike šećera,1 kom prašak za pecivo
Fil:
4 žumanaca,3 kašike brašna,80 gr šećera,500 ml mleka,200 ml slatke pavlake
1.Preliv:
200 gr šećer,2,5 deci vode,1 deci ruma,1 kom vanilin šećer, rendana kora 1 limuna
2.preliv (čokoladni)
200 gr čokolade za kuvanje,250 gr šećera ,1,5 deci vode,1 deci ruma,100 gr suvog grozđa
Potrebno je:
seckani orasi, marmelade od kajsija,mleveni orasi, 500 ml slatke pavlake
Priprema se:
Ispečemo tri piškote od navedenih sastojaka(umutim belanca u čvrst sneg dalje muteći dodam šećer, žumanca i brašno pomešan sa praškom za pecivo).Ja sam pekla u dubokoj tepsiji (đuvecara) 25×40 cm. Kad su se piškote ispekle ostavila sam sa strane i napravimo 1.preliv i fil.
Fil:4 žumanaca pomešamo sa 3 kašikom brašna i 80 gr šećera dodamo extrakt vanile i polako mu dodajemo malo po malo 500 ml mleka i 200 ml slatke pavlake.Stavimo ga na vatru i skuvamo ga do željene gustine uz stalno mešanje.
Za 1.preliv sve stavimo u šerpicu i prokuvamo par minuta.
Ređamo-U duboku tepsiju(u onoj kojoj sam pekla) stavimo čokoladnu piškotu i prelijemo sa 1/3 preliva sipamo pola fila od vanile pospemo sa malo seckanih oraha i suvog grozđa(ja sam grozđe na par sati potopila u rum),stavimo vanila piškotu opet 1/3 preliva pa ostatak fila pa orasi i suvo grozđe, i na kraju piškota sa orasima i ostatak preliva.Namažemo sa marmeladom i pospemo sa mlevenim orasima. Ostavimo u frižider da prenoći.
Napravimo cokoladni 2.preliv i umutimo slatku pavlaku.
U male činijice kašikom vadimo galuške (knedle,valjuške) pospemo sa malo čokoladnog preliva stavimo preko slatku pavlaku i uživamo.
Čokoladni preliv mi se stvrdnu svaki put sam ga podgrejala da se otop.
Heeej...tražim već sto godina dobar recept za Šomloi Galušku, proučila sam i čitav istorijat kolača i sve! :) Ovaj ću definitivno isprobati, odlično izgleda!
ОдговориИзбришиIma puno posla sa njim ali vredi jako je ukusna.
ИзбришиMoze se da se skrati , ne mora ovoliko dugo...
ОдговориИзбришиMoze naravno.
Избриши