Najlepse su kad mama napravi.
Potrbno je:
1 kg brašna
1 kvasac
4 deci mleka
2-3 kašičice šećera
1 kašičica soli
1 kašika masti
300 gr sala (samleveno)
pekmez od šljiva
mleveni mak
mleveni orasi
prah šećer
Priprema se:
U mleko dodamo so i šecer i umrvimo kvasac u njega.Kad je kvasac nadošao dodamo mast i brašno.Umesimo testo i ostavimo na toplom da nadođe oko 1 sat.Tada razvučemo i namažemo sa salom.
Složimo ga kao za pogačice sa čvarcima sleva na desno savijemo testo do pola pa desna na sredinu od gore do pola i od dole do pola složimo.
Potrbno je:
1 kg brašna
1 kvasac
4 deci mleka
2-3 kašičice šećera
1 kašičica soli
1 kašika masti
300 gr sala (samleveno)
pekmez od šljiva
mleveni mak
mleveni orasi
prah šećer
Priprema se:
U mleko dodamo so i šecer i umrvimo kvasac u njega.Kad je kvasac nadošao dodamo mast i brašno.Umesimo testo i ostavimo na toplom da nadođe oko 1 sat.Tada razvučemo i namažemo sa salom.
Složimo ga kao za pogačice sa čvarcima sleva na desno savijemo testo do pola pa desna na sredinu od gore do pola i od dole do pola složimo.
Ostavimo da
odmori 10 minuta pa ponovo razvučemo.I složimo ali obrnuto malo pre
počeli sa leva sad sa desne strane na levu i do dole pa od gore.
Ponovo odmara 10 minuta pa se razvije još jednom i poslaže isto obrnuto.
Odmor od 10 minuta i onda razvučemo.
Ako pravimo sa makom i orasima dodamo im šećera po ukusu i par kašikice mleka.
Odsečemo od testa 20 x 30 cm stavimo fil na sredinu,preklopimo i dobro zatvorimo.
Ostatak testa isečemo na kockice veličine 10 x 10 cm i stavimo na sredinu kašiku pekmeza i dijagonalne ćoškove preklopimo.
I stavimo na 180 stepeni da se ispeče.Još tople uvaljamo u prah šećer.A sa makom i orasima kad se prohladi isečemo.
Нема коментара:
Постави коментар